City tapte 1,1 milliard på et år

Brukte mer enn de tjente bare på å lønne spillerne.

STOLT: Manchester City-eier Sjeik Mansour mener den siste årsrapporten viser at klubben har tatt noen svært viktige steg i marsjen mot å bli en europeisk storklubb.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
STOLT: Manchester City-eier Sjeik Mansour mener den siste årsrapporten viser at klubben har tatt noen svært viktige steg i marsjen mot å bli en europeisk storklubb.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATESVis mer

||| (Dagbladet): Manchester Citys store pengebruk etter sjeikenes inntog på Eastlands har vært synlig for alle som følger engelsk fotball.

Nå viser tallene at det første fulle året under Sjeik Mansour har vært et tapsprosjekt nesten uten sammenlikning.

- Dette har vært to spennende og travle år, og det er derfor vi offentliggjør denne årsrapporten. Den er designet for å vise dere fans den detaljerte fremgangen klubben har som forretningsvirksomhet og som sportsinstitusjon, skriver Mansour i et brev til supporterne, publisert på klubbens hjemmesider.

Mansour har aldri lagt skjul på at han er villig til å investere tungt for å få City opp og fram - det har han fulgt opp med å åpne lommeboka skikkelig.

Tapte drøy milliard
Ifølge Guardian tapte City over 1,1 milliarder kroner i de 12 månedene som ledet opp til 31. mai. Det er det nest største tapet i Premier-League-historien, bare slått av Chelseas 2004-2005-sesong, da Roman Abramovitsj hadde kommet inn i klubben.

De store pengene hittil har gått til å lønne spillerne som skal ordne suksessen.

Lønnsutgiftene er økt fra 765 millioner til 1,22 milliarder - til sammenlikning var Citys inntekter i samme periode på 1,15 milliarder.

Inntektsøkningen var imidlertid også merkbar, etter de arabiske investeringene og klubbens påfølgende femteplass i ligaen kom det inn 45 prosent større inntekter enn i 2008/09.

Årsrapporten viser også at innkjøpene av David Silva, Yaya Touré, Jérome Boateng, Aleksandar Kolarov, Mario Balotelli og James Milner kostet til sammen 885 millioner, når man trekker fra inntektene klubben fikk for overgangene til Roninho og Stephen Ireland.

Føler stolthet
City skryter samtidig av investeringene de har gjort også utenfor spillergarderoben.

106 nye ansatte og 2350 kroner brukt per supporter på ting som stadionfasiliteter og infrastruktur trekkes fram som eksempler på den rivende utviklingen.

- For to år siden lovte jeg at vi skulle forsøke å høre på deres synspunkter og holde dere informert om framgangen. Jeg håper dere etter å ha lest rapporten føler stolthet over hvor langt vi har kommet, skriver Sjeik Mansour i brevet til fansen.

- Hysterisk
TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker tror Manchester City har en mulighet til å kjempe om gullet denne sesongen, men tror klubbeierne driver et høyt spill med de voldsomme investeringene.

- Utgiftene til lønn i forhold til inntekter er ofte et godt mål på hvor sunt klubbene driver, og hvis det er sånn at lønnsutgiftene overgår inntektene, så er det jo egentlig hysterisk. Hvis det for eksempel stemmer at Yaya Touré tjener 200 000 i uka, han er en god spiller, men det er jo meningsløst, det har ingenting med forretningsdrift å gjøre, sier Alsaker til Dagbladet.

Alsaker påpeker samtidig at det er forskjeller mellom det som skjedde da Roman Abramovitsj kom til Chelsea, og det som skjer i City nå.

- Det Chelsea-laget Abramovitsj kjøpte var jo allerede nesten det beste laget i England. José Mourinho vant serien med de samme bærebjelkene, Terry, Lampard, Joe Cole, Gudjohnsen, Makelele, som Claudio Ranieri hadde. Sånn sett er jo steget for Manchester City en del høyere, det er en større jobb som gjenstår. De driver et høyt spill om de regner med at de første store investeringene skal holde til suksess, sier han.

Likevel mener Alsaker at det City har vist denne sesongen, kombinert med de andre tittelutfordrernes svakheter, gjør at mulighetene er der.

- Jeg sa før sesongen at de mangler en såkalt «can opener», en Eric Cantona-type. De har handlet inn gode spillere, men det er ingen av dem som er typer som får deg til å si «wow», det er jevne typer, sier han.

- Men likevel slo de et Chelsea som kanskje mangler litt bredde i stallen, Manchester United viser noen svakheter, og når Arsenal kan tape for West Bromwich hjemme er det jo tydelig at alt kan skje. Jeg snakket nylig med Edwin van der Sar, og han sa også at City kanskje er i en tidlig fase foreløpig, men at de etter hvert kan være med å kjempe for ligagull. Men det skal mer til enn penger for å vinne Premier League, sier Alsaker.

Må få ned tapene
Disse tidlige investeringene er selvfølgelig for å bygge opp klubben slik at de store inntektene kan komme i takt med sportslig suksess og vekst, men Manchester City har samtidig en utfordring som alle europeiske klubber møter i tida som kommer.

Uefas økonomiske fair play-regelverk trer i kraft neste sesong, og innen 2014 må alle klubber tjene like mye penger som de bruker.

Fram til den tid kan ikke klubbene tape mer enn 360 millioner, og brudd på bestemmelsene kan i verste fall føre til utestengelse fra europacupene.

Ifølge City-styreformann Garry Cook vil City jobbe hardt for å møte kravene i god tid.

- Det siste vi vil er å miste lisensen til å spille i den største fotballturneringen, sier Cook.

Det har vært spekulert på at klubben har handlet stort denne sesongen, nettopp for å hindre at pengebruken på spillere skal spres ut over de neste årene.

BER OM TID: Innen 2014 må City ha pengebruken under kontroll, men da er målet at klubben skal ha tatt de viktige stegene mot toppen. Her Emmanuel Adebayor.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
BER OM TID: Innen 2014 må City ha pengebruken under kontroll, men da er målet at klubben skal ha tatt de viktige stegene mot toppen. Her Emmanuel Adebayor.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer