Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Chelsea får ikke kjøpe nye spillere før i 2011

- Et kneskudd, sier Tjærnås.

INGEN NYE LAGKAMERATER: Salomon Kalou (f.v.), Michael Ballack og Didier Drogba kan ikke vente seg noen nye lagkamerater til Chelsea det neste halvannet året etter at klubben ble utestengt fra overgangsmarkedet i to overgangsvinduer.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jed Leicester
INGEN NYE LAGKAMERATER: Salomon Kalou (f.v.), Michael Ballack og Didier Drogba kan ikke vente seg noen nye lagkamerater til Chelsea det neste halvannet året etter at klubben ble utestengt fra overgangsmarkedet i to overgangsvinduer.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jed Leicester Vis mer

(Dagbladet.no): Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har besluttet at Premier League-giganten Chelsea blir utestengt fra de neste to overgangsvinduene.

Det betyr at London-klubben ikke vil kunne kjøpe nye spillere før i januar 2011, melder Fifa i en pressemelding.

Bakgrunnen for utestengelsen er en klage fra Racing Club de Lens til Fifa da Chelsea hentet Gaël Kakuta (18) fra den franske klubben i 2007.

18-åringen ble anklaget av sin tidligere arbeidsgiver for kontraktsbrudd da han skrev under for Chelsea, mens det engelske storlaget ble beskyldt for å ha medvirket til dette.

Må betale millionbeløp
Lens har nå fått medhold på begge punkter av Fifas disiplinærutvalg Dispute Resolution Chamber (DRC). Resultatet er at Kakuta er dømt til å betale 780 000 euro (cirka 6,7 mill. kroner) i kompensasjon til gamleklubben - et beløp Chelsea hefter solidarisk for.

Spilleren utestenges dessuten fra all fotball i fire måneder, mens Chelsea nektes å hente nye spillere både innenlands og utenlands de neste to overgangsvinduene, melder fifa.com.

I tillegg er Chelsea dømt til å betale en utdanningskompensasjon til Lens pålydende 130 000 euro (cirka 1,1 millioner kroner).

- Alvorlig

Canal Plus' fotballekspert, Lars Tjærnås, mener overgangsnekten kan få konsekvenser for et Chelsea-lag med mange spillere rundt 30 år. 

- Det er naturligvis alvorlig, fordi de har en ny manager som helt sikkert ville formet sitt eget mannskap. Hadde de hatt kontinuitet på managersida, og et veletablert, formet lag, så hadde det vært litt mindre alvorlig, poengterer Tjærnås overfor Dagbladet.no.

Han mener Chelsea ville ha benyttet de neste overgangsvinduene til å fase inn et generasjonsskifte.

- De har såpass mange etablerte spillere at de har behov for å få inn spillere på 23-24 år. Jeg tror de neste overgangsvinduene hadde blitt brukt til det, sier Tjærnås.

Han vil likevel ikke svartmale situasjonen fullstendig på Chelseas vegne:

- Så tenker jeg samtidig at de er i gang med å forlenge avtaler med spillerne sine, det taler for at det kan gå veldig greit. Jeg tror i hvert fall Frank Lampard og Didier Drogba holder til 2011. Jeg er litt usikker på Michael Ballack, men han ser ut til å ha fått en ny vår under Ancelotti
, sier Tjærnås, som fortsatt tror på gulljubel i Vest-London i mai.

- De er fortsatt min ligafavoritt. Jeg er ikke bekymret for det.

Ankemulighet

Chelsea har ennå til gode å kommentere DRCs avgjørelse, men har mulighet til å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsdomstol (CAS).

Tjærnås mener at det ikke bare er på det sportslige planet Chelsea har fått en nesestyver - også omdømmet har fått seg en knekk.

- Det er halvdramatisk på to områder. For det første mister en ny manager sjansen til å få inn nye spillere. Og det er et alvorlig kneskudd omdømmemessig. Det er ikke noe ålreit for sponsorer eller supportere, sier Canal Plus-eksperten.

DRC var forøvrig det samme Fifa-organet som dømte tidligere Chelsea-spiller Adrian Mutu til å betale klubben nærmere 150 millioner kroner i erstatning da han ble utestengt for kokainbruk i 2004. Rumeneren anket også til CAS, men den ble avvist tidligere i sommer.

Presedens
Fifa har den siste tiden valgt å slå knallhardt ned på klubber og spillere som ikke respekterer gjeldende kontrakter. Det er en utvikling Tjærnås stiller seg positiv til.

- Jeg synes det er bra at det reageres på reine lovbrudd, og spekulasjon i å bryte kontrakter. Ellers blir de store enda større og turer fram som de vil. Jeg reagerer positivt, og håper at dette blir fulgt opp konsekvent, understreker Tjærnås overfor Dagbladet.

I april ble den FC Sion utestengt fra to overgangsvinduer da da sveitsiske klubben tok ulovlig kontakt med den egyptiske keeperen Essam El Hadary før kontrakten med Al-Ahly hadde utløpt.

I likhet med i Kakutas tilfelle ble El Hadary utestengt fra all fotball i fire måneder, melder nyhetsbyrået AP.

Sion har anket til CAS, noe som har ført til at sanksjonene mot dem har blitt fryst mens domstolen tar stilling til anken. En avgjørelse er ventet seinere i høst, og kan skape presedens for hvordan Kakuta-saken vil bli behandlet - om Chelsea skulle anke.

DOMFELT: Chelsea-talentet Gaël Kakuta (t.h.) er dømt av Fifa for kontraktsbrudd overfor sin tidligere klubb Lens. Det medfører blant annet at Chelsea utestenges fra overgangsmarkedet i to vinduer.Foto: SCANPIX
DOMFELT: Chelsea-talentet Gaël Kakuta (t.h.) er dømt av Fifa for kontraktsbrudd overfor sin tidligere klubb Lens. Det medfører blant annet at Chelsea utestenges fra overgangsmarkedet i to vinduer.Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling