Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raheem Sterlings innlegg om rasisme

City-stjerna langer ut mot britiske medier: - Det dyrker rasisme

Raheem Sterling ble nok en gang gjenstand for rasisme på Stamford Bridge lørdag kveld. Nå slår han et slag for unge, mørkhudede fotballspillere, men det er ikke alle som er like enige med hva han har å si.

RASISME: Raheem Sterling bruker to nyhetssaker om Phil Foden (til venstre) og Tosin Adarabioyo som eksempel for å påpeke forskjellsbehandlingen som skjer på grunn av hudfarge. Foto: Phil Noble / Reuters / Bildbyrån
RASISME: Raheem Sterling bruker to nyhetssaker om Phil Foden (til venstre) og Tosin Adarabioyo som eksempel for å påpeke forskjellsbehandlingen som skjer på grunn av hudfarge. Foto: Phil Noble / Reuters / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manchester City-stjerna Raheem Sterling tar nå et oppgjør med rasisme etter hendelsen i kampen mellom City og Chelsea lørdag kveld. Underveis i kampen, som City tapte 2-0, ble kameraene rettet mot en tilskuer som tilsynelatende slengte rasistiske bemerkninger i retning Sterling.

Det er særlig et punkt han mener trigger rasismen han så ofte må oppleve.

- Det dyrker rasisme og aggressiv oppførsel, skriver Sterling i et langt innlegg publisert på Instagram.

Ut mot mediene

Fotballspilleren valgte å snakke ut på sin egen Instagram-profil, som har over fire millioner følgere. Her har han lagt ut et bilde som viser to nyhetssaker av samme tema: To unge fotballspillere som har kjøpt hus, men som blir vinklet på ulike måter. Den ene er om Tosin Adarabioyo og den andre om Phil Foden. Begge spiller sammen med Sterling i Manchester City.

Kantspilleren mener at ulike mediekanaler bidrar til å dyrke rasisme etter måten de velger å framstille unge, mørkhudede fotballspillere på.

I bildeteksten kommenterer Sterling både situasjonen som oppsto under kamp lørdag kveld, og benytter videre muligheten til å slå et slag om rasismen han og andre mørkhudede fotballspillere opplever. Selve situasjonen blir nå etterforsket, og ifølge avisa The Independent er mannen identifisert.

- Når det gjelder hva som ble sagt under Chelsea-kampen, så kan du se at jeg ikke kan reagere på noen annen måte enn å le. Jeg forventer ikke noe annet, skriver Sterling.

- Uakseptabelt

Den første skjermdumpen viser en sak om Adarabioyo fra januar, hvor overskriften sier dette: «Ung Manchester City-fotballspiller, 20, tjener 25.000 pund i uka og kjøper hus til 2.25 millioner pund, til tross for at han aldri har startet en Premier League-kamp». Skjermdump nummer to viser en sak om Phil Foden fra oktober, som også har kjøpt hus. Da er overskriften som følger: «Foden kjøper hus til mor for to millioner pund.»

- Her er to unge spillere som nettopp har fått fart på karrieren. Begge spiller for samme klubb, og begge har gjort en fin ting, som å kjøpe et nytt hus til mødrene sine, som har brukt mye tid og krefter for å få dem til å komme dit dem er i dag, kommenterer Sterling.

- Men se hvordan avisene vinkler på den unge, mørke spilleren, og så på den unge, hvite spilleren. Jeg mener dette er uakseptabelt og helt uskyldig. Ingen av dem har gjort noe galt, fortsetter han.

- Den unge, mørkhudede spilleren er satt i et dårlig lys. Det dyrker rasisme og aggressiv oppførsel. Så til alle aviser som ikke forstår hvorfor mennesker er rasistiske i dag, vil jeg bare si at dere bør tenke en ekstra gang over rettferdig publisering og gi alle spillere like sjanser, avslutter Sterling.

Delte meninger

Innlegget har for øyeblikket nærmere 15.000 kommentarer, og enda flere har vist sin støtte til fotballspilleren på andre kanaler. Både Adarabioyo og Foden viser tydelig at de er på lag med Sterling.

- Spot on, skriver Tosin Adarabioyo, mens Phil Foden velger å bruke to emojier hvor hendene applauderer.

Kasper Wikestad, fotballkommentator spesialisert på Premier League, mener Sterling har et poeng. Det skjer forskjellsbehandling blant fotballspillere basert på hudfarge.

- Sterling har hundre prosent rett. Det er en agenda, spesielt mot ham og andre mørkhudede fotballspillere i deler av England. En virkelig stygg affære, sier Wikestad til Dagbladet og fortsetter:

- Det er galt. Likevel er det en veldig problematisk situasjon, og lenge har disse spillerne prøvd å la det gå i stillhet, i håp om at det ikke skulle bli noe verre.

- Vi ser fortsatt at rasisme skjer. I forrige uke var det mot Aubameyang på Emirates, hvor han får en banan kastet mot seg, og nå var det middelaldrende menn på Stamford Bridge.

- Derfor er det veldig fint at Sterling endelig sier ifra, sier Wikestad.

Fotballekspert Gary Lineker roser Sterlings mot.

- Han har virkelig et poeng. Det er modig og riktig at Sterling snakker ut, skriver Lineker på Twitter.

- Ikke rasistisk

Det er derimot ikke alle som mener Sterlings utsagn er riktige. Den britiske tv-personligheten og tidligere redaktør, Piers Morgan, mener Sterlings oppfatning av mediene er feil.

- Jeg er enig i at rasismen Sterling mottok i kampen mot Chelsea var motbydelig og den skyldige bør bli bannlyst for livet. Likevel er jeg ikke enig i at medienes dekning av mørkhudede spillere er rasistisk, slår Morgan fast.

Han sammenlikner Sterlings framstilling i mediene med andre store stjerner som David Beckham, George Best og Paul Gascoigne. Tabloide overskrifter er noe spillerne må forvente, da de er store verdensstjerner, mener Morgan.

- Hvilke historier om Sterling har vært unikt for ham og «rasistisk»? Alle disse spillerne har fått liknende behandling med samme trivielle overskriver om deres livsstil. Rasistiske hooligans var ansvarlige for overgrepet Raheem fikk i går, ikke mediene.

- Jeg ser ikke noe forskjell i hvordan Sterling blir behandlet (på godt og vondt), sammenliknet med hvite fotballstjerner som Gazza, Beckham og George Best, for eksempel.

- Irrelevant

Kasper Wikestad mener Piers Morgan er totalt på ville veier.

- Det er fullstendig irrelevant, han er en irrelevant figur i denne sammenhengen. Han kan ikke sette seg inn i hvordan ting oppleves og har vært. Det er ikke tvil om at fotballspillere generelt har fått mye urettferdig behandling, men i denne situasjonen er det konkrete saker som blir totalt ulikt framstilt.

- Jeg tror folk, og engelske medier generelt, må innse at det er et problem, det har det lenge vært. Det skjer rasisme, også mot mørkhudede fotballspillere. Sterling sier nå ifra på en ordentlig måte, det gjør han. Han står i stormen på en beundringsverdig måte. Det har vært en agenda mot ham, noe jeg synes er vanskelig å forstå. Han har måttet være gjenstand for mye mer enn andre som har gått gjennom større kontroversielle situasjoner, som et klubbskifte, for eksempel, avslutter Wikestad.

Blir etterforsket

Chelsea tar hendelsen som skjedde lørdag kveld med det største alvor. Tiltak vil bli gjort for å komme til bunns i hva som ble sagt og gjort. Klubben har bedt om å få video og lyd fra TV-kanalen som kringkastet kampen og deres egne opptak vil også bli overlevert til politiet. Det skriver The Guardian.

Det er fortsatt uklart om mannen som hevdes å ha ropt rasistiske ytringer er en sesongbillettinnehaver, medlem, eller om han bare hadde kjøpt en engangsbillett. Dersom han blir funnet skyldig, vi han bli bannlyst på livstid. Dersom han nekter, forbeholder klubben seg retten til å pålegge en tilsvarende sanksjon, som de tidligere har hatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!