MED PÅ PALLEN:  Da Charlotte Brown mottok bronsemedaljen - var selvfølgelig førerhunden Vader med på pallen, og fikk et velfortjent seierskyss av stavhopperen.  Foto: NTB Scanpix
MED PÅ PALLEN: Da Charlotte Brown mottok bronsemedaljen - var selvfølgelig førerhunden Vader med på pallen, og fikk et velfortjent seierskyss av stavhopperen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Charlotte (17) er blind, men stavhoppingen hennes forbløffer alle

Tok bronse i deltatsmesterskap.

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere skrevet om den amerikanske stavhopperen Charlotte Brown. 17-åringen tok USA med storm i fjor.

Charlotte Brown er nemlig blind. Hun ble diagnostisert med grå stær i ung alder - og synet ble gradvis dårligere.  I dag er hun tilnærmet hundre prosent blind - og ser bare kontraster av svart og hvitt.

Ny rekord Likevel konkurrerer hun på høyt nivå i USA.

I år forbedret hun egen rekord både i meter og plasseringer da hun  strakk seg over 3,5 meter i delstatkonkurransen i Texas - for seende.

Det holdt til en bronsemedalje for 17-åringen.

- Jeg tar av meg hatten for sånne mennesker. Det hun gjør er helt ekstremt. Stav er en så teknisk øvelse og du må være så presis for å lykkes, sa den norske stavhopperen Cathrine Larsåsen til Dagbladet.

Selv etter prestasjonen - var Brown ydmyk der hun tuslet opp på pallen sammen med førerhunden Vador:

- Denne historien handler egentlig ikke om meg. Den handler om alle som strever med noe. Endelig greide jeg det. Hvis jeg kan sende en melding til noen så er handler det ikke om stavhopping eller friidrett. Det handler om å finne noe som gjør deg glad uansett hvilke hindringer som er i veien din, sier hun ifølge Daily Mail.

Timet og tilrettelagt Men hvordan gjør hun det egentlig?

ESPN har en grundig analyse som viser hvordan den amerikanske stavhopperen gjennomfører et sprang.

Hver eneste konkurranse Brown deltar i - starter med at hun går opp løypa sammen med førerhunden Vador - og Brown markerer startpunktet med lokket på en krittboks .

Selve spranget er også et resultat av teknikk. Browns steg er alltid like lange.  Etter seks skritt med venstrebeinet - begynner hun å senke staven - og på det sjuende med venstrefoten tar hun sats.  Hun får også hjelp av et apparat som signaliserer hvor hun skal sette staven.

Der står også en trener - for å kvalitetssikre at tilløpet blir riktig.

- For meg er det bare stavsprang. Det er ikke sånn at jeg forandrer verden fordi jeg hopper over et hinder.  Men jeg er overrasket og så glad for all støtten jeg får, sier hun til ESPN.

 SVEVER HØYT:  Charlotte Brown. Foto: NTB Scanpix
SVEVER HØYT: Charlotte Brown. Foto: NTB Scanpix Vis mer