NEMESIS: Syv ganger har Paul Scholes scoret i Manchester-derbyet, som her på overtid mot Shay Given 19. april i fjor.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
NEMESIS: Syv ganger har Paul Scholes scoret i Manchester-derbyet, som her på overtid mot Shay Given 19. april i fjor.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATESVis mer

- City og Liverpool er ikke de reelle rivalene våre

Paul Scholes mener dét bare handler om geografi.

Følg Manchester City - Manchester United i Dagbladets fotballstudio i morgen fra kl. 18!

(Dagbladet): Bare tre Manchester United-spillere har scoret flere mål mot Manchester City enn Paul Scholes, Bobby Charlton, Eric Cantona og Joe Spence, og på lørdag kan 36-åringen øke sitt antall på syv, om han får sjansen i FA-cupsemifinalen på Wembley.

Scholes gjør sjelden intervjuer med engelske medier, men denne viktige kampen markerer han med å snakke om naborivalen.

- Dette er en FA-cupsemifinale på Wembley. Det er enormt, det kommer 30 000 fans fra hver side - det blir den største kampen vi har spilt mot City på en stund. Det laget som taper kommer til å bli knust, sier midtbaneeleganten, ifølge The Guardian.

Er nok sure
Nesten nøyaktig på samme tid i fjor avgjorde Scholes selv mot Manchester City, da han ga United seieren 19 sekunder før overtida var ute på City of Manchester Stadium.

- Det var perfekt. En stort høydepunkt i karrieren min, en av de beste tingene jeg har gjort, sier han.

Faktisk har City bare slått Manchester United en gang på åtte forsøk etter at eierne fra Abu Dhabi begynte å sprøyte penger inn i klubben.

- De er nok sure for det. Selv den kampen de vant var første kamp av to, så vi hadde en mulighet til å snu det. Vi har fått det til vane å stjele de kampene i siste minutt. Jeg har gjort det, Michael Owen har gjort det, Wayne Rooney gjorde det forrige sesong, og igjen med det utrolige målet denne sesongen. Det er forskjellen på de to lagene. Vi har en tro på at vi kan slå hvem som helst. Jeg er ikke sikker på at City har det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke reelle rivaler
For Paul Scholes regner strengt tatt ikke naborivalen som en av de reelle utfordrerne til Manchester United i England. De ser han som Arsenal og Chelsea - de lagene som truer United i Premier League.

City trenger et trofé før de kan regnes som en virkelig rival.

SEIERSKYSSET: Gary Neville plantet trut på trut etter Scholes' avgjørende scoring i fjor.Foto: SCANPIX/AP/Tim Hales
SEIERSKYSSET: Gary Neville plantet trut på trut etter Scholes' avgjørende scoring i fjor.Foto: SCANPIX/AP/Tim Hales Vis mer

- Når de er nummer fire eller fem, eller hva de er i ligaen, syns jeg ikke de kan regnes som en hovedrival. Hovedrivalene er åpenbart Arsenal og Chelsea. Jeg tror City er rivalen vår fordi de holder til der de gjør, akkurat som Liverpool, sier han, og mener det vil være en enorm nedtur å tape for bybroren på lørdag.

- Jeg husker jeg var med på å tape 3-1 på Maine Road i 2002, og det er forferdelig. Du hater å tape uansett, men for City? Det er ille, sier Scholes.

Vurderer å legge opp
36-åringen debuterte for Manchester United med to scoringer allerede i 1994, men nå, snart 17 år senere, begynner han å merke at alderen tynger.

Scholes startet på benken i begge oppgjørene mot Chelsea i Champions League, og er ikke i stand til å spille hver kamp slik han gjorde før.

Nå antyder han at det kan gå mot slutten for en lang og innholdsrik karriere.

- Jeg tar en avgjørelse etter denne sesongen. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre ennå. Jeg har de gjenstående kampene å tenke på, så vil jeg bestemme meg etter det. Folk sier alltid at du skal spille så lenge du kan, men det kommer et punkt der du ikke er fysisk i stand til det. Jeg er klar over det, og vil bare at det skal slutte på rett tid, sier Scholes, som får sin testimonial-kamp på Old Trafford i august.

- Det er veldig vanskelig å akseptere at man ikke kan spille hver kamp, men det kommer en tid der man skjønner det. Du har lyst til å tenke som en 25-åring, du ønsker at du kunne spille hver gang, men det kan du ikke. Du må bare være klar til de 20 minuttene du får her og der. Det er en vanskelig omstilling. Det er ikke hyggelig, sier han.

Droppet VM, kan ta ny trippel
Nettopp den fysiske formen var grunnen til at han takket nei til VM-spill i sommer, selv om Fabio Capello tryglet ham om å bli med til Sør-Afrika, og England trolig kunne trengt ham.

Scholes ville ikke slite seg ut på bekostning av klubblaget, selv om han i ettertid ser at det ikke hadde behøvd å bli så utmattende.

- De spilte jo bare fire kamper, men det er mer en mental greie. Du må reise bort i lang tid. Og spillerne som dro vil jo kjenne det, for det gikk ikke særlig bra, gjorde det vel? De spilte ikke godt, og fikk mye tyn for det. Det tar en stund å komme over, sier han.

SISTE TAP: United tapte på City of Manchester i januar i fjor, men det er det eneste tapet på de åtte kampene etter at Abu Dhabi-gruppen tok over Manchester City.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super
SISTE TAP: United tapte på City of Manchester i januar i fjor, men det er det eneste tapet på de åtte kampene etter at Abu Dhabi-gruppen tok over Manchester City.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super Vis mer

Helst vil Scholes ta en ny trippel, som han først etter seirene over Chelsea skjønte kan være mulig denne sesongen. Det vil i så fall gjøre det lettere å avslutte karrieren i år.

Men først må Manchester City overvinnes igjen. Som lokal gutt vet Paul Scholes hva denne kampen betyr:

- Jeg har familie som heier på City, så ønsket om å vinne er enormt. Helt siden jeg var barn har vi vært best i derbyene. Du må bare sørge for å ikke tape, for da lar de deg høre det for alltid, spesielt hvis de vinner hele cupen.

TUNGT DERBYTAP: Ole Gunnar Solskjær scoret Manchester Uniteds eneste mål, men 1-3-tapet for Maine Road i 2002 smertet Paul Scholes.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ian Hodgson
TUNGT DERBYTAP: Ole Gunnar Solskjær scoret Manchester Uniteds eneste mål, men 1-3-tapet for Maine Road i 2002 smertet Paul Scholes.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ian Hodgson Vis mer