Rosenborg knuste Maribor

CL-håpet lever etter Søderlund-show

Rosenborg har et bein i playoff til Champions League.

BORTESEIER: Rosenborg har et glimrende utgangspunkt før neste ukes returoppgjør. Foto: NTB Scanpix
BORTESEIER: Rosenborg har et glimrende utgangspunkt før neste ukes returoppgjør. Foto: NTB ScanpixVis mer
  • Maribor - Rosenborg 1-3 (0-0)

Rosenborg forsvarte seg nærmest til perfeksjon, men det var de offensive kreftene som fikk skinne i møte med Maribor.

Alexander Søderlund har virkelig funnet formen den siste tiden, og scoret trøndernes to første mål i kveld. Det første et knallhardt frispark, det andre en kontant heading. Spissen fikk en tøff start på sesongen, men i kveld sto han nok en gang fram som en lagets viktigste.

- Jeg må få takke treneren som har holdt meg i kamp etter kamp og hatt tro på meg. Det betyr mye, mne spesielt for laget sin del, sa Søderlund, som snart håper at han slipper fokus på sin personlige snuoperasjon denne sesongen.

- Jeg er lei av å svare på dette. Nå har jeg gjort det bra i to måneder, og håper at det fortsetter, sa han til TV 2 etter kampen.

Maribor svarte én gang, men Mike Jensen var rask med å øke til 3-1. Dermed tar Rosenborg med seg et svært godt utgangspunkt til neste ukes returoppgjør på Lerkendal.

- Nå har Rosenborg skaffet seg et utgangspunkt de knapt hadde drømt om, mener TV 2s kommentator, Jesper Mathisen.

- Vi har et ekstremt godt utgangspunkt, konkluderer Søderlund overfor kanalen.

Tørketid

Ingen norske lag har kvalifisert seg til Champions League på 12 år. Rosenborg hadde en storhetsperiode i den gjeve klubbturneringen fra midten av 90-tallet til midten av 2000-tallet, men de siste åra har både de og resten av norsk fotball slitt med å kvalifisere seg.

Nåløyet er blitt trangere, men nå levnes trønderne bedre muligheter til å komme seg gjennom enn på lenge.

I kveld møttes Rosenborg og Maribor til første oppgjør i Champions League-kvalifiseringen. Vinneren av de to kampene må ut i playoff til storturneringen, men er uansett sikret plass i Europa League. Taperen må ut i playoff til Europa League.

I playoff til Champions League venter enten Dinamo Zagreb eller Ferencvaros.

Skadekrise

Rosenborg fikk en verst tenkelig oppladning til kampen da Anders Konradsen ble skadet og måtte stå over. Midtbanespilleren er delt toppscorer for klubben i kvalifiseringen, og en av trøndernes store formspillere.

Vondt ble til verre da Tore Reginiussen måtte forlate banen etter bare 14 minutter. Midtstopperen fikk en kjenning, og signaliserte at han var ferdig.

- Dette er et hardt slag for Rosenborg, mente TV 2s kommentator, Jesper Mathisen. Gustav Valsvik kom inn for Reginiussen.

Seinere i omgangen så David Akintola ut til å slite, men angriperen kom seg på beina.

Drømmemål

Mye står på spill for Rosenborg og Maribor, og det var to lag som tok og følte på hverandre de første 45 minuttene.

Rosenborg ville bli mest fornøyd med uavgjort, og bortelaget hadde god kontroll på Maribor de første 45 minuttene. RBKs venstreside klarte å skape mye trøbbel for vertene, men de største sjansene uteble. Publikum gispet da Alexander Søderlund headet i stanga, men spissen var allerede avvinket for offside.

Maribors største sjanse kom like før pause. Andrej Kotnik førte ballen mot 16-meteren, dro seg videre og fyrte løs. Skuddet var knallhardt, men gikk en halvmeter over buret.

Hylles

Etter en stille førsteomgang, startet den andre med et pang. For fem minutter etter sidebytte sa det pang på Ljudski arena.

Mike Jensen ble felt rundt 30 meter fra slovenernes mål, og Rosenborg fikk frispark. Søderlund stilte seg opp, og banket til. Spissen fikk kjempetreff, og selv om ballen gikk i keeperhjørnet, klarte ikke Kenan Piric å holde ballen, som i stedet fortsatte rett inn i nettmaskene.

Etter en trå start på sesongen for både Rosenborg og Søderlund, har spissen våknet den siste tiden, og står med fem mål i Eliteserien. Kveldens scoring i Champions League kan vise seg å være enda viktigere.

Maribor forsøkte å svare på direkten, men André Hansen var våkent oppe med hanskene på skuddet.

Målfest

I stedet var det Søderlund som doblet for Rosenborg. Gjermund Åsen fant spissen på bakerste stolpe med et presist innlegg, og derfra stanget han inn 2-0 til Rosenborg.

Det var trønderne som var det førende laget, men Maribor ga ikke opp. Marcos Tavares fyrte av fra distanse, og ballen gikk via stolpen og i mål. Håpet var tent, men det var i mindre enn ett minutt.

For like etter sto det 3-1 til Rosenborg. Maribor var nære å sette ballen i eget nett, men fikk reddet unna på strek. I feltet ventet derimot Jensen, som satte ballen i mål.

- Vi er nære, men det mangler fortsatt 90 minutter. Vi ser at de har mange skudd på mål og skaper farligheter. Vi må være på tå hev hele veien, sa Jensen om returoppgjøret.

Også trener Eirik Horneland var tydelig på at dobbeltoppgjøret på ingen måte er avgjort.

- Det er fullt mulig å tape det her. Vi må opp i ringene og møte opp med samme holdning neste kamp, sa han til TV 2.