BER GUTTA INKLUDERE: Tiril Sjåstad Christiansen, to ganger gullvinner i X-Games, vil ha mer fysisk aktivitet blant jenter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BER GUTTA INKLUDERE: Tiril Sjåstad Christiansen, to ganger gullvinner i X-Games, vil ha mer fysisk aktivitet blant jenter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Christiansen om livet i skolegården:  - Gutta spurte aldri om vi ville være med

Reagerer på at gutter er mer aktive enn jenter. 

(Dagbladet): - Gutta må inkludere jentene mer. De trenger ikke å være så skumle og breiale.

Det sier friskikjøreren Tiril Sjåstad Christiansen som selv alltid hang på i friminuttene på Geilo Barneskole. Hun spilte fotball, sto på ski og slåss på snøhauger, og opplevde aldri å bli stengt ute.

- Samtidig spurte gutta aldri om vi ville være med, sier Christiansen som i dag er ambassadør for Right To Play.

Forskjell på gutter og jenter

Organisasjonen jobber på verdensbasis med å sikre barns rettigheter til lek og idrett, og oppgir å nå ut til en halv million jenter.

Samtidig beskriver de en situasjon der jenter i mindre grad får delta enn gutter.

Dette blant annet på grunn av gammeldagse kjønnsroller, samt en manglende forståelse av fordelene ved fysisk aktivitet.

Selv var Christiansen med på et prosjekt i Etiopia i fjor mai.

AMBASSADØRER: Ingvild Flugstad Østberg og Tiril Sjåstad Christiansen. Foto: Right To Play
AMBASSADØRER: Ingvild Flugstad Østberg og Tiril Sjåstad Christiansen. Foto: Right To Play Vis mer

- Det er virkelig noe jeg brenner for, og jeg har fått litt annet perspektiv enn jeg hadde fra før. I Etiopia var de fleste som lekte gutter, og selv om også mange jenter var med, jobbet vi med at flere skulle få være med på det samme som gutta, sier Right To Play-ambassadøren.

Ber foreldre ta et tak

Samtidig er det også forskjeller her hjemme.

Ifølge undersøkelser gjort av Norges Idrettshøgskole, er jenter mellom 9 og 15 år mindre aktive enn gutter i samme aldersgruppe.

Det synes Christiansen er bekymringsverdig.

- Foreldre må lære barn fra tidlig alder at de må inkludere. I den alder er gutta ofte litt frekke og høylydte, samtidig som mange jenter er redde for å dumme seg ut, erfarer Christiansen.

Tilbake på rekordtid. Foto: Norges Skiforbund Vis mer

Mannsdominert idrett

Christiansen er selv utøver i en mannsdominert idrett, og opplever at mannlige kollegaer får mer oppmerksomhet enn kvinnelige.

- I min idrett er det vanskeligere for oss jenter å få vist oss fram, siden gutta gjør vanskeligere triks. Det betyr ikke at vi ikke kjører på like hardt som dem, og at vi ikke kan bli like gode på vårt nivå, mener skistjerna som to ganger har vunnet den gjeve konkurransen X-Games.

På spørsmål om det manglende fokuset på kvinneidrett også påvirker barna, sier Christiansen at hun ikke ser bort fra det.

- Skal være gøy

Selv er Christiansen oppvokst i en aktiv familie. Hun og broren Vetle, skiskytter på det norske landslaget, reiste på lange skiturer, og for Christiansen var det aldri noe spørsmål om hun skulle være med eller ikke.

Nå ber 21-åringen foreldre oppdra barn til å inkludere alle, ikke bare de som er mest frampå.

- Det er ikke alle som liker å spille fotball, men det å være aktiv skal være gøy, ikke skummelt, slår Right To Play-ambassadøren fast.

For øyeblikket er friskikjøreren i gang med forberedelser til neste sesong, og et mulig OL i Pyeongchang. Dette etter at Christiansen ble skadd i desember.

- Jeg mistet forrige OL, og det hadde vært synd om det skulle skje en gang til. Heldigvis er kneet på bedringens vei, sier Tiril Sjåstad Christiansen.