Champions League uten norske dommere for fjerde runde på rad

Sist et norsk lag var med i Champions League var i 2007/2008-sesongen. Nå får heller ikke de norske dommerne være med i europeisk herrefotballs gjeveste selskap.

UTEBLIR FRA CL: Det har enda ikke vært norske dommere i gruppespillet i denne sesongens Champions League. Her er Svein Oddvar Moen i aksjon i kampen mellom Barcelona og PSG i 2015. Neymar til venstre, Yohan Cabaye til høyre. Foto: Reuters.
UTEBLIR FRA CL: Det har enda ikke vært norske dommere i gruppespillet i denne sesongens Champions League. Her er Svein Oddvar Moen i aksjon i kampen mellom Barcelona og PSG i 2015. Neymar til venstre, Yohan Cabaye til høyre. Foto: Reuters.Vis mer

(Dagbladet): Heller ikke denne Champions League-runden er det norske dommere involvert. Det har det heller ikke vært i de tre foregående runde i denne sesongens gruppespill.

- Vi har vært veldig priviligerte med norske dommere i Champions League de siste årene. Tom Harald Hagen, Tom Henning Øvrebø, Svein Oddvar Moen og meg selv. Men for å dømme Champions League må du prestere, og den siste tiden har andre dommere prestert bedre enn de norske, sier dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, til Dagbladet.

Den eneste norske dommeren som er oppnevnt til å dømme Champions League-kamper er Svein Oddvar Moen. Han er med i «top class»-gruppen blant dommere hos UEFA, men har kun dømt i kvalifiseringen til Champions League i år.

- Hva er årsaken til dette, Svein Oddvar Moen?

- Det er ganske enkelt. Vårt dommerteam ble oppnevnt til «Matchday 3», men vi mistet den fordi vi hadde en dårlig prestasjon på Island, sier Moen.

Den dårlige prestasjonen han refererer til var VM-kvalifiseringskampen mellom Island og Finland 6. oktober. Fem minutter på overtid godkjente Moen en Island-scoring som var tvilsom, samtidig som han bare ga gult kort til Finlands Niklas Moisander etter at han rev i Moens dommerdrakt.

Se video under!

OPPHETET: Svein Oddvar Moen ble dratt i trøya da han godkjente Islands 3-2-mål på overtid mot Finland. Finnene mener målet ikke burde vært godkjent da keeperen holdt ballen. Moens prestasj... Vis mer

- Sånn er livet i toppfotballen. Fotballdømming handler om rett og galt. Når du mister et rødt kort, så er det en feil. Og en feil får konsekvenser. Jeg synes det er helt fair at det får konsekvenser når man gjør feil på dette nivået, sier Moen, som nå ser frem til å dømme Tippeliga-kampen mellom Tromsø og Odd på søndag.

Får svi for feil i enkeltkamper

Terje Hauge dømte selv 47 Champions League-kamper mens han var aktiv som toppdommer. I perioder der norske klubblag skuffet i Europa, var det alltid et lyspunkt at det hvert fall var norske dommere til stede.

RUTINERT: Terje Hauge dømte 47 Champions League-kamper før han ble dommersjef i NFF. Her viser han ut Jens Lehmann i Champions League-finalen mellom Arsenal og Barcelona i 2006. Foto: AP
RUTINERT: Terje Hauge dømte 47 Champions League-kamper før han ble dommersjef i NFF. Her viser han ut Jens Lehmann i Champions League-finalen mellom Arsenal og Barcelona i 2006. Foto: AP Vis mer

Han mener det er store forskjeller på hvordan dommerne måles av UEFA nå, sammenlignet med hvordan det var da han dømte.

- Da jeg var aktiv fikk det ikke store konsekvenser hvis du gjorde feil i enkeltkamper. Du ble gjerne målt på prestasjonene over en hel sesong. Nå blir dommerne målt for prestasjonene i hver enkelt kamp. Og det kan jo gi konsekvenser, mener Hauge.

Mål og kort er viktigst

Hauge dømte blant annet Champions League-finalen i 2006 mellom Barcelona og Arsenal. Men det er ikke den kampen han trekker frem på spørsmål om hvilken kamp han husker best.

- Jeg husker spesielt godt semifinalen mellom PSV og AC Milan i 2005. Når du kommer gjennom en semifinale uten kontroversielle mål og gule kort, da har det gått bra, sier Hauge.

- Det er disse nøkkelsituasjonene, altså målene og kortene, som avgjør hvem som får dømme i Champions League. Det er dette dommerne måles på, forteller Hauge.