City festet gullgrepet og legger press på Liverpool

Manchester City leder nok en gang Premier League etter ny seier over Tottenham. 18-åringen Phil Foden ble den store helten.

PÅ GULLJAKT: Manchester City slo Tottenham for andre gang på fire dager. Foto: NTB Scanpix
PÅ GULLJAKT: Manchester City slo Tottenham for andre gang på fire dager. Foto: NTB ScanpixVis mer

Manchester City - Tottenham 1-0 (1-0)

MANCHESTER (Dagbladet): For bare tre dager siden spilte City og Spurs en forrykende kamp på samme gressmatte i Champions League. Det endte med exit for de lyseblå, i en sjumålsthriller der VAR snøt storlaget for avansement.

Derfor var spørsmålet om Manchester City ville slå nådeløst tilbake for å ta kommandoen i Premier League, eller om hjemmelaget fortsatt ville ha det forsmedelige tapet i bakhodet.

Etter fem minutter fikk vi svaret.

For det var tiden det tok før Phil Foden (18) sendte ballen i nettet bak vikarierende Spurs-keeper Paulo Gazzaniga. Resten av kampen ble et antiklimaks i forhold til underholdningen vi fikk servert onsdag.

Manchester City-manager Pep Guardiola var fornøyd med tre poeng, selv om mannskapet hans ikke viste toppform.

- Ja, selvfølgelig. Det var ikke vår beste kamp når du sammenlikner med de andre to (mot Tottenham, journ.anm.), men i dag spiller de uten noe å tape, mens vi spiller for å ikke tape Premier League, sier Guardiola på pressekonferansen etter kampen.

- Vi vet at vi taper ligaen om vi taper en kamp. Vi må vinne alle kampene for å bli ligamestre, sier spanjolen.

Spurs-manager Mauricio Pochettino mener mannskapet hans burde fått emd seg noe fra Manchester.

- Jeg er ikke frustrert over resultatet - slik er fotball. Det var en jevn kamp og vi hadde fortjent mer, iallfall uavgjort, mener han.

- Jeg er et geni

Phil Foden fikk tillit fra start og ble altså matchvinner med sin første ligascoring for klubben.

Om valget om å starte med Foden i en så viktig kamp, sier Guardiola først:

- Jeg vet jeg er et geni. Han scoret et mål. Hvor god er ikke manageren?

Så fortsatte han:

- Etter at jeg brukte Delph i London var det en katstrofe, var det ikke? Det er slik det fungerer. Phil er utrolig talentfull, men vi må behandle ham på riktig måte. I dag trengte vi hans kapasitet til å presse høyt. Han har kvaliteten til å komme inn i boksen. Det er ikke lett å spille mot Wanyama, Eriksen, Alli og Dier på små flater. Det er en fantastisk erfaring for ham. Vi stoler på ham, jeg stoler mye på den gutten. Jeg bestemte meg for at han skulle spille, det er alt.

Tidlig scoring

«We fight to the end» var ordene på storskjermen på Etihad. For tittelkampen i England lever i beste velgående, og Liverpool så nok for seg at City måtte snuble i en av de to kampene mot Spurs og Manchester United (onsdag) for at håpet om ligagull skulle leve helt til slutt.

Samtidig kjemper Tottenham en egen kamp om å bli blant de fire beste, for å kvalifisere seg til Champions League neste sesong.

Onsdag scoret City allerede etter fire minutter i samme oppgjør. I dag kom kampens eneste scoring etter fem minutters spill.

Bernardo Silva viste fint overblikk da han la ballen på panna til Sergio Agüero, som sendte ballen videre til Phil Foden i boksen. 18-åringen kunne ikke gjøre feil fra kloss hold, og scoret sitt første ligamål for de lyseblå.

- Det er briljant av Bernardo Silva. Nydelig av City, naivt av Tottenham, mente BBCs Dion Dublin.

Til tross for tidlig ledelse, ble det med det ene målet før hvilen. Bortelaget hadde noen solide sjanser til å utlikne, men verken Son Heung-min (to ganger) eller Christian Eriksen klarte å overliste Ederson fra skrått hold.

Samtidig så City farlige ut hver gang de nærmet seg 16-meteren, med en Bernardo Silva i storform på høyresiden. Hjemmelaget dominerte i banespillet, men skapte ikke de store sjansene.

Fem minutter før hvilen måtte Kevin De Bruyne nok en gang forlate banen med skade. Belgieren har allerede gått glipp av mesteparten av sesongen på grunn av kneet, og playmakeren må belage seg på å være på sidelinja igjen.

Straffe?

Etter en snau time ropte Tottenham på straffespark, da ballen gikk via brystet til Dele Alli og i armen til Kyle Walker. Dommer Michael Oliver blåste imidlertid aldri i fløyta - til store protester fra de grønnkledde.

- Det er straffe, mener BBC-ekspert Dion Dublin om den situasjonen.

Manchester City fortsatte å styre kampen i andre omgang, og Sterling hadde blant annet en gedigen mulighet fra kloss hold, men ballen ble reddet av Gazzanigas fot.

I motsatt ende hadde Ederson mindre å gjøre etter pause, men det ble likevel nervøst for publikum og spillere mot slutten av kampen. Sisteskansen reddet blant annet et forsøk fra Lucas Moura, samtidig som Tottenham forsøkte en siste desperate sluttspurt.

Med seieren leder Manchester City Premier League med ett poeng ned til Liverpool med fire ligakamper igjen å spille.

Manchester Citys gjenstående ligakamper:

Manchester United (B)
Burnley (B)
Leicester (H)
Brighton (B)

P.S. Like før kampstart ble det annonsert av tre City-spillere er med i kåringen av årets spiller i Premier League. Det gjelder Raheem Sterling, Bernardo Silva og Sergio Agüero, som kjemper mot Liverpool-duoen Sadio Mané og Virigil van Dijk, samt Chelseas Eden Hazard.

- Jeg snakket ikke med ham, jeg snakket ikke med legene. Det er en muskelskade. Vi får se i morgen, men jeg tror han vil være ute i neste kamp, sier Guardiola.