1905: En montasje fra kampen mellom Chelsea og West Bromvich 23. september 1905. Chelsea ble nummer tre i sin første sesong i andredivisjon. Til høyre i bildet er William Foulke. Til venstre er WBA-keeper J. Stringer. Foto: Mary Evans Picture/NTB Scanpix
1905: En montasje fra kampen mellom Chelsea og West Bromvich 23. september 1905. Chelsea ble nummer tre i sin første sesong i andredivisjon. Til høyre i bildet er William Foulke. Til venstre er WBA-keeper J. Stringer. Foto: Mary Evans Picture/NTB ScanpixVis mer

Chelseas første keeper fikk kultstatus - veide 140 kilo og knakk tverrliggeren i to

William «Fatty» Foulke oppnådde legendestatus på èn sesong.

(Dagbladet): I dag er det 110 år siden fotballklubben Chelsea spilte sin aller første kamp. Klubben ble grunnlagt i mars 1905, og gikk rett inn i andredivisjon.

Motstander 2. september for 110 år siden var Stockport. Rundt 7000 tilskuere fikk se de blå tape den historiske kampen 1-0 på Edgeley Park, en gressbane som ble sett på som den verste i ligaen.

Mellom stengene hadde Chelsea den legendariske målvakten William Foulke, som blant annet reddet et straffespark i debuten.

Ifølge Chelseas hjemmeside skal en ung gutt ha uttalt følgende til keeperen før kampen:

- Du vil få bank i dag mister.

DIGER KAR: Den aller første Chelsea-troppen med William Foulke ruvende over resten. Foto: Thomas Popper / Getty Images
DIGER KAR: Den aller første Chelsea-troppen med William Foulke ruvende over resten. Foto: Thomas Popper / Getty Images Vis mer

- Det vil i så fall bli første gang i år, svarte Foulke i sedvanlig stil.

Massiv spiller På den tiden måtte du være litt gal for å plassere deg frivillig i skuddlinjen til fotballer som kom farende i høye hastigheter. Foulke levde definitivt opp til keeperryktet.

Det var ikke vanskelig å peke ut Foulke når du så Chelsea-mannskapet, enten det var på bilder eller under kamp. Sisteskansen raget 1,93 meter over bakken, noen som var uvanlig høyt. Gjennomsnittshøyden for menn lå på rundt 1,73 meter på den tiden.

I tillegg hadde William «Fatty» Foulke også lagt seg godt ut i bredden da han ankom Stamford Bridge i 1905. Det er varierende rapporter på hvor mye han faktisk veide, men vektpila skal ha nådd 150 kilo på det meste. Engelskmannen veide opp mot 140 kilo som aktiv.

Ekstreme spisevaner gjorde at han la på seg så mye på få år. Det sies at setningen: «Call me anything you want, but don't call me late for dinner», ble uttalt av Foulke, men det finnes ingen klare kilder på dette.

Skremte motstandere For å skremme motstanderne ytterligere pleide Chelsea å ha en ung gutt på hver side av keeperen bak mål, slik at Foulke så enda større ut. Disse guttene pleide også å hente ballene som gikk ut av spill for en lat Foulke. Det sies at det var starten på ballgutter i fotballen, skriver Chelsea på sin egen hjemmeside.

En av de store styrkene hans var utboksinger. Han kunne bokse ballen over midtlinja, noe som ga laget hans en stor fordel i kontringer.
Til tross for størrelsen var Foulke veldig reaksjonssterk.

STOR MANN: Bildet er fra FA-cup-kampen mellom Tottenham og Sheffield United i 1901. William Foulke står over en Spurs-spiller. Foto: Mary Evans Picture/NTB Scanpix
STOR MANN: Bildet er fra FA-cup-kampen mellom Tottenham og Sheffield United i 1901. William Foulke står over en Spurs-spiller. Foto: Mary Evans Picture/NTB Scanpix Vis mer

«Kvikkheten hans er utrolig», skrev Manchester Guardian om sisteskansen etter debutkampen.

Det er vanskelig å forestille seg en så stor keeper i engelsk fotball nå. Selv keepere er topptrente i dag, selv om det finnes unntak. Men Foulke leverte likevel på banen. Han ledet blant annet Sheffield United til tre FA-cup-finaler og et ligagull, før han dro til Chelsea og ble klubbkaptein.

Eksentrisk Men med all berømmelsen som fulgte ble Foulke også mer eksentrisk på banen. Han kunne finne på å forlate gressmatta dersom han ikke var fornøyd med forsvaret sitt, og andre ganger kastet han angriperne i nettmaskene for å vise hvor målet sto.

En gang skal han også ha løpt naken etter dommer Tom Kirkham da han var misfornøyd med en offside-avgjørelse i FA-cupen mot Southampton. Pipeblåseren kom seg unna ved å gjemme seg i et bøttekott, som Foulke så forsøkte å rive ned dørene på. Historien står skrevet i boka «Match of the Millennium» av David Bull.

Til tross for sitt gode rykte som keeper, fikk Foulke bare én fattig landskamp for England - mot Wales i 1897. Det var delvis fordi det engelske fotballforbundet mente han ikke hadde de riktige holdningene til spillet.

Foulke pleide blant annet å bøye på stengene for å gjøre målet mindre, noe som skal ha gjort at tverrliggeren knakk i to i en kamp mot Accrington Stanley. Han var også flink til å drøye tiden dersom laget hans ledet kampen.

«Det er synd at Foulke ikke kan slutte vanen med å dra ned tverrliggeren, som lørdag endte med at den knakk i to», skrev Sheffield Daily Telegraph, gjengitt av The Guardian.

Kort Chelsea-karriere Etter bare én sesong var Chelsea-karrieren over. I løpet av 35 kamper slapp han inn 28 mål. De seks kampene han måtte stå over måtte London-laget se 17 baller treffe nettmaskene. Her kan du se et klipp av keeperen i aksjon.

SKILLER SEG UT: Lagbildet til Sheffield United 1901-1902-sesongen.  Bak kan du tydelig se William Foulke. Foto: NTB Scanpix
SKILLER SEG UT: Lagbildet til Sheffield United 1901-1902-sesongen. Bak kan du tydelig se William Foulke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for dette er han en av de mest kjente keeperne i Chelsea-historien. Han er også foreviget i klubbmuseumet til London-klubben som voksfigur.

William Foulke døde av sykdommen skrumplever i en alder av 42 år i 1916.

P.S Foulke var også en habil cricketspiller som ung.