Chelsea-treneren sparket

André Villas-Boas er ferdig i Premier League-klubben.

SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: André Villas-Boas får ikke flere sjanser som Chelsea-manager. Gårsdagens kamp mot West Bromwich, som endte med 0-1 tap, ble portugiserens siste som sjef.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: André Villas-Boas får ikke flere sjanser som Chelsea-manager. Gårsdagens kamp mot West Bromwich, som endte med 0-1 tap, ble portugiserens siste som sjef.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren StaplesVis mer

(Dagbladet): André Villas-Boas er ferdig i Chelsea bare to tredeler ut i sin debutsesongen som sjef på Stamford Bridge. Det er Vest-London-klubbens hjemmeside som melder dette i ettermiddag.

«André Villas-Boas og Chelseas veier har skiltes i dag. Styret vil uttrykke sin takknemlighet for jobben han har gjort og uttrykke vår skuffelse for at arbeidsforholdet endte slik. Dessverre var ikke resultatene og prestasjonene gode nok, og det var heller ikke tegn på at de skulle bli bedre i denne viktige fasen i sesongen», skriver klubben.

Klubben er ute av gullkampen i Premier League, ille ute i Champions League og FA-cupen ser ut til å være Chelseas siste halmstrå skal det bli noe som minner om suksess denne sesongen. I det siste har formkurven også pekt bratt nedover: På de seks siste kampene har det bare blitt én seier (1-2-3) og plutselig har Arsenal overtatt initiativet i kampen om den viktige fjerdeplassen.

Spilleropprør Derfor tror Chelseas norske supporterleder at flertallet av klubbens tilhengere synes det er like greit at Villas-Boas dager er talte. Selv har han et ambivalent forhold til at Roman Abramovitsj har kvittet seg med nok en manager.

- Jeg er delt i oppfatningen om det var en riktig avgjørelse eller ikke. Delt fordi jeg hadde håpet at vi hadde fått på plass en ung manager som kunne være her i 10-15 år. Det har ikke vært for mye stabilitet på den fronten, så det er synd. På den annen side har det vært opprør i spillergruppa ledet av de gamle, engelske spillerne som Ashley Cole, John Terry og Frank Lampard, samt Didier Drogba og Branislav Ivanovic. Det er spillerne som har presset dette fram. Samtidig har ikke Villas-Boas klart å få nok ut av spillermateriellet som er der, sier supporterleder Even Strete til Dagbladet.

Det er ingen hemmelighet at spillerne som tidligere var suksessgarantister, har det siste ordet i garderoben. Så lenge makten sitter hos aldrende stjerner, er det krevende å gjennomføre et generasjonsskifte.

- Det er en vanskelig situasjon når det er snakk om en del spillere som kan vise gode resultater, men som er på tampen av karrieren. Jeg hadde håpet at ansettelsen av Villas-Boas skulle lede til en fornyelse av troppen, for det må snart skje. Det er flere som er godt opp i 30-årene og begynner å komme på hell. Det er noen som klarer å hevde seg selv i høy alder. Men blir man fem prosent dårligere, henger man ikke med i Premier League ennå, særlig på tempo, fortsetter Strete, som mener det viktigste er å gjennomføre et generasjonsskifte, selv om det måtte gå på bekostning av pokalfangsten.

- Jeg har ikke klart noe klart svar på om det var helt riktig eller helt feil å sparke Villas-Boas, konkluderer Strete.

Viktig omkamp Portugiseren er den åttende som har fått prøve seg i sjefsstolen siden russeren rykket inn på Stamford Bridge med alle sine milliarder sommeren 2003. Bare de midlertidige løsningene Ray Wilkins og Guus Hiddink og José Mourinho har forlatt posten frivillig.

Villas-Boas skapte seg et hett navn i Porto hvor han vant både liga, cup og Europa League forrige sesong. 34-åringen tok over Chelsea i juni i fjor, og har slitt med å gjenskape suksessen der. Det var ikke lenger noe spørsmål "om", men "når" portugiseren kom til å få fyken.

På spørsmål om timingen av sparkingen, med tanke på at det skjer mellom to Champions League-oppgjør, mener Strete at det var like greit å gjøre noe først som sist.

- Vi har en veldig viktig omkamp i FA-cupen mot Birmingham på tirsdag. Det er det mest realistiske trofeet Chelsea kan vinne denne sesongen. Timingen er for så vidt grei. Enten måtte man gjøre noe nå eller til sommeren. Kanskje ville det være for seint hvis det hadde skjedd  etter Napoli-kampen og vi ikke hadde gått videre, sier Strete.

Chelsea-tilknytning Eks-Chelsea-spiller Roberto di Matteo tar over ut sesongen, og med sin Chelsea-tilknytning er han en trenertype Strete håper klubben går for i årene som kommer. I samme kategori er også Swansea-sjef Brendan Rodgers, Brighton-boss Gus Poyet og selvfølgelig også José Mourinho.

- Jeg håper på en med tilhørighet til Chelsea, og da er det de navnene som skiller seg ut. Det hadde vært allright med en engelskmann, eller i det minste en fra de Britiske øyer igjen, og da er Rodgers en klar kandidat. Han har gjort det veldig bra med Swansea, sier Strete.