DOMMERLEGENDE: Det var ikke mange toppspillere som våget å åpne kjeften når Pierlugi Collina stirret på dem. Italieneren er en guru i dommermiljøet, og jobber nå som dommersjef i UEFA. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
DOMMERLEGENDE: Det var ikke mange toppspillere som våget å åpne kjeften når Pierlugi Collina stirret på dem. Italieneren er en guru i dommermiljøet, og jobber nå som dommersjef i UEFA. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALLVis mer

Collina trekker fram norsk dommer som «perfekt atlet»

UEFA er blitt mer opptatt av utseendet.

(Dagbladet): Pierluigi Collina er det nærmeste man kommer en «gudfar» i dommermiljøet.

Hans stikkende øyne, kombinert med en naturlig autoritet og aura, gjorde ham til noe så sjeldent som en dommerstjerne. Ryktet hans tok heller ikke skade av at han sto på hatlista til den korrupsjonsdømte Juventus-sjefen Luciano Moggi fordi han var ubestikkelig.

Nå er han dommersjef i UEFA - og nylig ledet han et kurs i Roma for over 70 av UEFAs mest verdsatte og lovende kampledere.

Der ble en norsk dommer brukt som eksempel på den «perfekte atlet», målt ut fra et dommerperspektiv.

- Tom Harald Hagen ble spesielt trukket frem og hyllet av Collina som klasseeksempel på hvordan en «atlet» skal se ut i 2013, skriver Norsk Fotballdommerforening på sin hjemmeside.

Overvektige får ikke respekt
Dommersjef i NFF, Rune Pedersen, understreker at det fortsatt er evnen til å treffe de riktige avgjørelsene som veier tyngst for UEFA. Men han sier det visuelle ved dommergjerningen er blitt stadig viktigere.

- En overvektig dommer vil slite mer med å få aksept for sine avgjørelser hos spillerne, enn det en fit og godt trent dommer vil gjøre. UEFA er opptatt av hvordan dommerne framstår og det visuelle aspektet - hvordan de ser ut i forhold til de man skal dømme. Og er du fit, er naturligvis sjansen for å ta den rette avgjørelsen større, sier han til Dagbladet.

På dommerkurset i Roma måtte dommerne gjennom en rekke ulike tester, deriblant måling av fettprosent, syn og vekt. I tillegg kom selvsagt fysiske tester og testing av regelforståelsen.

Foruten Tom Harald Hagen var Svein Oddvar Moen, Svein Erik Edvartsen, Tore Hansen og Christina Pedersen til stede av norske UEFA-dommere.

- Alle våre besto alle testene. Og Colina trakk fram Tom Harald Hagen, som har jobbet veldig målbevisst med det UEFA har hatt fokus på i noen år, sier Rune Pedersen.

Mange løpstester
For de som lurer på hva en UEFA-dommer må bestå av fysisk testing for å kunne dømme internasjonalt, så får du en pekepinn her:

• Løpe seks 40-metere etter hverandre på 6,2 sekunder. Pausen mellom hvert løp er maks ett minutt.

• Løpe 150 meter på 30 sekunder, deretter gå 50 meter på 35 sekunder, før man igjen løper 150 meter. Dommerne gjennomfører 20 intervaller av denne typen etter hverandre.

Svein Erik Edvartsen sier Pierluigi Collina har en spesielt høy standing blant Europas toppdommere.

- Hans prestasjoner taler for seg. Han har en veldig sterk posisjon blant dommere, og det er liksom ingen tvil om hvem som er dommersjef i UEFA. Det var veldig inspirerende og lærerikt å være på kurs med ham som foreleser i seks dager.

BLE TRUKKET FRAM AV COLLINA: Av de rundt 70 toppdommerne på kurset, ble Tom Harald Hagen (i midten) trukket fram av Collina som et eksempel på hvordan en dommer skal se ut. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BLE TRUKKET FRAM AV COLLINA: Av de rundt 70 toppdommerne på kurset, ble Tom Harald Hagen (i midten) trukket fram av Collina som et eksempel på hvordan en dommer skal se ut. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer