Chris Jespersen 1,9 sekunder unna pallen

Beste nordmann i Northugs fravær.

NORGES BESTE: Chris A. Jespersen kom på fjerdeplass i Gällivare. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX
NORGES BESTE: Chris A. Jespersen kom på fjerdeplass i Gällivare. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIXVis mer

- Jeg har ikke ord og hadde aldri trodd at dette skulle skje, sa Chris Jespersen etter den sensasjonelle 4.-plassen i Gällivare.

Det var ikke mange som hadde trodd at den tidligere juniorverdensmesteren ville kjempe om en pallplass på 15-kilometeren i fri teknikk i verdenscupåpningen i langrenn.

- Du ser nesten rørt ut, spurte reporteren for TV 2?

- Ja, jeg hadde aldri trodd dette. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, gjentok 27-åringen fra Skånevik i Hordaland. I yngre dager representerte han klubben Korlevoll.

Fra startnummer 33 så han den ene etter den andre av konkurrentene plassere seg bak ham. En stund luktet han til og med på en plass på pallen. Til slutt manglet han 1,9 sekunder på å tukte Sveriges Daniel Richardsson.

Marcus Hellner tok en oppskriftsmessig seier, 11, 4 sekunder foran sveitseren Dario Cologna og 22 sekunder foran Jespersen.

Jespersen ble sittende lenge i lederstolen til FIS, og han ble iskald. Det gjorde det ikke lettere å finne ordene. Han ble etter hvert så kald at han måtte vente med å snakke med den skrivende pressen. Den praten ble gjort på Norges løperhotell i Gällivare sentrum senere lørdag.

Eventyr Jespersens historie er sterk. For sju år siden ble han juniorverdensmester i Sollefteå på 30 kilometer fri teknikk fellesstart. Det skapte forventninger om at et stort emne var på gang. Det ble ikke helt slik. Jespersen har holdt seg i det nest beste sjiktet, helt til lørdag. Han har aldri klart å gå seg inn på distanselandslaget, og denne sesongen tilhører han Team Manpower, sammen med blant annet Sjur Røthe som tok en overraskende 7.-plass lørdag.

Jespersen konkurrerer for Byåsen og har også en link til Petter Northug. Han er samboer med Liv Miriam Nordtømme, som er søster til Northugs samboer Rachel Nordtømme. Også Liv Miriam Nordtømme var et stort idrettstalent i sin tid, først og fremst på friidrettsbanen.

Talent Talentet til Jespersen har ingen stilt spørsmål ved. Han har bare hatt problemer med å få det ut i viktige renn. Sist beste verdenscupløp før lørdag gikk han nettopp i Gällivare for to år siden. Da kom han på 13.-plass. I fristilsrennet på Beitostølen sist helg kom han på 8.-plass. Det var helt på hekta at han ble tatt ut til verdenscupåpningen.

- Norges største skøytetalent i mine øyne, skrøt Martin Johnsrud Sundby, som selv satte personlig rekord i et skøyterenn med sin 10.-plass.

NRKs Torgeir Bjørn rapporterte for NTB i junior-VM for sju år siden da Jespersen vant. Johan Kjølstad vant for øvrig sprinten i samme mesterskap.

- Han har alltid vært en skøyter. Jeg trodde da at han skulle bli en skikkelig god løper, men det tok noen år før han slo ut i blomst. Han er en skøyter som flyter godt i terrenget, og han har god balanse med lange, kraftfulle skyv, sa Bjørn til NTB lørdag.

Søknad - Han la inn en god søknad om å få gå femmila i VM, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik. Djupvik trente Jespersen på juniorlandslaget i sin tid.

- Han blir med i Kuusamo kommende helg, istemte sportssjef Åge Skinstad.

- Han er nær pallen i dag og viser kapasitet, sa landslagstreneren.

- Vi er veldig, veldig fornøyd med å ha tre inne blant de 10 beste, sa sportssjef Skinstad.

Det har han grunn til. Få hadde trodd det på forhånd etter åpningshelgen på Beitostølen sist helg. Da herjet russerne.

Sportssjefen hevder han ikke har noen problemer med at Norges to beste kom fra et privatlag.

- Hvert år blir det forsøkt å skape en sak av at det er gnisninger mellom landslaget og privatlagene. Den konflikten eksisterer ikke. Vi ønsker at flest mulig får sjansen til å satse på ski. Det gjør oss sterkere som skinasjon, mente Skinstad.

(NTB)