Charles Leclercs liv har vært forfulgt av tragedier

Charles (21) tilbake til banen som tok livet av gudfaren

Charles Leclercs liv har vært forfulgt av tragedier. Denne helga skal det mange ser på som Michael Schumachers arvtaker igjen møte svingen som frarøvet en av hans nærmeste livet.

STORT TALENT: Charles Leclerc er bare 21 år. Likevel er han allerede en av de største stjernene på motorsport-himmelen. Foto: NTB/Scanpix
STORT TALENT: Charles Leclerc er bare 21 år. Likevel er han allerede en av de største stjernene på motorsport-himmelen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

21-åringen fra Monaco oppdaget motorsport allerede som treåring. Leclerc brukte utallige timer på gokartbanen, sammen med sin gudfar, Jules Bianchi. Banen sør i Frankrike var for øvrig eid av Bianchis far, Phillipe.

De to utviklet et helt spesielt bånd, selv om Bianchi var åtte år eldre.

Også Bianchi var et stort motorsporttalent. I 2012, 23 år gammel, slo Bianchi seg opp i Formel 1-sirkuset. Han hadde imponert i flere akademiserier, og ble signert av laget Force India i det gjeveste sirkuset.

Etter én sesong i det indisk-finansierte laget, fikk han plass hos det britiske laget Marussia F1.

Der gjorde han sine saker så godt, at han etter hvert havnet på blokka til verdens største Formel 1-team, Ferrari.

Umenneskelige krefter

Så skjedde det som ikke skulle skje.

5. oktober 2014 var Formel 1-løpet på den japanske banen Suzuka i full gang, til tross for at det herjet en tyfon over området. Løpet gikk likevel som planlagt.

På den 42.-runden mistet Adrian Sutil kontroll over sin Saaber og skled av banen. En traktor var raskt på stedet for å fjerne bilen. Men det skulle ikke gå lang tid før enda en bil havnet utenfor.

I den samme svingen, bare runden etter, skled Jules Bianchi av banen og traff traktoren.

Ifølge The Telegraph, viste FIA (Ulykkeskommisjonen for motorsport) at Bianchi ble utsatt for umenneskelige krefter da bilen hans traff en kran. Kreftene skal ha vært helt opp mot 92G mot hjelmen. 9G er opp mot det man kan tåle.

Den fatale ulykken førte til at Leclercs gudfar døde som følger av skadene ni måneder seinere.

Det var det første dødsfallet i sporten på 20 år.

Ferraris neste stjerne fikk aldri prøvd seg i den verdenskjente røde bilen.

Forfulgt

Men det er ikke bare der Charles Leclercs liv har vært preget av tragedier.

Tre år seinere mistet han sin far, Hervé Leclerc, etter lengre tids sykdom.

Faren hadde fulgt Charles’ karriere hele veien fra han satte seg inn i gokarten som treåring.

Bare dager etter dødsfallet, skulle Leclerc i aksjon i Aserbajdsjan. I Bakus gater leverte han det som han selv har omtalt som hans beste prestasjon den sesongen i Formel 2.

Ut fra alle tragediene hadde en fører med et voldsomt talent blitt en mann som takler det mentale presset svært godt. Til tross for farens tragiske bortgang, tok Leclerc sammenlagtseieren i Formel 2 på aller første forsøk.

- Det har vært øyeblikk hvor jeg har ønsket at alt dette aldri skjedde, men det har fått meg til å gro som sjåfør og hjulpet meg. Det var to vanvittige tøffe øyeblikk i livet mitt som har gjort meg sterkere som person og sjåfør. Mentalt er jeg sterkere enn før, har Leclerc sagt tidligere i år.

Nær døden selv

Sesongen var så god at Formel 1-laget Saaber tok han opp i stallen for 2018-sesongen. Der imponerte han voldsom med en 6.-plass som sin beste plassering.

Selv var han nære en dødsulykke i sin debutsesong i Formel 1. Under Grand Prixet i Belgia havnet han i et voldsomt sammenstøt med legenden Fernando Alonso.

Saken fortsetter under bildet.

DRAMATISK: Fernando Alonsos bil lettet fra asfalten og landet på Leclercs Sauber. Begge to slapp uskade fra sammenstøtet. Foto: NTB/Scanpix
DRAMATISK: Fernando Alonsos bil lettet fra asfalten og landet på Leclercs Sauber. Begge to slapp uskade fra sammenstøtet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

De nye bøylene over førerne reddet Leclercs liv.

Han ristet det av seg, og fortsette å levere sterkere resultater. Og allerede i september skjedde det med Leclerc som mange hadde spådd ville skje med Bianchi.

Charles Leclerc signerte for Ferrari, bare 20 år gammel.

Der skulle han erstatte den svært meritterte og rutinerte Kimi Raikkonen.

Allerede i sitt andre løp som Ferrari-fører, sikret han seg sin første «pole position».

Selv om han startet forrest, endte løpet i Bahrain med en 3.-plass, takket være en sylinderfeil.

De neste løpene fortsatte føreren fra Monaco å imponere, men det var ikke før enda en tragedie rammet unggutten at han sikret seg sin første seier.

Vokste opp sammen

Kalenderen sa 31. august 2019. Det tradisjonsrike løpet Spa i Belgia sto for tur. Igjen sikret Leclerc seg best mulig utgangspunkt under kvalifiseringa, men det var langt ifra det lørdagen skulle dreie seg om.

Etter Formel 1-førerne var ferdig med sin kvalifisering, skulle Formel 2-førerne i aksjon.

Der skulle en av hans beste kompiser, Anthoine Hubert havne i en fryktelig kollisjon.

Leclerc og Hubert var to av fire gode kompiser som har blitt sett på som svært lovende de siste åra. De to andre var Pierre Gasly (Toro Rosso) og Esteban Ocon (Renault fra og med 2020).

Den siste som skulle ta steget opp til Formel 1 var 22 år gamle Hubert.

Slik ble det aldri.

Dedikerte seieren til sin avdøde venn

Dagen etter responderte Leclerc som han har hatt for vane og gjøre når tragedier rammer ham.

Han vant.

Charles Leclerc tok sin første seier i Formel 1, og ble samtidig den yngste Ferrari-vinneren i historien.

- På den ene siden har dette vært en drøm jeg har hatt siden jeg var barn som er blitt realisert. På den annen siden har det vært en veldig vanskelig helg. Vi har mistet en venn. Dette er en veldig vanskelig situasjon, så jeg vil dedikere min første seier til ham, sa Leclerc i seiersintervjuet med F1.com

- Vi har vokst opp sammen. Mitt første løp noensinne gjorde jeg med Anthoine. Det vil definitivt være et minne jeg vil beholde for alltid, fortsatte en emosjonell Leclerc.

Ferrari-føreren fulgte like godt opp med seier også helga etter, på Ferraris hjemmebane på Monza-banen i Italia.

Allerede da ble han en legende.

Ny tyfon rammer Japan GP

Nå i helga har Formel 1-kalenderen nådd en helt spesiell plass for Leclerc, når sirkuset igjen inntar Japan og Suzuka-banen, hvor det gikk så galt for gudfaren Jules.

Den gang fikk det ekstreme uværet mye av skylda for det som skjedde.

Idet vi går inn i denne helga, er lørdagens kvalifisering allerede utsatt til søndag grunnet en ny tyfon.

Løpsstart er klokka 07.10 norsk tid søndag morgen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer