Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Chelseas sjansespill: Overpriset, uerfaren og gedigne sko å fylle

Chelsea har gamblet på keeperen Kepa Arrizabalaga, som i likhet med David de Gea kanskje trenger tid for å tilpasse seg Premier League.

HOLDT NULLEN: Chelseas Kepa Arrizabalaga holdt nullen i sin første kamp for Chelsea i 3-0-seieren over Huddersfield. Foto: Matt McNulty/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
HOLDT NULLEN: Chelseas Kepa Arrizabalaga holdt nullen i sin første kamp for Chelsea i 3-0-seieren over Huddersfield. Foto: Matt McNulty/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan trygt si at Athletic Bilbao aldri hadde drømt om å få 80 millioner euro (rundt 760 millioner kroner) for Kepa Arrizabalaga. Keeperens kontrakt gikk egentlig ut i sommer, og den baskiske klubben mistet nesten keeperen til Real Madrid i januar for bare 20 millioner euro.

Avtalen ble ikke noe av fordi Zinédine Zidane ikke ville bytte ut daværende førstekeeper Keylor Navas midt i sesongen, og ba derfor Real Madrid-president Florentino Pérez om å ikke ødelegge atmosfæren i garderoben ved halvspilt sesong.

I stedet overtalte Athletic Bilbao 23 år gamle Kepa til å signere en ny langtidskontrakt med en astronomisk utkjøpsklausul. Nå som Chelsea-eier Roman Abramovitsj på sensasjonelt vis har betalt ut den klausulen, betyr det at alle parter har vunnet - kanskje bortsett fra Chelsea.

Real Madrid vant Champions League for tredje gang på rad med Navas mellom stengene, og har nå klart å sikre seg Thibaut Courtois - en keeper som har bevist at han er en vinner og som er en veldig erfaren keeper til å være 26 år gammel.

Belgieren har levert varene på det høyeste nivået i sju år med Atlético Madrid og Chelsea, og har vunnet ligatitler i tre forskjellige land (inkludert Genk i 2011) og har spilt totalt 46 kamper i Europa (han var med på å vinne Europa League i 2012 og tapte Champions League-finalen i 2014). Han har også representert landslaget 65 ganger og har deltatt i to VM-sluttspill.

Til sammenlikning vant Kepa sin eneste tittel tilbake i 2012 da Spania gikk til topps i U19-EM. Han har bare spilt 53 kamper i Spanias øverste divisjon i løpet av hele karrieren og har ikke spilt en eneste kamp i Europa, fordi Bilbao lot Iago Herrerin spille i Europa League forrige sesong.

Kepas eneste seniorkamp for Spania var i en veldedighetskamp mot Costa Rica i november, og han tilbrakte hele VM i Russland som reserve som Spanias tredjekeeper.

Kepa blir 24 år i august, noe som betyr at han er rundt to år yngre enn Courtois. Likevel bestemte Chelsea seg for å betale mer enn dobbelt så mye som de blå mottok for belgieren.

Uansett hvordan du ser på det, er det utrolig optimistisk å tenke at en slik avtale er fornuftig.

Rask vei til toppen

Chelseas rekordsignering har iallfall én ting til felles med Alisson, Liverpools nye stjerne som bare i en kort periode var tidenes dyreste keeper: veien til toppen har gått raskt.

Alisson var nærmest et uskrevet blad i Brasil før han fikk muligheten på internasjonalt nivå som 23-åring, etter å ha blitt tatt ut på landslaget og ble hentet til Roma.

Kepa, som kom til Athletic Bilbao som 10-åring og spilte for klubben på aldersbestemte lag, ble introdusert for A-laget seint, selv om manager Marcelo Bielsa lot ham trene med seniorlaget tilbake i 2012.

Keeperen fikk med seg verdifull erfaring i andredivisjon etter suksessfulle låneopphold i Ponferradina og Real Valladolid, men fikk først sin La Liga-debut i september 2016, da Ernesto Valverde ikke var så fornøyd med veterankeeper Gorka Iraizoz.

Treneren, som nå leder Barcelona, bestemte seg for å rullere på keeperne, og Kepa viste seg etter hvert å være en veldig kapabel keeper.

FØRSTE ORD: Alex Ferguson forteller at han gleder seg til å se Manchester United igjen denne sesongen. Video: Manchester United / Facebook / NTB Scanpix / Ørjan Ryland Vis mer

- Blir ikke nervøs

Han er god under press og har tro på egne ferdigheter, noe som gjorde at han kom over tidlig motgang, som da han slapp inn et tidlig mål i hjemmedebuten mot Valencia. Mot slutten av 2016/17-sesongen ble han sett på som svært lovende, selv om han ikke på noen måte var perfekt.

Mundo Deportivo-journalist Endika Rio hyllet Kepa for at han fikk det vanskelige til å se lett ut, da han oppsummerte sisteskansens første sesong for et snaut år siden.

Kepa har gode instinkter, fantastiske reflekser og er også god med ballen i beina. 23-åringen er en moderne keeper som liker å være involvert i det oppbyggende spillet og han slår presise pasninger.

- Kepa blir ikke nervøs når angripere presser ham, mente Rio.

Men Kepa er ikke utlært.

- Det er rom for forbedringer i visse områder, spesielt når det gjelder å takle innlegg. Kepa føler seg ikke komfortabel når han beveger seg ut fra linja. Han er fortsatt ung, mente Rio.

Fikk problemer

Akkurat de tingene fortsatte å være problematiske forrige sesong, og den unge keeperen klarte ikke alltid å hjelpe til, ettersom Athletic fikk en vanskelig og skuffende sesong på nedre halvdel og til slutt ble nummer 16 i La Liga.

Kepa mistet også konsentrasjonen etter overgangsryktene med Real Madrid. Han gjorde noen dyrebare feil, og den største nedturen kom i hjemmekampen mot Levante i april.

Laget hans ledet 1-0 da Kepa slapp inn en enkel scoring etter at den makedonske vingen Enis Bardhi skrudde inn et frispark fra en vanskelig vinkel. Bare to minutter seinere, like før pause, scoret Bardhi nok en gang fra en liknende posisjon, hvor Kepa nok en gang var treg i reaksjonen.

Slike tabber ble lett glemt og tilgitt av den baskiske fansen, fordi Kepa var et lokalt idol. Han kunne forlatt klubben gratis i sommer, men ble en legende da han ikke gjorde det og i stedet signerte en ny femårskontrakt.

Utfordring i Chelsea

Ting vil være veldig annerledes i Chelsea. Kjøpesummen er høy og Courtois' sko er vanskelige å fylle. Selv om han er rolig, har Kepa aldri opplevd situasjoner som er i nærheten av det presset han vil møte på Stamford Bridge.

De som jobbet med ham mener iallfall at han vil takle det.

- Kepa har en utrolig selvtillit og kan møte alle slags utfordringer, sier Miguel Angel Portugal, som trente keeperen i Valladolid.

Det gjenstår å se om han har rett.

Den baskiske stjernen vil garantert få støtte av manager Maurizio Sarri, som vurderte å hente Kepa som erstatter for Pepe Reina i Napoli.

- Jeg så ham for et år siden, og førsteinntrykket mitt var at han er en veldig god keeper, sier italieneren.

Men det kommer fra en manager som selv er fersk i engelsk fotball, så den bedømmelsen vil ikke nødvendigvis gi fansen trygghet.

Det er noen likheter mellom Kepas og De Gea situasjon. Sistnevnte ble hentet til Manchester United i 2011 etter mindre enn to år som førstekeeper i Atlético Madrid.

De Geas første sesong på Old Trafford var problematisk, siden han gjorde flere feil på dødballer og innlegg. Det å erstatte den legendariske Edwin van der Sar viste seg å være en stor oppgave, men spanjolen var heldig som hadde Sir Alex Ferguson ved sin side for å komme gjennom den tøffe perioden.

Kepas situasjon vil være mer vanskelig siden Sarri ikke har den samme kontrollen som Ferguson fikk, og Chelsea har vært gjennom 12 turbulente måneder - i motsetning til Manchester United da De Gea ankom klubben.

Denne overgangen er en stor utfordring for en talentfull keeper - en som fortsatt har mye å bevise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!