Chelseas nye assistent har bare trent 14-åringer

Ancelotti måtte skifte mening i løpet av 24 timer.

FRA SPIONJOBB TIL ASSISTENT: Michael Emenalo har hatt ansvaret for å kartlegge Chelseas motstandere. Nå er han imidlertid forfremmet til assistent, selv om Carlo Ancelotti forsøkte å benekte det på fredag. Foto:  AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD
FRA SPIONJOBB TIL ASSISTENT: Michael Emenalo har hatt ansvaret for å kartlegge Chelseas motstandere. Nå er han imidlertid forfremmet til assistent, selv om Carlo Ancelotti forsøkte å benekte det på fredag. Foto: AFP PHOTO/OLLY GREENWOODVis mer

(Dagbladet): Chelsea-manager Carlo Ancelotti hadde fått en ny mann ved siden av seg på benken til lørdagens bortekamp mot Birmingham.

Ray Wilkins, assistenten klubben valgte å kvitte seg med for drøye to uker siden, var avløst av den ukjente nigerianeren Michael Emenalo.

Han ble hentet til klubben av daværende manager Avram Grant i 2007. På den tida jobbet Emenalo i Tucson i USA, der han skal ha drevet et privat fotballakademi for gutter og jenter fra 14 år og nedover. Noen trenererfaring utover det er ikke registrert på 45-åringen, ifølge engelske aviser i dag.

Inntil nylig hadde Emenalo ansvaret for å kartlegge Chelseas motstandere. Men etter at Wilkins ble tvunget til å trekke seg ble speideren forfremmet til assistent.

Gjorde helomvending
Ansettelsen skal ha skjedd over hodet på Ancelotti.

Under den ukentlige pressekonferansen på fredag hevdet italieneren at Emenalo ikke var å regne som en ny assistent.

- Han kommer ikke til å være involvert på treningsfeltet. Det er ikke noen ny jobb, det er den samme som han gjorde før, sa Ancelotti ifølge The Independent.

Men etter 0-1-tapet dagen etter hadde pipa fått en annen lyd.

- Han gjør den samme jobben som Ray Wilkins.

- Håper ikke Abramovitsj blander seg
Chelsea har tapt tre av de fire siste ligakampene, og all uroen utenfor banen hjelper heller ikke. I helga innrømmet Ancelotti at han ikke har kontroll på det som skjer i klubben, i kontrast til kollega sir Alex Ferguson i Manchester United.

Engelske aviser mener de siste ukers begivenheter, der en assistent har fått fyken og en annen er forfremmet mot Ancelottis vilje, har undergravet italienerens autoritet.

Erland Johnsen, med åtte sesonger som spiller bak seg i Chelsea, har ikke mye positivt å si om det som har skjedd på assistentfronten.

- Å ha ledet et akademi i Arizona er ikke akkurat en tung ballast å ha i en av verdens største klubber, sier han til Dagbladet.

- Er du redd Roman Abramovitsj blander seg for mye opp i det sportslige?

- Jeg vet ikke hvem som har tatt avgjørelsen. Men jeg håper ikke han gjør det, for Ancelotti er en av de bedre som finnes, sier Johnsen.

- Bør ha briter
Han er skeptisk til utvanningen av engelske innslag i Chelseas trenerteam.

- Wilkins var en av mine personlige favoritter, og jeg aner ikke bakgrunnen for at han måtte gå. Jeg tror de må passe seg veldig for å ikke bli for flerkulturelle i klubbstrukturen, du må ha folk som kjenner kulturen. Å kvitte seg med engelskmenn både på og utenfor banen er ikke bra for Chelsea, sier Johnsen.

Det er ikke uvanlig at en ny manager håndplukker sitt eget sportslige team selv. Wilkins var allerede i Chelsea da Ancelotti kom i 2008, men de to fant tonen raskt og hadde ifølge rapportene et tett og godt samarbeidsforhold.

Om han og Michael Emenalo går godt overens gjenstår å se. Kroppsspråket de to hadde på benken mot Birmingham gjenspeilet i hvert fall den ubehagelige situasjonen i klubben om dagen, mener Daily Telegraph.

- Den mest betrodde mannen til hovedtreneren bør være en han plukker ut selv. Som trener er man helt avhengig av bra kjemi der, det vet jeg av erfaring. Jeg mener Chelsea bør ha en brite i trenerapparatet. Steve Clarke var der med Mourinho og Grant, og forsvant til Zola i West Ham. Språket er en barriere, du kan tro du snakker bra nok engelsk, men du snapper ikke opp signalene på samme måte. Jeg tror Ancelotti trenger noen til å hjelpe seg der, sier Johnsen.

Savner Lampard og Terry
Chelsea var uheldige som reiste hjem med null poeng på lørdag, etter 25 skuddforsøk gjennom 90 minutter mot Birminghams ene - som ble satt i mål av Lee Bowyer.

Til helga venter en ny bortekamp mot Newcastle, der Chelsea trolig blir jekket ned fra tabelltoppen uten seier.

- Jeg tror en av grunnene til at klubben spriker er at de mangler John Terry og Frank Lampard på banen. Spillerne som er på banen nå framstår ikke som et lag, men skal gjøre ting på egenhånd, slik jeg ser det utenfra. Jeg har pratet med folk i Chelsea-systemet om hvor viktige Lampard og Terry er både på banen og utenfor, sier Johnsen.

MISTET ASSISTENTEN: Carlo Ancelotti hadde ifølge rapportene et godt samarbeidsforhold med Ray Wilkins, som ble presset ut av assistentjobben for to uker siden. Foto:  (AP Photo/Simon Dawson)
MISTET ASSISTENTEN: Carlo Ancelotti hadde ifølge rapportene et godt samarbeidsforhold med Ray Wilkins, som ble presset ut av assistentjobben for to uker siden. Foto: (AP Photo/Simon Dawson) Vis mer