Cole skyver Sunny ut

NEWCASTLE (Dagbladet): Newcastle- Manchester United 0- 1. Andy Cole scoret seiersmålet, Ole Gunnar Solskjær fikk 17 minutter og to berøringer. Andy Cole får medieomtalen og fansens nesegruse kjærlighet, Ole Gunnar Solskjær får stå-på-ord fra manageren. Og slik vil situasjonen være når VM-året 98 begynner om ei drøy uke. Det kan bli tøft for Ole Gunnar Solskjær.

Andy Coles seiersmål etter 67 minutter på St. James' Park var julegaven alle United-fans ville ha. Samtidig var det scoringa ligaen ikke trengte. Men glem Premier League for en stund, se for deg spisskonkurransen på Old Trafford og prøv om du kan klare å klemme Ole Gunnar inn på laget.

Er du fra Kristiansund klarer du det kanskje.

Er du bare norsk blir det nei.

Fordi:

Andy Cole er per jula 1997 der Ole Gunnar Solskjær var for et år siden. Det vil si på toppen av seg sjøl, på topp i Manchester United og ikke minst øverst på supporternes jubel-liste. Det første gir trygghet, det andre skaper sjøltillit og det der med fansen gir kamerat Andy en følelse av at han ikke kan sette beina feil.

Velger Cole

Som i går da han brukte dem til å hoppe med.
Før han brukte hodet og gjorde 1- 0.

- Et flott mål, sier manager Ferguson om den saken. Akkurat som han omtalte Solskjærs mange United-gaver forrige sesong. Og har du vært i nærheten av Old Trafford-bossen nok ganger så lærer du deg å kjenne manager-lusa på ordbruken.

Det vil si at Andy Cole akkurat nå ikke har konkurranse i laguttaket.

Scoringa i går var den foreløpige kroninga i Andy Coles comeback for Manchester United. At målet kom der man mottok over 70 millioner kroner for de solgte tjenestene i januar 1995, handlet om å jage det siste spøkelset ut av skapet. Og si gjerne at døra smalt i fleisen på Ole Gunnar Solskjær.

Fordi:

Du reiser deg ikke bråkjekt og med forsterket sjøltillit fra benken når han du konkurrerer med - uansett hvor god kamerat han er - akkurat har smelt inn scoring nummer 15 på sine 12 siste kamper fra start.

Cantona ødela

At Alex Ferguson nylig ga Andy Cole en ny femårs-kontrakt med Manchester United tyder også på at Ole Gunnar Solskjær har større konkurranse enn de fleste hjemme i Norge er klar over.

På terskelen til VM-året lukter det derfor mer tre enn gras av Solskjærs umiddelbare Premier League-framtid. Men i motsetning til de fleste andre har Ole Gunnar Solskjær vært klar over problemstillinga lenge.

Grunn:

Han trener med Andy Cole daglig.
Han har sett kvalitetene og visst at det bare var et tidsspørsmål før det som gjorde lagkameraten til en folkehelt i Newcastle, ville spre seg i Manchester også.

Mange mener Eric Cantonas arroganse og totale kampstyring ødela en nervøs og småskjør Andy Cole. Med andre ord: Grunnen til at Cole nå blomstrer er at Cantona spiller klassisk musikk framfor fotball. Men hva med Solskjær - lider han av at mannen som ga ham den totale ro og alle de franske åpningene snudde lua og ryggen til United?

Bare Ole Gunnar Solskjær kan svare på det.

Men:

Han snakker ikke så mye for tida.

Ligaen er avgjort

Alle andre snakker om ligaen og de fleste mener den er over. På ballprofesjonelt-overforståsegpåersk betyr det at det i dag altså ikke er noen grunn til å glede seg verken til vinteratspredelsene i Nagano eller påske. For med Manchester United bak tømmene på Rudolf er det for langt fram for røkla.

Og skal jeg være helt ærlig:

Årets jule-ball-evangelium henger på greip.

For ett år siden angrep Alex Ferguson og Manchester United julestria med ni poengs underskudd på poengbalansen med topplaget Liverpool. I mai måned sto de der som tittelforsvarere med sju poengs forsprang. Og leser du tabellen nå så ser du grunnen til at folket mener løpet er kjørt.

Merry Christmas med Manchester United fire poeng i front, laget som garantert, bankers og ett hundre prosent sikkert blir bedre på vårparten, betyr at det er som man sier her borte - all over.

- Vi har skaffet oss et bra utgangspunkt, jeg må innrømme det, sier Alex Ferguson. - Men - kom ikke og fortell meg at løpet er kjørt. Nå har vi riktignok for vane å bli bedre etter hvert som sesongen går, men vi er tross alt bare halvveis.

Og:

- Vi har Mesterligaen å konsentrere oss om også.

FOTNOTE: Newcastle meldte seg i går ut av årets tittel-jag. Da Faustino Asprilla ikke klarte å score aleine med Schmeichel i sluttsekundene - som før det hadde gjort et par fantasiredninger for å holde MU inne i matchen - gikk hjemmelaget av banen 17 poeng bak United. Dagbladet vurderer utmeldelsen som fornuftig.

Sunny