City-spiller løy om bestemødrenes død

Nå forteller han sannheten i et åpent brev.

(Dagbladet.no) Stephen Ireland forlot den irske landslagstroppen kort tid etter lørdagens kvalikkamp mot Slovakia, på grunn av at hans bestemor hadde gått bort.

Det irske fotballforbundet (FAI) fikset et privatfly, slik at Manchester City-spilleren skulle få kommet seg fort hjem til familien. Laget måtte dermed klare seg uten ham mot Tsjekkia.

FAI fant derimot ut at hans mormor var i live. Da sa Ireland at det var hans farmor som var død, og at han hadde fått feil beskjed den første gangen. Dette førte til at landslagsledelsen gikk ut offentlig og beklaget at de muligens hadde bidratt til forvirringen.

Publiserte åpent brev

Nå viser det seg at sannheten er en helt annen. Ireland løy nemlig om alt sammen. I ettermiddag ble en lang beklagelse publisert på Citys hjemmeside.

- Etter kampen ble jeg tatt med ut av garderoben av manager Stephen Staunton og landslagslegen. Staunton fortalte meg at de hadde fått en telefon fra kjæresten min Jessica, og hun sa at bestemoren min var død, skriver Ireland i starten av unnskyldningen, før han fortsetter:

- Jeg var dypt sjokkert, for jeg trodde det var bestemor på min mors side og hun oppdro meg fra jeg var fem år. Manageren gikk tilbake til garderoben for å hente telefonen min og jeg ringte til kjæresten min umiddelbart. Hun var veldig oppbrakt og fortalte at hun hadde gått gjennom en spontanabort. Jessica sa hun følte seg ensom og ville et jeg skulle komme hjem.

Fikk reise hjem

City-spiller løy om bestemødrenes død

- Hun sa at hun trodde de ville la meg reise hjem raskere hvis de trodde bestemora mi var død, skriver Ireland i det åpne brevet.

Etter telefonsamtalen sa Ireland til manageren og legen at bestemora var død og at han ville reise hjem umiddelbart siden de hadde et så nært forhold. Manageren hadde ingen problemer med dette og han fikk forbundet til å ordne detaljene rundt dette.

Tidlig neste dag fløy han tilbake til England i et privatfly.

- Før jeg dro sa jeg til pressetalsmannen til forbundet at bestemoren min het Patricia Tallon. Mandag morgen fikk jeg en telefon fra Stephen Staunton og han sa at FAI hadde funnet ut at bestemora mi i Cork ikke var død. Han ville vite hva som hadde skjedd og jeg sa det hadde vært en misforståelse og at det var min fars mor som var død. Jeg sa til ham at hennes navn var Brenda Kitchener og at hun bodde i London, skriver Ireland.

Ble avslørt - igjen

Ikke lenge etter hjemkomsten til England reiste Ireland og kjæresten hjem til Irland for et par dager.

- På torsdag fikk jeg en telefon fra Manchester City, og jeg fikk beskjed om at FAI hadde funnet ut at den andre bestemora mi, Brenda Kitchener, også var i live. Jeg bestemte meg da for at jeg ble nødt til å fortelle sannheten og innrømmet at jeg hadde løyet.

Nå angreper Stephen Ireland på at han ikke fortalte sannheten fra starten av.

BEKLAGER: Stephen Ireland beklager at han har ført det irske landslaget og Manchester City bak ryggen. Foto: AP
BEKLAGER: Stephen Ireland beklager at han har ført det irske landslaget og Manchester City bak ryggen. Foto: AP Vis mer

- Det var en stor feil av meg. Spontanaborten til Jessica førte til at vi begge handlet i panikk. Men det var feil og jeg vil be om unnskyldning, spesielt siden jeg har skapt store problemer for mange mennesker. Jeg vil også be om unnskyldning overfor mine bestemødre og hele min familie.

Lærepenge

Stephen Ireland sier også unnskyld til manageren, lagkameratene, støtteapparatet til landslaget og fotballforbundet.

- Jeg er også lei meg for å ha sørget for å ha plassert Manchester City i et dårlig lys og vil si unnskyld til supporterne til både City og Irland for å ha villedet dem og media.

- Jeg elsker å spille for landet mitt og er takknemlig for forståelsen Staunton og FAI har vist meg etter at jeg fortalte dem sanneheten. Jeg har lært en kostbar lærepenge og håper de jeg har såret vil tilgi meg, skriver Staunton i avslutningen av brevet.

City-manager Sven-Göran Eriksson sier han er skuffet over Ireland.

- Han gjorde en dum feil. Men jeg vil ikke korsfeste ham for det. Jeg kommer til å snakke med ham på treningen i morgen, og hvis han har det greit kommer han sikkert til å være med i troppen på søndag, sier Eriksson ifølge klubbens hjemmeside.

FORLOT TROPPEN: Bare noen minutter etter denne landskampen mot Slovakia fikk Stephen Ireland beskjed om at bestemora var død. Det stemte ikke, men førte til en lang rekke løgner.