Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Collina tar Øvrebø i forsvar

Ingen sympati for egne landsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommerlegenden Pierluigi Collina frikjenner langt på vei Tom Henning Øvrebø fra skyld for det feilaktig annullerte italienske målet i EM-sluttspillet.

I et intervju med Gazzetta dello Sport framholder han at selv en ekstra dommer ikke ville hindret feilen. Avisen spør om Michel Platinis forslag om en ekstra dommer ved straffefeltet kunne sørget for at Luca Tonis mål ville blitt godkjent.

- Nei. Offside er og kommer til å forbli assistentdommerens ansvar, svarer Collina, som nå sitter i UEFAs dommerkommisjon.

Også straffesparket Øvrebø dømte mot Italia blir foreholdt Collina. Italienerne mente etter kampen at det var strengt å dømme straffe for en type forseelse som oftest ikke får konsekvenser.

- UEFA er helt klare: Forseelser skal straffes. Problemet er å se alle sammen. Man kan ikke alltid være perfekt plassert, og dommerne har ikke 20 TV-kameraer til sin disposisjon, sier Collina.
Aldri null feil 

Collina gjør det i intervjuet klart at man aldri blir kvitt dommerfeil i fotballen.

- Å tro at dommere aldri skal gjøre feil er utopi, og jeg mener å se en større forståelse for dette, et mildere klima. Jeg har sett gode karakterer også for dommere som har gjort feil. Jeg håper det fortsetter også etter EM, sier han.

- Målestokken for bedømming kan ikke være TV-reprisene. Vår jobb er å sørge for at feilene er så få som mulig, men selv en grov feil opphever ikke det gode dommeren har gjort.

HVISKET COLLINA I ØRET?: Om Per Ravn Omdal (bak) hvisket Pierluigi Collina noen ord i øret under kampen mellom Sveits og Tyrkia vites ikke. Men den italienske dommerlegenden tar ihvertfall Tom Henning Øvrebø i forsvar. Foto: AP/Scanpix
HVISKET COLLINA I ØRET?: Om Per Ravn Omdal (bak) hvisket Pierluigi Collina noen ord i øret under kampen mellom Sveits og Tyrkia vites ikke. Men den italienske dommerlegenden tar ihvertfall Tom Henning Øvrebø i forsvar. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Collina forsvarer igjen svenske Peter Fröjdfeldts avgjørelse om ikke å dømme offside da Ruud van Nistelrooy scoret mens Christian Panucci lå skadd bak kortlinjen.

- Slik er regelen. Heller ikke jeg liker alle regler, men de må følges, sier han.
Dobbeltstraff 

På spørsmål om hvilke regler han ikke liker, trekker Collina fram dobbeltstraff ved straffesituasjoner.

- Da Italia fikk straffespark mot Frankrike, ble også Eric Abidal utvist. I mine øyne er det overdreven straff. Luca Toni ble frarøvet en klar målsjanse, men straffesparket oppveide det. Rødt kort i tillegg blir for mye. Men når en forsvarer hindrer et sikkert mål (for eksempel ved hands på streken) synes jeg det er riktig med både straffe og rødt kort, sier Collina.

(NTB)

image: Collina tar Øvrebø i forsvar

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!