Collina dømmer finalen

«Verdens beste dommer», Pierluigi Collina fra Italia, skal som ventet dømme søndagens VM-finale mellom Brasil og Tyskland.

Collina betraktes som verdens klart beste dommer, og med Italia utslått i åttedelsfinale lå veien åpen for ham som finaledommer. Torsdag ble han utpekt av dommerkomiteen.

Italieneren med den blanke issen, de bulende øynene og den uvurderlige evnen til å sette seg i respekt hos spillere har tidligere i VM dømt kampene England - Argentina og Japan - Tyrkia (åttedelsfinale).

Collina får med seg linjemennene Philip Sharp (England) og Leif Lindberg (Sverige), mens skotske Hugh Dallas blir fjerdedommer.

Også lørdagens bronsekamp var tenkt gitt til fire europeiske kampledere, med svenske Anders Frisk som dommer, men etter en debatt i dommerkomiteen ble den i stedet gitt til fire ikke-europeere.

Saad Mane fra Kuwait skal dømme bronsekampen mellom Sør-Korea og Tyrkia, med Ali Al Traifi (Saudi-Arabia) og Hector Vergara (Canada) som linjemenn, og mexicanske Felipe Ramos Rizo som fjerdedommer.

De utallige dommertabbene i VM har gjort kampledernes nasjonalitet til et hett tema. FIFA-president Sepp Blatter og andre har tatt til orde for at de beste dommerne må oppnevnes, uavhengig av nasjonalitet.

Det førte til rene europeiske dommerkvartetter i begge semifinaler og finalen, og for mange ble det tydeligvis et for drastisk brudd med den «demokratiske» geografiske fordelingen av dommeroppdrag å gi også bronsekampen til fire europeere.

NTB

DOMMMERSTJERNE: Collina er kjent som verdens beste dommer.