Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bailey Davis ut mot NFL:

Cheerleader la ut bilde av seg selv. Fire dager seinere fikk hun sparken

- Alt annet enn «hallo» og «god kamp», er for personlig,

SINT PÅ NFL: Den tidligere cheerleaderen Bailey Davis anklager NFL for å være kjønnsdiskriminerende, etter at hun fikk sparken for å ha lagt ut et bilde i undertøy. Video: WVUE-DT via CNN / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske Bailey Davis (22) skaper overskrifter i flere av USAs største aviser i en sak mot National Football League (NFL).

Davis er tidligere cheerleader for NFL-laget New Orleans Saints, men hun fikk nylig sparken.

Grunnen var: Hun publiserte et bilde av seg selv i en drakt - eller såkalt undertøysbody - på sosiale medier.

Nå anklager hun hele Amerikas kjæledegge, NFL, for å være kjønnsdiskriminerende. Det forteller hun i et intervju med New York Times.

- Jeg gjør dette for at ingen skal føle seg presset ut, eller føle seg uviktig, sier Davis.

Saken er blitt en real snakkis i USA. Heiagjenglederen var en del av laget helt fram til januar i år. Da postet hun et bilde på bildedelingstjenesten Instagram der hun poserer i en svart drakt.

Fire dager seinere fikk hun sparken.

Ifølge New Orleans Saints' egne regler forbyr de nemlig at cheerleaderne publiserer bilder av seg selv der de er nakne, halvnakne eller i undertøy. I tillegg ble Davis anklaget for å ha vært på samme fest som Saints-spillere, noe hun selv benekter. Dette er også et brudd på reglementet til NFL-klubben.

Ifølge Davis er det strengt forbudt for cheerleadere å kontakte NFL-spillerne personlig, via sosiale medier eller på andre måter. Dersom cheerleaderne tilfeldigvis befinner seg på samme sted som spillerne, sier reglementet at cheerleaderne må forlate stedet, selv om de skulle være midt i en middag på en restaurant.

Reglementet sier derimot ingenting om at spillerne må holde seg langt unna cheerleaderne.

Det mener Davis er diskriminerende.

- Hvis cheerleadere ikke kan kontakte spillere, bør heller ikke spillerne kunne kontakte dem. Denne stereotypen av kvinner som må skjule seg for egen beskyttelse er ikke tillatt i USA, og heller ikke på arbeidsplassen, sier Davis-advokat Sara Blackwell.

NFL ønsker ikke å kommentere saken som er omtalt også i NY Post og Fox News.

Reglementet er ifølge NY Times satt opp for å beskytte cheerleadere fra å bli utnyttet av NFL-spillere, men Davis og advokaten hevder det er feil å legge alt ansvaret på kvinnene selv.

Saints-advokat Lesie Lanusse avviser at Davis er et offer for kjønnsdiskriminering.

- Vi forsvarer organisasjonens og arbeidsplassens retningslinjer, sier Lanusse.

Ifølge amerikanske presse har ikke cheerleaderne lov til å sende sms eller andre form for meldinger til NFL-spillere, og det er strenge straffer dersom reglementet brytes. NFL-spillere risikerer ingen straff dersom de sender meldinger motsatt vei. ​Davis' mor, Lora Davis, hevder det knapt er lov å veksle ord.

- Alt annet enn «hallo» og «god kamp» er for personlig, sier Lora Davis.

Klubben har anklaget Bailey Davis for å delta på en fest med spillere. Det er noe Davis selv benekter.

Da hun i januar publiserte et bilde av seg selv iført svart drakt, tok klubben raskt kontakt med henne.

- Veldig dårlig dømmekraft å publisere et sånt bilde etter samtalen vår om ryktene som går om deg, skrev en av lederne til henne i en tekstmelding.

Fire dager seinere fikk hun sparken.

Davis selv hevder hun ikke tar opp kampen mot NFL-klubbene for å få jobben tilbake, men for å bedre kvinners rettigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!