Cmore-ekspertene ser ikke poenget med å flytte cupfinalen

Men Tjærnås er positiv til å kutte til 12 lag.

EKSPERTER: Cmore-kollegaene Lars Tjærnås og Kenneth Fredheim ser ikke poenget med å flytte cupfinalen til seint på vårparten. De er enige i at en serie med færre lag vil gjøre det mer konkurransepreget, og at vi får flere kamper der de beste møter de beste. Foto: NTB Scanpix
EKSPERTER: Cmore-kollegaene Lars Tjærnås og Kenneth Fredheim ser ikke poenget med å flytte cupfinalen til seint på vårparten. De er enige i at en serie med færre lag vil gjøre det mer konkurransepreget, og at vi får flere kamper der de beste møter de beste. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag la det nederlandske firmaet Hypercube og Norsk Toppfotball (NTF) fram en rapport som foreslår radikale endringer i liga- og toppfotballstrukturen.

Forslagene går blant annet ut på å redusere antall lag i Tippeligaen fra 16 til 12 eller 14 lag, og å flytte cupfinalen til mai.

Om antallet lag reduseres til 12 eller 14 eller blir værende på 16 lag, er mindre viktig, mener Cmore-ekspert Kenneth Fredheim.

- Jeg tror det viktigste er at vi får flere kamper med betydning. Hvis vi ser på sesongen i år, så var den med unntak av bunnstriden, steindød en måned før ligaen var over. Det har vært klart i en halv evighet at Molde kom til å vinne. Det som er mest spennende, er å finne en måte å spille på, som gjør at sesongen lever lengst mulig både i topp og bunn, sier Fredheim til Dagbladet.

Virker fornuftig - Men vil ikke en redusert liga dyrke nettopp dette?

- Jeg har fått muligheten til å sette meg litt inn i dette, og det virker på meg som et usedvanlig grundig og bra arbeid. De har bygd på erfaringer fra andre land og parametere som gjelder tilskuertall, økonomi og så videre, som vil gjøre oss bedre internasjonalt. Det er jeg enig i, og jeg ser logikken i det. Vi må få det mer konkurransepreget, og kanskje også en trangere vei inn i de to øverste divisjonene. Det virker fornuftig, men om det så er 12 eller 14 lag det står om, det har jeg ikke nok grunnlag til å mene noe om.

Når det gjelder å flytte cupfinalen til sent på vårparten, vet ikke Fredheim helt hva han skal synes om det.

- Vi har jo en fantastisk cuptradisjon i Norge. Det at den går gjennom sesongen gjør at det blir stor oppmerksomhet rundt det. En turnering som plutselig tar pause fra november til april høres litt merkelig ut for meg. Jeg ser selvsagt at det er mye hyggeligere med en cupfinale i mai enn i november, men jeg ser ikke behovet for å tukle med det, sier Fredheim.

Foretrekker 12 lag Ekspertkollega i Cmore, Lars Tjærnås, mener forslaget lagt fram i dag er et nødvendig og riktig virkemiddel som vil gjøre norsk fotball bedre og mer attraktiv. Han ønsker også en ny dobbelt serie med de seks beste og svakeste, istedenfor et sluttspill.

- Årsakene er enkle: Vi får flere kamper der de beste møter de beste. Fotball er enkelt, høyest mulig kvalitet på med- og motstandere i kamper gir best læring og utvikling. Å endre ligastrukturen er viktig, men kan uansett aldri erstatte det aller viktigste for å gjøre norsk fotball bedre. Det viktigste vil alltid være innholdet i hverdagen, kamp og trening, fra start til slutt i karrieren, sier han til Aftenposten.

Han foretrekker alternativet med 12 lag i de to øverste divisjonene.

Ser ikke poenget - Det gir den enkleste strukturen, og en spissing som flere vil tjene på, sier Tjærnås til Dagbladet.

Tjærnås er som kollega Fredheim usikker på hva han synes om å flytte cupfinalen.

- Jeg ser ikke det store poenget med å flytte cupfinalen til mai. Jeg kjenner argumentene, men akkurat her vil jeg beholde cupfinalen, som den institusjonen den er, på slutten av sesongen, sier Tjærnås.