Chelsea navngitt i korrupsjonsetterforskning

Overgangene til Drogba, Essien og Cech blant de «mistenkelige».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 17 overganger, fem klubber og to managere er navngitt i den endelige rapporten fra en undersøkelse av ulovlige utbetalinger i forbindelse med overganger i Premier League.

Disse er nevnt i rapporten:

Trenere: Graeme Souness og Sam Allardyce

Overganger:

Bolton: Ali Al-Habsi, Tal Ben Haim, Blessing Kaku, Julio Correia.

Chelsea: Didier Drogba, Petr Cech, Michael Essien.

Middlesbrough: Aiyegbeni Yakubu and Fabio Rochemback

Newcastle: Emre Belozoglu, Jean Alain Boumsong, Amady Faye, Albert Luque.

Portsmouth: Collins Mbesuma, Benjani Mwaruwari, Aliou Cisse.

En overgang er ennå ikke offentliggjort.

Lord Stevens, som gjennomførte undersøkelsene, sier at det ikke er funnet beviser for ulovlige utbetalinger til spillere, klubber eller agenter, men at det ved flere overganger har vært uregelmessigheter og brudd med Premier Leagues regelverk.


På «svartelista» over overganger som har brutt med reglene, som i dag ble overlevert Det engelske fotballforbundet og FIFA, finnes storklubben Chelsea, og overgangene til Petr Cech, Didier Drogba og Michael Essien.

De andre klubbene involvert er Middlesbrough, Bolton, Portsmouth og Newcastle.

Overgangen til Ali Al-Habsi fra Lyn til Bolton er også en av overgangene.

Både tidligere Newcastle-trener Graeme Souness og den nye treneren, Sam Allardyce, er navngitt.

Allardyce fordi hans sønn flere ganger er brukt som agent i klubbens overganger, Souness fordi han ifølge rapporten har avgitt forklaringer som ikke stemmer over ens med de fra klubbens styre.

Vil at agentene bidrar

GJENNOMGANG: Lord Stevens har sett på 362 overganger i engelsk Premier League. Nå er svartelista klar. Foto: SCANPIX
GJENNOMGANG: Lord Stevens har sett på 362 overganger i engelsk Premier League. Nå er svartelista klar. Foto: SCANPIX Vis mer

Lord Stevens beklager seg også over at flere av agentene som har vært innvolvert, ikke har villet delta i prosessen.

Nå ber Newcastle om at agentene som var innblandet i deres overganger, bidrer til å få klarhet i overgangene. I en pressemelding på klubbens hjemmeside opplyser de om at Newcastle ser rapporten først og fremst som en frikjenning av klubben for ulovlige betalinger. 

- Rapporten viser at klubben ikke har gjort noe galt, og til alle tider har samarbeidet fullt ut. Nå håper vi agentene vil operere med den samme viljen, slik at vi kan få belyst de gjenværende spørsmålene, sier meldingen fra Newcastle.

362 overganger

Lord Stevens sto bak rapporten, og en prosess som startet i mars 2006. Sammen med en rekke eksperter har han gått gjennom 362 overganger mellom 2004 og 2006. 

Stevens har ikke hatt mulighet til verken å arrestere eller straffeforfølge noen av de involverte, men håper prosessen har gjort at fremtidige overganger nå skal kunne avtales uten problemer.

- Vi har lært mye, og nøyaktig etterfølgelse og håndhevelse av anbefalingene vil føre til et mer oversiktlig og gjennomsiktig overgangssystem, sier Lord Stevens ifølge BBC. 

Fotballforbundet avgjør

Fotballforbundet har lovet å ta imot anbefalingene, og vil granske de nevnte overgangene. De vil ikke si noe om hvilke konsekvenser eventuelle brudd med regelverket kan medføre.

Chelsea navngitt i korrupsjonsetterforskning

- Vi vil gå gjennom informasjonen som er overrakt oss, og gjennomgangen av den vil avgjøre hva som skjer videre, sier en talsperson for FA.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer