Christiansen tok EM-sølv: - Det er helt sinnssykt

Tok sin første internasjonale medalje i langbane.

(Dagbladet): Henrik Christiansen (19) svømte i kveld EM-finale på 400 meter fri i London. Svømmetalentet jaget sin første internasjonale medalje i langbane som senior.

Rett før start showet nordmannen litt til ære for kameraene, i ren Usain Bolt stil.

19-åringen åpnet greit i bassenget, og hang bra med de første hundre meterne i finalen. Etter 200 meter lovet det veldig bra for nordmannen, som ikke hadde langt opp til lederen.

Etter 300 meter vekslet han som nummer tre, og de siste 50 meterne var han råtøff, og tok til slutt et meget overbevisende sølv.

- Det er utrolig kult. Dette var OL for fire år siden. Det er et utrolig kult basseng, sier Christiansen til Dagbladet, som ikke forventet medalje.

- Jeg hadde ikke så mange forventinger. Vi har ikke toppet formen til dette mesterskapet med tanke på OL som kommer seinere. Jeg gikk ut for å ha det gøy, for å svømme fort, sier 19-åringen.

- Sinnssykt Det var først mot slutten at unggutten skjønte at det kunne bli medalje.

- Gjennom løpet lå jeg ikke an til det (sølv) før helt mot slutten. Jeg så siste 15 meterne at jeg dro ifra. Det virket slik i sidesynet.

Det er ikke tilfeldig at Christiansen gjør det best mot slutten i dag.

- Avslutningene er noe vi har jobbet utrolig mye med, sier han.

Det lover svært godt foran det store målet som er Rio-OL.

- Det her er helt sinnssykt, sier NRK-kommentator Gard Kvale på direkten.

Like bak rekord Tiden til nordmannen, som er i ferd med å etablere seg som en ny norsk svømmestjerne, ble 3.46,49. Det er ett snaut tidel bak sin egen rekord på distansen.

Italienske Gabriele Detti var overlegen vinner på tiden 3.44,01. Ungarske Péter Bernek tok bronsen på tiden 3.46,81.

SØLVGUTT:
Henrik Christiansen (t.v.) på podiet med Gabriele Detti og Peter Bernek. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
SØLVGUTT: Henrik Christiansen (t.v.) på podiet med Gabriele Detti og Peter Bernek. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix Vis mer

- Detti viste strålende form. Han blir skummel i OL. Men det blir jeg også, sier en selvsikker Christiansen.

Norge hadde ikke tatt medalje på langbane i EM siden 2012, og det var en tydelig fornøyd Christiansen som ga vinner Detti en klem da sølvet var i boks.

Overrasket Christiansen svømte inn til 6. beste tid i heatet før finalen, og det var overraskende at han leverte så bra i selve finalen. Han disponerte kreftene perfekt, og leverte en rå avslutning slik han gjorde i heatet.

Senere i mesterskapet skal Christiansen svømme både 800 og 1500 meter fri. Sistnevnte var på forhånd regnet som hans aller beste medaljemulighet.

19-åringen har tidligere uttalt at EM er en oppkjøring til Rio-OL i sommer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram