Chelsea trenger supporter-goodwill for å bygge nytt stadion

Her er alternativene.

(Dagbladet): Det aller meste har forandret seg siden Roman Abramovitsj kom inn med sine rubler og reddet Chelsea fra konkurs sommeren 2003, men et problem står fortsatt uløst:

Hva skal man gjøre med Stamford Bridge, som per i dag ikke generer nok inntekter?

UEFAs regelverk for finansielt fair play er i ferd med å innfases, og London-klubben har en utfordring med å imøtekomme kravene om en bærekraftig økonomi. Et nytt, toppmoderne stadion kan avhjelpe dette, men krever at Chelsea kommer seg ut av en eierkonstellasjon som binder dem på hender og føtter.

I disse dager forsøker Chelsea-ledelsen å ta de første betydelige stegene mot å flytte fra Stamford Bridge, som har vært klubbens hjemmebane siden stiftelsen i 1906, skriver The Guardian.

Goodwill På 1990-tallet var den økonomiske virkeligheten en helt annen i Vest-London enn hva som er tilfellet i dag, og i 1993 ble selskapet Chelsea Pitch Owners plc (CPO) etablert for å sikre at den økonomisk utsatte Premier League-klubben var sikret en framtid på Stamford Bridge. I 1997 kjøpte selskapet tomta og eiendomsmassen for 10 millioner pund, blant annet ved hjelp av et lån på 8,5 millioner pund med sikkerhet fra Chelseas daværende holdingselskap. Avtalen - en såkalt «freehold» -gjør at Chelsea er bundet til stadion.

I dag mottar aksjonærene i CPO et tilbud fra Chelsea-ledelsen om å kjøpe tilbake banen, tribunen og råderetten over tomta mot at gjelda saneres og at CPO-aksjonærene i tillegg mottar en godgjørelse på 1,5 millioner pund.

Chelsea er klar over at de er avhengig av en solid porsjon velvilje fra de 12 000 aksjonærene i CPO, både av økonomiske og emosjonelle årsaker.

Verdien av tomta hvor stadion ligger har blitt sammenlignet med Chelsea Barracks som ble solgt for nærmere én milliard pund i 2007. Eiendomsprisene har med andre ord ikke stått stille i Vest-London siden 1997, og klubbens tilbud betyr null i avkastning for aksjonærene.

Dessuten er utbyggingsmulighetene rundt Stamford Bridge såpass begrenset at skal man realisere et anlegg på størrelse med Old Trafford (cirka 76 000) og Emirates Stadium (cirka 60 000), må man trolig finne seg en ny tomt et annet sted i London.

Flere alternativer Styreformann Bruce Buck bedyrer at det ikke er noen pågående dialog med eiendomsutviklere om utredning av nye alternativer, men ifølge The Independent, har man tidligere sett på muligheter ved det berømte, nedlagte kraftverket i Battersea, Earls Court, White City, Imperial Wharf, Wormwood Scrubs og Old Oak Common (se kartet øverst i artikkelen).

- Enkelte aksjonærer vil nok ikke reagere positivt, og enkelte fraksjoner av supportere vil nok se dette som et forvarsel om at Chelsea er på flyttefot - noe de ikke ønsker. Men i øyeblikket er vi ikke i samtaler med noen eiendomsutviklere, og vi har heller ikke fattet noen definitiv avgjørelse om at Chelsea kommer til å flytte. Men som i all annen forretningsvirksomhet, er vi i det minste nødt til å forberede oss på å flytte dersom det rette alternativet skulle dukke opp, sier Buck, ifølge The Guardian.

106 ÅR: Stamford Bridge har vært Chelseas hjem i 106 år. Nå kan det gå mot slutten da klubben har begynt å sondere terrenget etter alternativer.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / IAN KINGTON
106 ÅR: Stamford Bridge har vært Chelseas hjem i 106 år. Nå kan det gå mot slutten da klubben har begynt å sondere terrenget etter alternativer.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / IAN KINGTON Vis mer

Styreformannen mener at problematikken er noe man burde ha tatt tak i for lengst.

- Dette er noe vi burde ha gjort for fem år siden da vi hadde en opprydning i økonomien i Chelsea, hvor vi hadde poster i regnskapet som ikke var passende for en klubb som i sin helhet er eid av Roman Abramovitsj, sier Buck, som understreker at en avtale med CPO er en forutsetning for å kunne realisere stadionplanene.

- Det er nøkkelen. Vi kan ikke flytte på oss før klubben har anledning til å sanere tomta. Det er en forutsetning for å skaffe til veie pengene vi trenger for å kunne flytte.

Simpelt flertall CPO har allerede sendt ut innkalling til sine aksjonærer til en ekstraordinær generalforsamling 27. oktober. Chelsea er avhengig at minimum 50 prosent av dem som møter opp stemmer for å akseptere tilbudet. Skulle flertallet stemme imot, kan det bety tidlig kroken på døra for klubbens planer.

Samtidig garanterer Chelsea for at flyttingen tidligst vil finne sted i 2020, med mindre det dukker opp et alternativ innenfor tre miles (4,8 kilometer) av Stamford Bridge. Uansett trenger klubben god tid til å planlegge med tanke på all byggeaktiviteten som stadig pågår i den engelske hovedstaden.

- Det er bare x antall steder i London vi vil vurdere, og vi forventer at disse tomtene vil være borte innen 2020. Etter 2020 vil det ikke være noen begrensninger på hvor vi kan flytte, men vi føler oss trygge på at flesteparten av disse aksjonærene er Chelsea-fans, som vil forstå og godkjenne hva vi prøver å gjøre, sier Buck.

DRØMMER OM NYTT STADION: Chelsea har gjennomgått en forvandling under Roman Abramovitsjs lederskap, men enå har ikke russeren maktet å realisere drømmen om et nytt stadion.Foto: SCANPIX/REUTERS/Luke MacGregor
DRØMMER OM NYTT STADION: Chelsea har gjennomgått en forvandling under Roman Abramovitsjs lederskap, men enå har ikke russeren maktet å realisere drømmen om et nytt stadion.Foto: SCANPIX/REUTERS/Luke MacGregor Vis mer