Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Clostebol-mengden er endelig besvart, apotekeren kunne ikke engelsk og SMS-ene som hjelper Johaug

Ett av de ubesvarte spørsmålene er nå kjent: Konsentrasjonen av clostebol var på 13 nanogram per milliliter i Therese Johaugs dopingprøve. Leppesalven ble kjøpt hos en apoteker som ikke kunne engelsk.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Therese Johaug smilte til advokat Niels R. Kiær da han kom mot henne og håndhilste. Ellers har hun sittet spent og sett på. Utenfor lokalet står fire personer og kikker inn gjennom vinduet. De blir vist vekk fra området etter at advokat Christian B. Hjort ga tegn til rettsbetjent Henriette Hillestad Thun.

Johaug sitter med ryggen mot gressmatta på Ullevaal. Mens Kiær legger fram for domsutvalget at Antidoping Norge mener hun har vært uaktsom, ser Johaug rett på ham hele tiden. Uten å blunke. Rolig og balansert.

Advokat Hjort og advokatfullmektigen noterer mens han snakker. Kiær sier:

- Ved lavere skyldgrad kan straffen reduseres til 12 måneder. Johaug sier at hun ikke så dopingmerket på esken. Kjernen i saken er at hun heller ikke så etter. Domsutvalgets viktigste oppgave blir å se på Johaugs aktsomhet. Hun har avlagt 88 dopingprøver, hvorav alle negative, inntil den aktuelle, innleder han.

Kiær tar så for seg utøverkontrakten mellom henne og Norges Skiforbund og påpeker at hver utøver plikter å ikke benytte preparater som er eller kan være i strid med NIFs eller WADA. Så sier han, noe overraskende:

- Johaug har ikke gjennomført Antidoping Norges opplæringsprogram «Ren utøver». Det skal sikre et minimum av antidoping-kunnskap.

ROLIG: Therese Johaug forholder seg rolig og balansert under hørinegn på Ullevål Stadion i Brann-losjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROLIG: Therese Johaug forholder seg rolig og balansert under hørinegn på Ullevål Stadion i Brann-losjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SMS-ene som bekrefter solstikk

Dernest påpeker Kiær hva Johaug uttrykte like før hun avla den positive dopingprøven, at 28-åringen fra Dalsbygda forfektet hvor nøye hun er med å sjekke alt hun får inn i kroppen.

- Jeg sjekker både én, to og tre ganger, sa Johaug to uker før hun testet positivt for clostebol etter å tatt kremen Trofodermin for å behandle en solskadet leppe.

Kiær viser også fram bildene av Johaugs solbrente leppe. Han sier videre at solstikket hun fikk, er bekreftet gjennom SMS-er til venninner. Kiær leser opp meldingene til og fra venninner, som brukes som bevis:

- Jeg fikk solstikk på lørdag og har vært slapp, men nå ser det ut til at det løsner.

Et annet eksempel:

- Så har jeg slitt med solstikk i flere dager og har vurdert å reise hjem. Men nå ser det bedre ut.

Avslører mengden clostebol

Dernest opplyser Kiær at konsentrasjonen av clostebol var 13 nanogram per milliliter i Johaugs positive prøve, som ble testet hjemme 16. september 2016 kl. 06.00.

Dermed er ett av de ubesvarte spørsmålene i Johaug-saken endelig besvart. Verdiene til den italienske syklisten Stefano Agostini var til sammenligning bare 7 nanogram, ifølge VG. Han ble utestengt i 15 måneder.

- Men det er altså forenlig med å ha fått i seg kremen, sier Kiær.

Han kritiserer også Bendiksen valg om å kjøpe et legemiddel på et italiensk apotek som ikke kunne engelsk.

- Å kjøpe hos en apoteker som ikke kan engelsk, er en åpenbar feil av legen, sier Kiær.

Ulovlig å ta med «Johaug-kremen» til Norge

Birgit Haukland tar over ordet og informerer om at de ikke kunne ta med Trofodermin tilbake til Norge.

- Årsaken er at det er anabole sterioder. Det er ikke lov i Norge, opplyser hun.

Voldsomt medietrykk

15 journalister og 12 fotografer er til stede i salen under høringen til Therese Johaug. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale.

Medietrykket er enormt og forverrer belastningen for Johaug, som likevel ønsker full åpenhet, all den tid hun ønsker å få sannheten fram. Samtidig legger hun ikke skjul på at medietrykket er tøft å håndtere.

- Jeg prøver å lese minst mulig av kommentarfelt og saker om meg selv. Mange støtter meg, men andre gjør det ikke. Jeg vet at jeg ikke har godt av å lese det som står om meg. Jeg blir skremt av omfanget. Jeg blir skremt av hvor mye saken blir omtalt, sa Johaug til Dagbladet for noen uker siden.

- Hva skremmer deg mest?

- Det er så mange meninger. Alle skal mene noe. Hvis man sammenligner det med hvor mye andre og mer alvorlige saker blir omtalt, er det ganske spesielt. Det er viktig å ha et perspektiv.

Johaug: - Jeg leser bare overskriftene

28-åringen forsøker å unngå å lese om seg selv.

- Jeg leser bare overskriftene. Jeg klikker nesten aldri inn på sakene. Det gjorde jeg ikke før heller, i hvert fall ikke hvis jeg skjønner at det er noe negativt. Da blir jeg bare irritert. Det jeg ikke kan gjøre noe med, holder jeg meg unna. Hvis det er en god kronikk eller noe positivt, kan jeg kanskje gå inn og lese saken, fortalte Johaug.

- Dette er det tøffeste en toppidrettsutøver kan oppleve. I tillegg kommer dette medietrykket. Det er en grense for hvor mye en sak skal blåses opp. At det har blitt så enormt, er jeg sjokkert over. Det er viktig å huske på det menneskelige perspektivet her. Jeg er bare et menneske. Det føles veldig brutalt. Belastningen er enormt stor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling