Chris Froome kriget for gult på Alpe d'Huez

Tar sin andre Tour-tittel på Champs-Élysées søndag.

SIKKERT GULT: I tre uker har Chris Froome kjempet om gult. På Alpe d'Huez forsvarte han trøya med nebb og klør mot angrep fra Nairo Quintana og Alejandro Valverde. Søndag tar Sky-rytteren sin andre Tour-tittel i Paris (fotot Scanpix)
SIKKERT GULT: I tre uker har Chris Froome kjempet om gult. På Alpe d'Huez forsvarte han trøya med nebb og klør mot angrep fra Nairo Quintana og Alejandro Valverde. Søndag tar Sky-rytteren sin andre Tour-tittel i Paris (fotot Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

ALPE D'HUEZ (procycling.no): I tre uker har Chris Froome (Team Sky) hoppet hinder av ulikt slag. Først sidevind langs dikene i Zeeland og brostein i Flandern. Så antydninger om doping etter seieren på La Pierre-Saint-Martin og et sirkus av påfølgende dataanalyse. Deretter spytt, urin og aggresjon fra tilskuere langs veien.  

Derfor var det bare naturlig at årets ritt skulle kulminere på Alpe d'Huez. Den såkalte «Hollywood-stigningen» der Tourens kollektive spetakkel og evige uro finner sitt sanne uttrykk. 

- Jeg føler vi på laget har fått mye i mot oss. I bakgrunnen har det vært mye støy som kunne ødelagt fokuset vårt. Men som lag har dette bare brakt oss mer sammen. Jeg må takke laget holde fokus etter alt dette tullet. Jeg tror vi har god grunn til å feire dette i Paris, sier Froome etter å ha holdt unna for Nairo Quintana på Alpe d'Huez. 

I tandem med Alejandro Valverde gjorde Movistars kolombianske kaptein det vanskelig for Froome på 20. etappe. Over Col de la Croix-de-Fer la de press på mannen i gult. Quintana krysset målstreken på Alpe d'Huez som nummer to, 1.20min foran Froome. Når feltet ruller inn på Champs-Élysées skiller det bare 1.12 min mellom de to kamphanene. 

- Siden du spør meg i dag, vil jeg kanskje si at dette var den hardeste klatringen jeg har gjort. Jeg har gjort mange harde klatringer, men dette er høyt der opp. Det var mye følelser underveis og øyeblikk der jeg trodde at det kunne gå gale. Heldigvis hadde jeg Wout Poels og Riche Porte til å holde meg trygg. De gjorde en fantastisk jobb. Jeg føler meg virkelig privilegert til å ha disse åtte rytterne til å hjelpe meg i denne Tour de France. Det er nesten for mye. Som om jeg ikke fortjener det, sier en småsyk Froome - som har vært tett i halsen siden andre hviledag.

I motsetning til fjoråret, da han krasjet ut på femte etappe, har alt gått etter planen for Froome i årets Tour. Da vinden blåste på 2.etappe, skaffet han seg et viktig forsprang på Quintana, som tapte 1.28min på Sky-rytteren. Et avgjørende øyeblikk ifølge Froome.  

- Uten det forspranget hadde det kanskje vært mer aggressiv kjøring i fjellene. Det hadde definitivt vært et annerledes ritt. Nairo presset meg hele veien til slutten. Bokstavelig talt helt til mållinjen her ute. Han er en ung rytter og jeg respekterer mentaliteten hans. Stilen hans kjører aggressiv. Jeg må si Chapeau til han, sier Froome.

Planlagt angrep 
Seieren til La Pierre-Saint-Martin ble et definerende øyeblikk da Froomes tok sin andre Tour-tittel. Angrepet på 10.etappe som distanserte Quintana med et drøyt minutt la et solid grunnlag for gult i Paris. Samtidig vekket triumfen til livet det evinnelige dopingspørsmålet som alltid forfølger mannen i gult.

- Da jeg så Pierre-Saint-Martin før Touren, tenkte jeg at det var en fantastisk stigning for meg. Ti kilometer med ti prosent, før det flatet ut mot slutten. Da vi rekognoserte stigningen bestemte jeg at jeg skulle angripe en kilometer før det flatet ut. Deretter skulle jeg kjøre tempo mot toppen på en mindre bratt finale. Det var min plan tre uker før touren. Jeg visste dette passet meg bedre enn en ren klatrer som Nairo, sier Froome.  

I kjølvannet av seieren kom antydninger om doping. Først ved Laurent Jalabert som kalte prestasjonen «uvirkelig» og mente det var synd at ingen sjekket Froomes sykkel etterpå. En fransk ekspert estimerte at briten produserte en «unormal» mengde kraft på stigningen til La Pierre-Saint-Martin, 7.04 watt/kilo. Sky-lagets Tim Kerrison hevdet det egentlige tallet var 5,78 watt/kilo.  

Seieren skapte en PR-messig hodepine for Sky, men Froome nektet for at han tråkket mer forsiktig i Alpene.  

- Nei, definitivt ikke. Hadde jeg kunne tatt mer tid, ville jeg gjort det, sier Froome kontant. 

På Champs-Elysées søndag kveld har 30 år gamle Chris Froome etter all sannsynlighet vunnet sitt andre Tour de France. Snart blir han pappa for første gang og påtar seg «verdens viktigste jobb» som forelder. Det vil bare gi han enda mer motivasjon.  

- Det er hardt arbeid dette handler om. Oppofrelsene, treningene og hardt arbeid. Jeg gjør ikke dette for titler, berømmelse og status. Jeg liker å stå opp om morgenen og gå rett ut på trening. Jeg liker friheten syklingen gir meg, sier Froome - som sier han ønsker å fortsette til han er 36 eller 37 år.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer