Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

City-fansen rappet Solskjær-sang

Lagde Yaya-rim om München-ulykken. Nå refses de av sin egen klubb.

LYSEBLÅ HELT: Yaya Toure, verdens fjerde best betalte fotballspiller, var gigantisk i FA-cupsemifinalen mot Manchester United. Her jubler City-spilleren for kampens eneste scoring, som kom etter at han snappet opp en feilpasning fra Carrick. Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix
LYSEBLÅ HELT: Yaya Toure, verdens fjerde best betalte fotballspiller, var gigantisk i FA-cupsemifinalen mot Manchester United. Her jubler City-spilleren for kampens eneste scoring, som kom etter at han snappet opp en feilpasning fra Carrick. Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Manchester City tok et stort steg mot Champions League-fotball neste seong med 1-0-seieren over Blackburn i går. På det som burde vært en jubeldag for klubben, er det supporterne som får mest oppmerksomhet - og det i negativ retning.

City-supporterne hyllet Yaya Toure gjennom kampen for hans matchvinnerscoring mot Manchester United i FA-cupsemifinalen. Og det gjorde de ved å skrive om den gamle Solskjær-slageren «Who put the ball in the Germans' net», som naturligvis spiller på legendens vinnermål i Champions League-finalen i 1999.

City-fansens hyllest til Toure var «Who put the ball in the Munichs' net», noe som skaper sterke reaksjoner i England i dag.

«Munichs» betyr nemlig bare én ting i denne sammenhengen: München-tragedien i 1958, der åtte Manchester United-spillere mistet livet da flyet som skulle ta dem tilbake til England kræsjet under avgang. Totalt døde 23 mennesker i ulykka, blant dem journalist og tidligere City-keeper Frank Swift.

Ropene kom forøvrig dagen etter at BBC sendte dramatiseringen om The Busby Babes, «United».

- Kommersialiserer München-tragedien Talsmann for Manchester Citys supportere i Norge, Ole Fuglestad, så kampen i går fra et skip i Bengal-bukta øst for India. Han fikk ikke med seg München-ropene som kom fra de 3500 tilreisende City-supporterne.

- Jeg synes det er uheldig at man kommer med slike rop, men jeg velger å tro at det var et lite mindretall som sto for dette. I forhold til tidligere er det færre referanser til München nå, jeg velger å ikke ta det så veldig tungt, sier Fuglestad.

- Det er fortsatt noen tullinger igjen, men jeg tror det kommer til å forsvinne med tida.

- Hvorfor bruker man referanser til München-tragedien?

- Grunnen til at City-fansen misliker München og United så voldsomt, er at klubben har kommersialiert hele flyulykka i stedet for å minnes de døde med respekt. Derfor synger de slike nedverdigende sanger, sier Fuglestad.

Ett minutts stillhet City-supporteren minner også om at United-fansen også har sine svin på skogen. Han nevner at Manchester United-supportere har sunget om Liverpool-tragediene Heysel og Hillsbrough.

- Det er svin i alle klubber, sånn er det. Jeg synes folk skal være forsiktige med å kaste stein, siden de fleste er i glasshus. Jeg velger å ikke fokusere så mye på det og heller glede meg over at City tok en imponerende sliteseier i går.

HYLLET: Yaya Toure ble hyllet med en sang som Manchester United-supporterne opplever som støtende. Foto: AP Photo/PA, Dave Thompson/Scanpix
HYLLET: Yaya Toure ble hyllet med en sang som Manchester United-supporterne opplever som støtende. Foto: AP Photo/PA, Dave Thompson/Scanpix Vis mer

Manchester City-supporterne har tidligere vist respekt for ofrene etter München-tragedien. I 2008 ble det avholdt ett minutts stillhet på Old Trafford foran lokaloppgjøret mellom United og City i anledning 50 årsdagen for ulykka. City-fansen respekterte da stillheten, etter at flere på forhånd fryktet de ville lage bråk under markeringen.

City-sjef Garry Cook lover i dag at klubben gjør alt i sin makt for å få en slutt på München-ropene. Han sier til Mirror at supportere allerede har blitt utestengt for å lage flybevegelser med armene. Klubben skal gjennomføre en rekke interne møter for å avgjøre hvordan de skal reagere denne gangen.

Hetset døde Foe Sportssjefen i Mirror, Oliver Holt, skriver på sin Twitter-profil at United-supporterne som nå klager på München-ropene til City-fansen må styre seg i søndagens storkamp mellom Arsenal og Manchester United.

- Kommer United-fansen til å synge «sit down you paedophile» til Wenger på søndag? Hvis de gjør det, vil de rettmessige klagene på München-sagene lyde hult, skriver Holt. Alex Ferguson har tidligere bedt United-supporterne slutte med å kalle Wenger pedofil, uten å ha blitt hørt.

Manchester United-supporterne viste heller ingen respekt for avdøde Marc-Vivien Foe, som spilte derbyene i 2002/03-sesongen for City. Den kamerunske landslagsspilleren døde av hjertestans under Confederations Cup i 2003.

Foran Manchester-derbyet i fjor høst, tagget United-supportere ned puben der minneplaten til den tidligere City-spilleren henger.

PS! Neste Manchester-derby blir sannsynligvis Community Shield på Wembley. Manchester United er på vei mot sin 19. ligatittel, mens City er storfavoritter i FA-cupfinalen mot Stoke.

LEGENDE: Ole Gunnar Solkskjær jubler etter å ha scoret vinnermålet mot Bayern München i CL-finalen i 1999. Nicky Butt (fra venstre), Ronny Johnsen, Teddy Sheringham og Jaap Stam gratulerer. Foto: Dan Chung/Reuters/Scanpix
LEGENDE: Ole Gunnar Solkskjær jubler etter å ha scoret vinnermålet mot Bayern München i CL-finalen i 1999. Nicky Butt (fra venstre), Ronny Johnsen, Teddy Sheringham og Jaap Stam gratulerer. Foto: Dan Chung/Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media