City-sjefen glemte svensk supertalent

Ulykkesfuglens drøm må vente.

FORUNDRET: I 2011/2012-sesongen scoret svenske John Guidetti 20 mål på 23 kamper mens han var utlånt fra Manchester City til Feynoord. Så fikk spissen en mystisk virussykdom som satte ham ut av spill i lang tid. Da han var kommet tilbake i god form på Citys U21-lag forrige sesong, ble han igjen skadet, og måtte kneopereres. Ikke rart Manuel Pellegrini lurer på hva som skjedde med supertalentet. Foto: NTB Scanpix
FORUNDRET: I 2011/2012-sesongen scoret svenske John Guidetti 20 mål på 23 kamper mens han var utlånt fra Manchester City til Feynoord. Så fikk spissen en mystisk virussykdom som satte ham ut av spill i lang tid. Da han var kommet tilbake i god form på Citys U21-lag forrige sesong, ble han igjen skadet, og måtte kneopereres. Ikke rart Manuel Pellegrini lurer på hva som skjedde med supertalentet. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag hadde Manuel Pellegrini (59) sin første pressekonferanse som Manchester City-manager. Det de fleste lurte på, var hvilke forsterkninger chileneren ønsket seg foran den kommende sesongen.

Svaret overrasket svenske medier.

- Vi har bare to angripere. Jeg vil ha én til, sa Pellegrini, med henvisning til Sergio Aguero og Edin Dzeko.
 
Mancini lovet tillit Aftonbladet begynte umiddelbart å spekulere i om Roberto Mancinis arvtaker hadde glemt at supertalentet John Guidetti (21) befinner seg i klubben, eller om det betyr at spissen ikke inngår i 59-åringens planer.

Før Roberto Mancini fikk sparken, lovet han svensken spilletid i Premier League den kommende sesongen.

Nå ser det imidlertid ut til at Guidetti går en svært usikker fremtid i møte.

- Hva skjedde? Sist uke ble Pellegrinis første 48 timer i klubben filmet av Manchester Citys egen TV-kanal. Et opptak publisert på hjemmesiden deres viser at Pellegrini i alle fall vet godt hvem svensken er.

I en samtale mellom de to (ca. 12.35 ut i klippet) forteller den tidligere Malaga-treneren blant annet at han ønsket å hente Guidetti til Spania forrige sesong.

Her er et lite utdrag:

- Hva skjedde med deg? spør Pellegrini.

- Jeg måtte ha en liten operasjon i kneet. To måneder til så er jeg klar, svarer Guidetti.

- Jeg spurte om deg sist år.

- Jeg vet det. Det ville vært bra, men jeg var ikke klar. Det har vært en vanskelig tid, men jeg tror denne operasjonen vil gjøre fremtiden bedre for meg, sier Guidetti.

«Nye Zlatan» Med den samtalen tatt i betraktning, vekker det oppsikt at Pellegrini ikke en gang nevnte Guidettis navn på dagens pressekonferanse.

Svensken har vært et av klubbens største talenter siden han 16 år gammel flyttet til Manchester i 2008. Med en oppofrende spillestil, samtidig som han scoret mye mål, viste han godt igjen på klubbens akademi.

I 2010 ble han også belønnet med debut for klubbens A-lag i en ligacupkamp mot West Bromwich.

Det var likevel i 2011/2012-sesongen svensken markerte seg for fullt. På overgangsvinduets siste dag, ble City enige med den nederlandske storklubben Feynoord om en utleieavtale.

Ved flere anledninger hadde Guidetti blitt kalt «den nye Zlatan», men i Nederland skapte han virkelig et navn for seg selv.

GJENNOMBRUDDET: John Guidetti hamret inn 20 mål på under én sesong i Feynoord-drakta.  AFP PHOTO/ ANP MARCO DE SWART / NTB Scanpix
GJENNOMBRUDDET: John Guidetti hamret inn 20 mål på under én sesong i Feynoord-drakta. AFP PHOTO/ ANP MARCO DE SWART / NTB Scanpix Vis mer

På 23 kamper scoret spissen 20 ganger - og leverte i tillegg åtte målgivende. Det gjorde unggutten til en kulthelt blant Feynoord-fansen. Trener Ronald Koeman omtalte ham som «fenomenal».

Skademareritt Hjemme i Sverige hadde forventningene til at Guidetti og Zlatan Ibrahimovic skulle danne et fryktinngytende spisspar under forrige sommers EM-sluttspill for lengst begynt.

Det var helt til en mystisk virussykdom rammet stjerneskuddets sentralnervesystem. Et stykke kylling til middag skulle vise seg å bli skjebnesvangert. Guidetti ble matforgiftet, og i sykdomsperioden grep det karrieretruende viruset tak.

Som en konsekvens mistet han følelsen i høyrefoten. Det skjedde raskt, og Feynoords medisinske støtteapparat sendte ham umiddelbart til sykehuset i Rotterdam.

Manchester City var også alvorlig bekymret, og reagerte med å fly klubblege Phillip Batty til Nederland for å assistere.

- En professor ved sykehuset som behandlet meg sa karrieren min hang i en veldig tynn tråd. Da brast jeg i gråt. Jeg så hele fremtiden min gå i grus, har Guidetti sagt til The Mirror.

Usikker fremtid Sesongavslutningen i Nederland gikk fløyten, det samme gjorde drømmen om å delta i Europamesterskapet.

Seks måneder seinere var han imidlertid glad for å kunne starte opptreningen igjen.

Tilbake i Manchester spilte Guidetti seg i form via klubbens U21-lag siste halvdel av forrige sesong. Før han på ny ble satt ut av spill med en kneskade.

Nå er spørsmålet om Pellegrini vil gi ulykkesfuglen tiden han trenger for å komme tilbake i City-drakta.

DRØMMEN KNUST Guidetti sammen med Zlatan Ibrahimovic på landslagstrening i februar 2012. På det tidspunktet så det lyst ut for EM-deltakelsen. AFP PHOTO / Hrvoje POLAN / NTB Scanpix
DRØMMEN KNUST Guidetti sammen med Zlatan Ibrahimovic på landslagstrening i februar 2012. På det tidspunktet så det lyst ut for EM-deltakelsen. AFP PHOTO / Hrvoje POLAN / NTB Scanpix Vis mer