Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn Sverige

Charlotte, Stina og norske skandaler ga ny svensk TV-rekord

Svensk langrenn opp på norsk nivå mens sporten mister seere i et par store land.

HERLIG FRAMGANG: Stina Nilsson og Charlotte Kalla jubler etter første -og tredjeplassen på den nest siste etappen i Tour de ski. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
HERLIG FRAMGANG: Stina Nilsson og Charlotte Kalla jubler etter første -og tredjeplassen på den nest siste etappen i Tour de ski. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORTOROZ (Dagbladet): Langrenn på TV har en soleklar vinner:

  • Sist vinter slo Sverige alle nasjonale rekorder.

Fortsatt er markedsandelen til langrennsporten enda litt høyere i Norge, men når de innleide TV-strategene til det internasjonale skiforbundet (FIS) måler sportens totale markedsinnflytelse har svenskene gått forbi oss.

Det er bemerkelsesverdig i en skinasjon som de siste årene har yndet å snakke om hvordan langrennsfeberen herjer med Norge.

DET gjør feberen fortsatt. Selv etter en vinter der det sportslige mildt sagt ikke preget hele sesongen, kan norsk langrenn igjen vise til fantastiske TV-tall:

  • 5-mila i Kollen i mars der Martin Johnsrud Sundby til slutt rykket fra det finske kondisjonsfenomenet Iivo Niskanen på sisterunden, passerte 80 prosent i markedsandel.

I et internasjonalt TV-marked som uten polske og tyske stjerner har falt med over tjue prosent for langrenn, er ingen annen i nærheten av dette sterke NRK-tallet.

Altså bortsett fra SVT; hele Sveriges skikanal.

DER var det ikke guttas 5-mil på bortebane i Holmenkollen som satte seerrekord, men derimot jentenes 30km i samme løype. Det i seg selv er bemerkelsesverdig. I langrenn har Tour de Ski med den spektakulære avslutningen opp slalåmbakken i Val di Fiemme de siste årene ligget i en klasse for seg selv som TV-underholdning.

Når et vanlig verdenscuprenn som denne 3-mila kommer opp på det samme nivået, viser det svenskenes spesielle kjærlighet til skisporten: Dette løpet hadde en markedsandel i Sverige på tett under 70 prosent.

Tilsvarende NRK-tall var fantastiske 77 prosent, men den lille forskjellen på to skyhøye TV-tall speiler ikke nivåforskjellen i sporet. For mens vi hadde Marit Bjørgen som vinner foran Krista Parmakosti og Heidi Weng i kamp om tredjeplassen med Kerttu Niskanen, ble Charlotte Kalla beste svenske på 5.plass. Og neste svenske var Anna Haag som nummer 9.

Så var det stopp.

DENNE resultatlista er egentlig ganske representativ for svensk kvinnelangrenn. Jentelaget deres er i flott framgang, men de er ikke framme som jevnbyrdig konkurrent med Norge. Derfor klarte ikke Stina Nilsson å innfri på VM-sprinten, og derfor er Charlotte Kalla på tross av sølv og bronse i VM fortsatt langt etter forbildet Marit Bjørgen.

Jo, Stina Nilsson preget sesongen gjennom mange sprintseire og den glimrende tredjeplassen i Tour de Ski, men til slutt ble det en fjerdeplass sammenlagt i verdenscupen. Der ble Kalla nummer ni og nestbeste svenske etter å ha fått ødelagt rennene før jul av ujevn hjerterytme.

SLIK er det mer forventninger enn seirene som løfter svenskenes langrennsinteresse til rekordnivået. I snitt tar hvert eneste verdenscuprenn langt over halve det svenske TV-markedet vinteren igjennom. Det viser at det åpenbart er noe stort på gang, og håpet sprer i seg selv skiglede.

For langrenn som hverdagsidrett er på vei tilbake hos naboene. Fortsatt sliter det folkerike Stockholmsområdet med manglende snø, men trenden er ikke til å ta feil av:

  • Det å være skiløper gir prestisje igjen i det svenske samfunnet.

Den populariteten speiles i folkefesten under verdenscupen i Ulrichehamn; et snøfattig sted som nå bygger opp sporten på satsing på kunstsnø. Sånt skjer over hele Sør-Sverige, og gjør at deltakertallet blant unge løpere har stabilisert seg på omtrent en fjerdedel av nivået i Norge.

PLUSS på med den ekstreme personlige populariteten til Charlotte Kalla og troen på at unge, superraske Stina Nilsson snart utkonkurrerer det norske laget; og vips så har du en tradisjonsrik svensk vintersport som igjen samler nasjonen. I hvert fall i de mørke vintermånedene da erkerival Norge lenge slet med dopingsaker på stjernene og en omdiskutert medisinering av løpernes luftveisproblemer.

Om nyansene forsvant for mange svensker i medienes nyhetsformidling av disse sakene, er det i hvert fall blitt svenske TV-rekorder av norske skandaler.

Så får naboens imponerende skipublikum heller holde ut at resultatlistene til slutt ble omtrent like norske som vanlig.

Hele Norges coronakart