Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Femmila i Holmenkollen

Cologna advarer Klæbo: - Forbered deg på et mareritt

Dario Cologna og flere av verdens beste langrennsløpere spår en brutal opplevelse for Johannes Høsflot Klæbo når han motstrider morfars råd og debuterer i femmila i Holmenkollen.

NY PRØVE: Femmila i Holmenkollen blir en helt ny utfordring for Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY PRØVE: Femmila i Holmenkollen blir en helt ny utfordring for Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I en alder av 21 år har Johannes Høsflot Klæbo rukket å utrette eksepsjonelt mye allerede, og med tre OL-gull er han langt foran skjemaet til å bli tidenes mestvinnende vinterolympier.

Selv om Klæbo beskrives som komplett, er det først og fremst spisskompetansen som gjør ham unik. Der jevngamle Aleksandr Bolsjunov har vært enda mer stabil og jevn og alltid er helt i toppen også på de tøffeste kraftanstrengelsene, har Klæbo hittil vært mer selektiv i hvilke renn han har prioritert og lykkes i.

Sånn sett kan duellen i denne 1996-generasjonen minne om den som har preget 1986-generasjonen, hvor Dario Cologna har vært den jevne, stabile og komplette slik som Bolsjunov, mens Petter Northug også har hatt hele pakka, men først og fremst skilt seg ut med ekstremferdighetene.

Der Northug etter hvert ble skisportens femmilskonge, er dette foreløpig et ukjent terreng for Klæbo. Verdenseneren har foreløpig ikke gått en femmil mot verdenseliten i karrieren, og i OL valgte han å gi fra seg plassen på det norske laget.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

I den knalltøffe Kollen-femmila i helga skal imidlertid 21-åringen debutere på distansen i verdenscupsammenheng. Det skjer i fristil, stilarten hvor Klæbo foreløpig ikke har vært fullt så skarp som i klassisk, og i en løype som forutsetter helt ekstrem kapasitet og utholdenhet.

Colognas advarsel

Rivalene tviler på at Klæbo kan gjøre som han har gjort på så mange andre områder - og vinne på første forsøk. Å gå femmil er noe som tar lang tid å beherske, ifølge verdens beste langrennsløpere.

Det sier blant annet Dario Cologna, med fire OL-gull på CV-en, til Dagbladet.

- Jeg blir ikke overrasket om Klæbo gjør det bra på femmila, fordi det er så mye han har gjort bra på første forsøk. Men han er ikke blant de største favorittene. Det kommer til å bli knallhardt, sier Cologna til Dagbladet.

- Hvordan var din første femmil?

- Min første femmil var i det sveitsiske mesterskapet, men det er ikke like hardt som en femmil i det norske mesterskapet. Internasjonalt var den første 50 kilometeren i Trondheim da jeg kjempet med Petter Northug om verdenscupen sammenlagt. Jeg ble vel nr. 15 der. Det tar lang tid å beherske distansen.

- Hva vil du si til Klæbo for femmilsdebuten?

- Forbered deg på et mareritt, sier Cologna og ler.

- Det er brutalt

Sveriges beste femmilsløper Daniel Rickardsson tror også Klæbo vil få det tøft i femmilsdebuten i verdenscupen. Klæbo prøvde seg på distansen for første gang under NM i fjor, men ble da slått med over seks minutter av Martin Johnsrud Sundby.

- Det er brutalt å debutere på en femmil i verdenscupen, men er du i slag og det svarer, kan det være veldig inspirerende. Det kan bli en veldig god opplevelse eller et forferdelig mareritt, sier Rickardsson til Dagbladet.

- Jeg gikk min første femmil som junior i det svenske mesterskapet. Det gikk ikke så bra. Jeg havnet langt bak. Man behøver gjerne noen femmiler for å vite hvordan det fungerer. Klæbo er et unikum, så jeg tør ikke å avskrive ham, men femmila her kommer til å bli en ekstrem tøff opplevelse, sier svensken.

Iivo Niskanen, olympisk mester på femmila i Pyeongchang, er enig.

- Femmil er en brutal distanse. Det tok lang tid og mange år før jeg behersket distansen. Jeg tilpasset treningen før OL for å bli bedre på femmil. Det krever spesialtrening for å være best på distansen, sier Niskanen til Dagbladet.

Skeptisk morfar

Klæbo selv var veldig usikker på om han skulle stille opp på OL-femmila og var negativ etter tremila i Pyeongchang, da han fikk det for tøft mot slutten på distansen som Simen Hegstad Krüger vant.

Til slutt valgte OL-kongen og verdenscuplederen å gi fra seg plassen til Emil Iversen.

Om morfar og trener Kåre Høsflot hadde fått det som han ville, hadde neppe Klæbo gått femmila i Holmenkollen heller. Men 21-åringen er klar for å prøve seg på langrennssirkusets hardeste distanse.

- Det er jeg som har trumfet gjennom å gå. Hn synes femmil er vel langt, men vi er blitt enig om at vi trenger denne læringen her, og om det skulle skjære seg og det blir noen uker på sofaen er ikke det noen krise heller, sa Klæbo til Dagbladet onsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling