Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Chelsea-stjerne kom til England som foreldreløs 11-åring

Mistet både mor og far i religiøse opptøyer.

STOR FRAMTID: Chelseas Victor Moses i duell med tidligere Chelsea-spiller Jose Bosingwa. Overgangen til Champions League-mesterne virket langt unna da Moses kom til England som foreldreløs 11-åring. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrew Winning
STOR FRAMTID: Chelseas Victor Moses i duell med tidligere Chelsea-spiller Jose Bosingwa. Overgangen til Champions League-mesterne virket langt unna da Moses kom til England som foreldreløs 11-åring. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrew Winning Vis mer

Fotballstudio kl. 20.45: Åtte Champions League-kamper direkte

(Dagbladet): I kveld debuterer trolig Victor Moses (21) i Champions League.

Få fotballstjerner opplevd mer de ti siste årene. Som 11-åring ankom han Storbritannia under tragiske omstendigheter.

Moses far Austin var pastor i nigerianske Kadua. Han og moren Josephine ble drept i familiens hjem under religiøse uroligheter i landet.

11-årige Moses var også i fare. Han måtte rømme Nigeria og satt seg på et fly som landet i England. Der ble han innlosjert hos en fosterfamilie i Sør-London.

- Uansett hvor de er nå, bør de være stolte av meg, de ser ned på meg og er stolte, sier Moses om foreldrene sine i et intervju med Guardian.

- Det har vært en lang reise. Jeg må bare være sterk og kjempe for meg selv, uansett om det gjelder fotball eller ikke. Jeg takker gud for at jeg er der jeg er nå, og om jeg fortsetter å jobbe hardt, hvem vet. Kanskje jeg ender i Barcelona en dag, sier 21-åringen.

Rått talent
Han liker ikke å snakke om drapet på foreldrene, det er en del av fortiden han lot være igjen i Nigeria da han reiste til England.

På Whitgift skole i sørlige Croydon oppdaget de imidlertid raskt fotballtalentet hans, og passende nok var det tidligere Chelsea-stopper Colin Pates som skjønte at de hadde en mulig gullklump i rekkene.

- De oppmuntret meg masse. Colin Pates pleide å fortelle meg om hvordan det var i Chelsea i hans tid, hvor fantastisk det var. Jeg visste aldri at jeg en dag ville bli Chelsea-spiller selv, sier Victor Moses, ifølge Independent.

- Det er utrolig å se meg selv i Champions League, sier han.

Det virket kanskje ikke så utrolig for Colin Pates og de andre trenerne som fulgte Moses som ung. Han ledet Whitgifts U 14-lag til FA Youth Cup-seier 5-0 i 2005, debuterte for Crystal Palace som 16-åring, og spilte for alle Englands U-lag.

På a-landslagsnivå valgte han likevel Nigeria, en avgjørelse han hylles for når han reiser tilbake.

- Alle så ut til å heie på Chelsea da jeg var der sist uke, sier Moses.

- Det var en stor opplevelse å se Chelsea-fans som ropte navnet mitt og slike ting. Det var på samme måte i Liberia. Premier League er overalt i Afrika, sier han.

Drømmer om pokalen
Chelsea hentet ham fra Wigan først etter at Champions League-trofeet var sikret i vår, og Moses spilte også åpningskampen denne sesongen for Wigan, mot Chelsea.

I kveld starter han jakten på sitt Champions League-øyeblikk.

- Jeg så trofeet her om dagen, på treningsanlegget. Alle tok bildet med det, unntatt meg, alle spillerne som spilte i Champions League i fjor, forteller 21-åringen.

- Jeg bare gikk unna, etter å ha tatt på det. Jeg tenkte for meg selv: Forhåpentligvis vinner vi det igjen i år, sier Victor Moses.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media