- Chelsea vinner Premier League

Se ekspertenes vurderinger av lagene.

BJERKE (Dagbladet.no): • Er du enig i ekspertenes vurderinger? Diskutèr i kommentarfeltet under!

De er ikke tunge å be når Dagbladet.no spør om en vurdering av topplagene og hvordan Premier League-tabellen vil se ut i mai.

Canal Plus-teamet forbeder seg i disse dager på en ny lang sesong med Premier League-fotball. Dagbladet.no møtte de nordmennene som kanskje følger Premier League aller tettest i studio for en løs prat i forkant av avspark på lørdag.

Fire av de sju spår Chelsea som vinner av Premier League, mens samtlige spår et knallhardt møte med kremen av engelsk fotball for de nyopprykkede Hull, Stoke og West Bromwich Albion (Se alle tipsene i egen faktaboks).Her er ekspertkommentator Lars Tjærnås og kommentator Kenneth Fredheims vurdering av de fire store, utfordrerne og de som vil slite med å overleve.

Manchester United (regjerende mester)

Etter Premier League-gull og triumf i Champions League har det stormet rundt Manchester United i sommer. Ekspertkommentator Lars Tjærnås tror overgangsbråket vil hemme de regjerende mestrene.

- Det bråket som har vært og  Cristiano Ronaldos skade vil nok påvirke United, men de har en voldsom vinnerkultur. De slipper samtidig inn utrolig få mål og de har 20 spillere som er seniorspillere med stor S, sier Tjærnås som tipper Chelsea som vinner og United på sølvplass i årets Premier League.

Kenneth Fredheim deler Tjærnås spådom og nikker anerkjennende når Tjærnås messer om sir Alex Fergusons vinner-skalle og kulturen som ligger i veggene på Old Trafford.

SIKTER MOT STJERNENE: Chelsea er Premier League-ekspertenes gullfavoritt, mye på grunn av den nye treneren Luis Felipe Scolari. Foto: Liu Jin/AFP
SIKTER MOT STJERNENE: Chelsea er Premier League-ekspertenes gullfavoritt, mye på grunn av den nye treneren Luis Felipe Scolari. Foto: Liu Jin/AFP Vis mer

Men også han tror United må strekke våpen mot den blå horden på brua.

- Lag drømmer om å vinne et trofè, mens Ferguson vant sitt 30. trofè i Community Shield. Det er helt klart at de har en uovertruffen vinnerkultur, sier Fredheim.

Chelsea (2.plass i fjor)

Begge tror at Chelsea igjen stiger helt øverst å fotballtronen etter to år med rød jubel i mai.

- Årsaken til Chelsea-tipset er at de ser ut som det laget med færrest utfordringer for øyeblikket. Greier de å finne ut hvem som skal være sjef på midtbanen tror jeg det holder helt inn, sier Tjærnås.

Fredheim tror Michael Ballack er den som må vike plass når Frank Lampard, Deco og Michael Essien skal skinne.

- De har også fått den sterke manageren de åpenbart behøver i Scolari. Som Mourinho tar han vekk oppmerksomheten fra spillerne og kan samtidig være en farsfigur. Med Deco bak Didier Drogba ser dette bra ut, sier Fredheim.

Begge trekker også fram at London-klubben har to backer som vil bidra mye offensivt i Ashley Cole og Josè Bosingwa.

- Chelsea vinner Premier League

Arsenal (3.plass i fjor)

Det er ingen hemmelighet at Kenneth Fredheim er Arsenal-supporter, men han tror ikke på gull på Emirates. Forsvaret er for dårlig.

- Emmanuel Ebouè, William Gallas, Kolò Toure og Bakary Sagna må holde seg skadefrie. Jeg synes heller ikke Gallas holder gull-nivå og for meg er det ufattelig at Wenger ikke har handlet inn en klassestopper i sommer, sier Fredheim som tipper laget fra Nord-London på en ny 3.plass.

Tjærnås tror de faller en plass fra i fjor.

- De har solgt sentrale spillere og ikke erstattet dem med samme kvalitet. På en annen side har også Arsenal en meget bra ellever og to gode sidebacker som kommer mye med framover på banen, er QPR-supporterens vurdering.

Liverpool (4.plass i fjor)

Robbie Keane er hentet fra Tottenham for å gi Fernando Torres bedre støtte på opp og Tjærnås tror det holder til en 3.plass for Rafael Benitez\' mannskap.

- Liverpool-laget ser sterkt ut med to «vindusviskere» foran et bunnsolid forsvar og bra trykk framover, sier Tjærnås.

Men det er, som så ofte før, mer enn et \'men\' når Liverpools sjanser skal vurderes.

- Spørsmålet er om Benitez velger system etter spillere eller spillere etter system. Kanskje velger de en 4-2-3-1-variant med Keane ute på siden eller en 4-4-2 med Gerrard på kant. Det er vanskelig å si hvordan dette vil slå ut, sier Tjænås.

Både Fredheim og Tjærnås setter også et spørsmålstegn ved om Liverpool har gode nok sidebacker i Andrea Dossena, Steve Finnan, Phillip Degen, Alvaro Arbeloa og eventuelt Jamie Carragher. Laget vil ha behov for offensivt gode backer i mot lag som kommer til Anfield for å forsvare seg til ett poeng.

Utfordrerne

- I fjor tapte Tottenham altfor mange poeng på bortebane og de slapp inn altfor mange mål. Det er helt klart hva de må forbedre for å heve seg fra fjorårets 11.plass, sier Tjærnås.

Både Fredheim og Tjærnås tror også Aston Villa kan yppe seg mot de fire store.

- Steve Sidwell kan være et bra kjøp og O\'Neill er en solid manager som får mye ut av det han har til rådighet, sier Tjærnås.

Everton var nærmest topplagene i fjor, men Fredheim synes Liverpools blå nabo ser svekket ut.

- De har solgt Andy Johnson til Fulham og ikke hentet en eneste ny spiller. Det kan bli tøft, sier Fredheim.

Bunnlagene

År etter år har det vist seg å være knalltøft å etablere seg i Premier League for de nyopprykkede fra The Championship. Ekspertene tror ikke årets sesong vil være noe unntak.

- Hull og Stoke har to muligheter slik jeg ser det: bunnløs entusiasme og en gjennomført spillestil. De matcher ikke de andre lagene på individuelle ferdigheter, sier Tjærnås.

- Den fotballen de tidvis leverte da de rykket opp fikk jo Kjelsås (tidligere kjent for ekstrem framoverrettet langpasningsspill, journ.anm.) til å se ballbesittende ut, fortsetter Tjærnås.

- Både Stoke og Hull kan til en viss grad håpe at en stolt historie og entusiasme kan hjelpe dem. Men de vil få det tøft, veldig tøft, sier Fredheim.

På lørdag får vi første pekepinn på hva årets sesong vil bringe av tårer og skuffelser, overraskelser og jubel.

<B>TØFF RETUR?</B>: Cristiano Ronaldo herjet med alt og alle i fjor, men starter årets sesong på sidelinja med en nyoperert ankel.
<B>SPENNENDE TILVEKST:</B> Kan Robbie Keane være den siste brikken i puslespillet som får ligagullet til Anfield? Nei, tror Fredheim og Tjærnås.
<B>TROR PÅ CHELSEA:</B> Lars Tjærnås tror på Chelsea-gull fordi det er den av toppklubbene med færrest utfordringer.
<B>TROR PÅ CHELSEA:</B> Med Luis Felipe Scolari ved roret har Chelsea fått den sterke lederen de trenger, tror Kenneth Fredheim.