TAPSSLUK: Sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan har øst inn penger i Manchester City siden høsten 2008. Det har vært alt annet enn en lønnsom investering for den styrtrike sjeiken fra Abu Dhabi.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
TAPSSLUK: Sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan har øst inn penger i Manchester City siden høsten 2008. Det har vært alt annet enn en lønnsom investering for den styrtrike sjeiken fra Abu Dhabi.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

City presenterte tidenes største underskudd i engelsk fotball

Gikk 1,7 milliarder kroner i minus forrige regnskapsår.

Helgens Premier League-runde kan du følge i Dagbladets fotballstudio.

(Dagbladet): Det var neppe med forventninger om å tjene penger at sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan kjøpte Manchester City fra den tidligere thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra høsten 2008.

Drømmen om på kort tid å bygge opp en middelhavsfarer i Premier League til en maktfaktor i europeisk klubbfotball koster penger, og fra begynnelsen for over tre år siden og fram til i dag, hvor City troner aleine på tabelltoppen og spiller i Champions League, har sjeik Mansour pumpet inn over 800 millioner pund (cirka 7,3 milliarder kroner) i eierbidrag.

Til sammenligning har Manchester Uniteds eiere, den amerikanske Glazer-familien, hentet ut cirka 5,3 milliarder kroner siden de sikret seg kontroll over Citys byrival i 2005.

Men der de røde djevlene omsetter for rekordsummer, leverer City rekordtap. Fredag la klubben fram det største underskuddet som noensinne har blitt presentert i engelsk fotball:

197 millioner pund, eller 1,8 milliarder kroner. Det er mer enn 500 millioner kroner rødere enn underskuddet Chelsea kunne vise til i 2005 (141 millioner pund) da Roman Abramovitsj var på sitt mest spandable, skriver The Guardian. Det negative driftsresultatet kom på 160,5 millioner pund. I tillegg kom avskrivning av verdien på feilslåtte spillerinvesteringer på toppen.

Høyere lønn enn omsetning City brukte i forrige regnskapsår nærmere 1,5 milliarder kroner på nye spillere da de hentet Jerome Boateng, Edin Dzeko, David Silva, Yaya Touré, Aleksandar Kolarov, Mario Balotelli og James Milner i løpet av to hektiske overgangsvinduer. Det har også bidratt til å drive lønnskostandene videre oppover.

Også for forrige regnskapsår oversteg lønnskostnadene den totale omsetningen med god margin: 174 millioner pund (cirka 1,6 milliarder kroner) gikk til lønninger, mens omsetningen var på 153 millioner pund (cirka 1,4 milliarder kroner). Det var uansett en omsetningsvekst på 22,5 prosent.

Siden regnskapsåret ble avsluttet, har City kunnet innkassere en lukrativ sponsor-, stadion- og utviklingsavtale med Etihad, økt TV-inntektene og fått tilgang til pengemaskinen Champions League. Derfor bedyrer City-ledelsen at dette er siste gang de kommer til å legge fram like blodrøde tall.

- Tapene våre er som forventet da vi har hatt en akselererende investeringsstrategi, som ikke kommer til å gjenta seg i samme skale i framtida. Disse resultatene markerer bunnen for Citys økonomiske tap før klubben er i stand til å bevege seg mot en mer bærekraftig posisjon på alle driftsområder i årene som kommer, sier klubbdirektør Graham Wallace, ifølge The Guardian.

15 ganger for høyt Det er også Manchester City pent nødt til dersom de skal være i nærheten av å imøtekomme Uefas nye regelverk for økonomisk fair play.

Fram til regelverket er fullt ut implementert foran 2014-2015 sesongen, kan europeiske klubber tillate seg et samlet underskudd på bare 45 millioner euro (cirka 350 millioner kroner) over de tre neste årene.

Årets City-underskudd er altså fem ganger så stort som det City må holde seg innenfor de neste tre sesongene tilsammen dersom de skal innfri de skjerpede kravene fra Uefa.