Cole nekter å godta millionbot

Dypt skuffet nektet Ashley Cole i går å godta boten på 1,1 million kroner for det ulovlige møtet med José Mourinho i januar.

LONDON (Dagbladet): Arsenal-backen satser nå på å bli fotballens nye Bosman. De fire siste månedene har en av de bitreste kranglene mellom to av Englands toppklubber preget hverdagene på balløya.

Hvem gjorde hva - og hvor - har vært stridsspørsmålene.

Innrømmelser er blitt presset fram, og midt i kampen har en av verdens beste venstrebacker snudd fra å nekte alt til å la advokatene sine argumentere med at fotballreglenes strenge krav om lojalitet under kontraktsperioden hindrer fri yrkesutøvelse.

Sju millioner i bøter

Både Cole, Chelsea og Mourinho tapte så det suste, og ble til sammen ilagt sju millioner kroner i bot. Chelsea trues også med tre tapte poeng om klubben involverer seg i liknende samtaler kommende sesong.

Cole hadde fløyet inn til domsavsigelsen direkte fra Englands kamp mot Colombia i New York. Han forsvant fra domsavsigelsen uten å si et ord. Advokaten hans, Graham Shear, var ikke like taus:

-  Vi anker her og nå. Proporsjonalitet er ekstremt viktig i alle rettssystemer. En fotballspiller kan bli dømt i en kriminalsak uten å være i nærheten av dette straffenivået, sier Shear til Skysports.

Shear kom så inn på den prinsipielle siden av saken:

BØTELAGT: Arsenal-backen Ashley Cole, her i bilen på vei fra et tidligere høringsmøte, og Chelsea-boss José Mourinho er blitt dømt til millionbøter av det engelske fotballforbundet. -  Vi anker her og nå, sa Coles advokat Graham Shear. FOTO: AP/SCANPIX
BØTELAGT: Arsenal-backen Ashley Cole, her i bilen på vei fra et tidligere høringsmøte, og Chelsea-boss José Mourinho er blitt dømt til millionbøter av det engelske fotballforbundet. - Vi anker her og nå, sa Coles advokat Graham Shear. FOTO: AP/SCANPIX Vis mer

Anker hele veien

-  Dommen tar ikke inn over seg det ekstremt viktige temaet som gjelder begrensninger av yrkesutøvelse når det gjelder fotballspillere, og forklarer heller ikke hvorfor spillere ikke kan snakke med eventuelle framtidige arbeidsgivere. Dommen holder fast ved hundre år gamle forestillinger om forholdet mellom herre og tjener.

Ankesaken vil bli holdt med full bevisførsel på nytt. Taper Cole der, vil han ta saken videre sivilrettslig og i siste instans inn for EU-domstolen.

Om Cole vinner fram med sitt syn, kan spillere som for eksempel Frode Johnsen snakke med F.C. København uansett om de er under kontrakt eller ikke.

Siterte Mourinho

Chelsea-lederne har heller ikke tenkt å sitte med bøyd hode og ta straffen sin. Klubbformann Bruce Buck bekreftet i går at klubben anker. Han kom dessuten med skarp kritikk av Arsenal for å ha krevd saken etterforsket.

-  Kommisjonen fastslo at Chelsea ikke tok initiativet til framstøtet. Straffen er derfor ikke i tråd med konklusjonen, sier Buck til Chelseas hjemmeside.

Han fokuserte så på Arsenals iver etter å forfølge saken:

-  José sa det mest konsist under høringen da han ble spurt hva han ville gjort om John Terry hadde vært i møte med Arsenal. José sa da at han først ville funnet ut hva spilleren var misfornøyd med, og deretter forsøkt å rette det opp, fordi Terry er en av de beste spillerne hans, sier Buck.

Han tror at Arsenal er de som til slutt vil tape mest på dette:

-  Jeg kan ikke se hvordan Arsenal har tjent på dette. Jeg har nettopp forlatt Ashley Cole, og han så ut som en ulykkelig, ung mann.

Frykter Cole drar

Alle spør seg nå om det er mulig for Ashley Cole å spille videre for Arsenal så lenge han anker saken videre. Han skal allerede ha sagt nei til Arsenal tilbud om lenger kontrakt og lønnsøkning fra relativt beskjedne 27 000 pund (316 000 kroner) i uka til 55 000 pund (645 000 kroner) i uka.