Champions League-drømmen lokket Åge

Og Hareide kan bli lenge i Helsingborg.

UT PÅ TUR IGJEN: Åge Hareide trives på bryggekanten hjemme i Molde, men har aldri vært redd for å flytte på seg. Neste midlertidige adresse blir Helsingborg. Foto: Hans Arne Vedlog
UT PÅ TUR IGJEN: Åge Hareide trives på bryggekanten hjemme i Molde, men har aldri vært redd for å flytte på seg. Neste midlertidige adresse blir Helsingborg. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Forrige lørdag fikk han sparken fra managerjobben i Viking. Allerede dagen etter ble han kontaktet av Helsingborg.

Torsdag kom den offisielle bekreftelsen på at Åge Hareide (58) tar over som trener for de regjerende svenske seriemestrene, som han selv trente til seriegull i 1999. I første omgang ut inneværende sesong.

- Dette skjedde veldig fort, som det ofte gjør i fotball, og begge parter var enige om at det var greit med en kortsiktig avtale i første omgang. Så får vi etter hvert avtale et tidspunkt da vi kan sette oss ned og diskutere framtida, sier Hareide til Dagbladet.

Åpen for mer - Så det er aktuelt å fortsette i Helsingborg?

- Ja, det er det, altså. Det er en klubb jeg kjenner godt og som jeg har nære bånd til. Det er jo fortsatt fire spillere i stallen som jeg selv hentet sist jeg var her, poengterer Hareide — med Christoffer Andersson, Mattias Lindström, Erik Edman og Erik Wahlström i tankene.

Helsingborg har også nordmennene Ardian Gashi, Erlend Hanstveit og Thomas Sørum i stallen.

Sist Hareide var trener i Sverige, ble han hentet inn for å redde Örgryte høsten 2009. Til tross for stor framgang, rykket likevel laget ned.

- Hva er oppdraget ditt dette halvåret i Helsingborg?

- Det er å lede laget til en plassering som forhåpentlig gir en plass i Europa neste år. Og så skal vi jo ut i kvalifisering denne sommeren også. Helsingborg er seedet helt fram til en eventuell playoff i Champions League-kvaliken. Og kommer vi gjennom andre kvalikrunde, er vi sikret spill i Europa League.

Stram sone Hareide legger ikke skjul på at muligheten for spill i Champions League var en av tingene som lokket ham tilbake til sørspissen av Sverige. Til tross for at han har trent både Helsingborg, Brøndby og Rosenborg til seriegull, har han aldri fått oppleve den gjeveste klubbturneringen som trener.

- Selvfølgelig er Champions League attraktivt. Jeg var vel nærmest i Rosenborg, da vi knepent ble slått av Deportivo La Coruña i kvalifiseringen i 2003.

- Er Helsingborg gode nok for Champions League?

- Det er vanskelig å si. Det forutsetter at vi peker ut noen områder vi kan ha som fortrinn. For eksempel må vi være tette bakover, og vi kommer til å praktisere stram sone. Gir man de beste lagene muligheter, så blir man straffet, erkjenner den rutinerte sunnmøringen.

Langt bak Elfsborg Hareide tar over et lag som ligger på femteplass i Allsvenskan. På tolv kamper har de scoret tolv mål og sluppet inn like mange. Det har gitt 18 poeng. Dermed er HIF hele 12 poeng bak serieleder Elfsborg, mens det bare er fire poeng opp til Malmö på sølvplass.

- Helsingborg har slitt med litt av det samme som vi gjorde i Viking, altså effektiviteten, poengterer Hareide.

Til tross for at oppholdet i Viking ikke ble noen suksess, har han ikke mistet troen på egne ferdigheter. Nå gleder han seg til å bruke enda mer tid på treningsfeltet enn han gjorde som manager i Stavanger.

- Man blir ikke dummere ved åra, veit du, humrer Åge Hareide.