KJÆRLIGHETSSANG: Artisten Charlotte Audestad (32) har skrevet en sang om astma-debatten som har herjet norsk skisport den siste tida. Sangen beskriver ... Vis mer Vis mer

Charlotte (32) med stikk til skisporten:   - Kan gis bort gratis på Finn

Har fått utelukkende positive reaksjoner

(Dagbladet): - Jeg kan ikke gå så tungt inn i debatten, men denne låta formidler følelsene som veldig mange har. Det er et langvarig kjærlighetsforhold som er i ferd med å slå sprekker, forteller Charlotte Audestad (32) til Dagbladet.

Audestad er en sanger og låtskriver bosatt i Trondheim. Siden hun for fullt satset på musikken for fire år siden, har hun gitt ut tre plater. Denne sangen er likevel en «første gang.»

- Dette er første gangen jeg har gått inn i et så spesifikt og sårbart tema, men det er fordi jeg tar opp ting som berører meg der og da.

Hun skrev sangen med navnet «Pust inn, pust ut» natt til lørdag 27. august. Audestad forteller at den er et hjertesukk over hva som skjer i norsk langrenn for tida.

Se Charlotte synge sangen i videoen over

- Jeg formidler følelsene som det norske folket sitter med, skuffelsen over at ting ikke er så bra som vi har trodd. Jeg ville få fram en reaksjon hos den som hører sangen.

Som en kjærlighetshistorie

Til felles med de fleste andre artister, liker Audestad å skrive om kjærlighet. Hun forteller at denne sangen ikke er et unntak, men at den handler om forholdet mellom folkesjela og norsk skisport.

- Jeg så mange likhetstrekk mellom kjærlighetsforhold og akkurat denne saken her. Saken trigget låtskriveren i meg.

Hun sier at hun er «uendelig glad» i norsk vinteridrett, og at hun kanskje er over middles interessert. Hun tror likevel at følelsene i sangen er noe de aller fleste kan kjenne seg igjen i:

- Vi har vært så gode i så mange år, og vi er jo et stolt folk. Jeg tror alle har et forhold til vinteridrett i Norge, i større eller mindre grad, og alle engasjerer seg i saken på en eller annen måte. Det er så viktig for oss, og det ligger hjertet vårt så nært.

- Forkastelig om det sant

Doping-debatten har rast den siste tida, da Norge som langrennsnasjon har havnet i en troverdighetskrise etter at Martin Johnsrud Sundby-dommen falt, og etter spekulasjoner om at friske utøvere får tilbud om astmamedisin.

Audestad forteller Dagbladet om at troverdigheten hennes til norsk langrenn har slått sprekker.

- Jeg er mest lei meg og skuffet, og ville formidle følelsene som jeg og veldig mange andre har. Mange begynner å tvile på hva som egentlig foregår. Vi som har vært et forbilde for andre nasjoner, spesielt med tanke på kampen mot doping, også viser det seg at vi kanskje ikke spiller rent selv.

Hun mener det er totalt forkastelig om det er sant at firske utøvere har blitt tilbudt astmamedisin:

- Jeg håper virkelig at det ikke er sant, for da har vi jo et kjempeproblem. Hvis det stemmer er det utrolig trist.

Humor som virkemiddel

Sangen hennes, «Pust inn, pust ut» beskriver disse følelsene, men hun sier likevel at den ble skrevet med et glimt i øyet:

- Sangen handler om at det må ryddes opp i og at skisporten blir renvaska. Sporten med alle de store øyeblikkene som har berørt og beveget det norske folk i så mange år. Men humor er et godt virkemiddel, selv i en så betent sak som denne. Det får fram reaksjoner hos folk.