Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo 30km OL 2018

Cologna må stoppes. Sats på den raskeste

I OL-starten er det bare å ta sjansen blant flere medaljeløpere.

TOPP FART: Finn-Hågen Krogh har høyest fart av de som kjemper for plass på det norske 30km-laget. Det er et tungt argument. FOTO: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
TOPP FART: Finn-Hågen Krogh har høyest fart av de som kjemper for plass på det norske 30km-laget. Det er et tungt argument. FOTO: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I GENERALPRØVEN var det ingen norske løpere som klarte å følge da OL-favoritten Dario Cologna rykket opp den siste lange bakken, men ellers var det en fin norsk dag.

Det er fire greie grunner for det:

  • Johannes Høsflot Klæbo hadde allerede reist hjem.
  • Martin Johnsrud Sundby kjente at selv den så imponerende sveitseren ikke dro til mer enn at det neste gang blir mulig å følge.
  • Vinterens fine overraskelse Simen Hegstad Krüger kommer i form til OL.
  • Finn-Hågen Krogh sitter hjemme i Alta og er snart i vanlig trening etter en lett sykdom.

De fire er et sannsynlig norsk lag når OL innledes om to uker med 30km skibytte, men kombinasjonene på de to siste plassene er flere.

Landslagsledelsen vil uansett måtte vrake en medaljekanidat. Det gjør dette til et vanskelig valg.

FELLESSTARTEN på 15km fristil i neste års VM-løyper i Seefeld på et svært raskt føre, fortalte at det uansett et høyt tempo underveis er vanskelig å komme løs som gruppe. Nettopp det å sette sammen et lag med kvalitet til å holde et høyt jevnt tempo har vært plan A i flere mesterskap. De norske skigutta har drømt om et slags lagtempo.

Dette har vært en naturlig plan for å bygge oppunder Martin Johnsrud Sundbys styrker, men utbyttet har på tross av Martins flotte plasseringer aldri blitt optimalt. Den sterkeste har hver gang klart å følge vår bestemann.

er fjorårets verdensmester på distansen borte. Hva Sergej Ustjugov er i stand til fikk alle et glimt av på førsterunden i dag, men så orket ikke russeren mer. Etter å ha blitt utestengt fra OL var motivasjonen bare sånn passe.

Det som da er igjen av gullkandidater på 30km er mest kjente navn; Dario Cologna, Alex Harvey og Calle Halfvarsson, samt et par russiske unggutter som muligens Alexander Bolshunov og Alexey Chervotkin om de har taktiske ferdigheter til å disponere kreftene riktig.

Uansett må vi ha løpere som kan holde høy marsjfart i felt, gjennomføre et voldsomt rykk i den siste harde stigningen og spurte ned disse konkurrentene i fristil.

BARE Johannes Høsflot Klæbo kan direkte krysses av for tre av tre. Martin Johnsrud Sundby er ikke langt unna fordi han kan komme med en tempoøkning lenge før stigningen som gjør at spurten likevel ikke avgjør gullkampen. Så er det tett mellom flere norske løpere.

Der ble generalprøven en ny påminnelse om at kvalitetene på de siste par kilometerne blir avgjørende uansett farten underveis. Det svekker sjansene til Hans Christer Holund som ellers ville ha hjulpet Martin klart mest på den første halvparten i klassisk. I stedet får muligens Krüger sjansen fordi han kan gjøre samme jobb et hakk raskere på den avsluttende skøytedelen.

Holund med sin stabilitet i begge stilarter er imidlertid det tryggeste valget. Om han vrakes er det på grunn av dårligere medaljesjanser enn både Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth for å ta utfordrerne i proritert rekkefølge. Det gjør det sannsynlig at Finn-Hågen får plass. For han er ikke bare medaljekanidat, Han vinner helst en ren spurt mot hvem som helst av utlendingene bortsett fra Alex Harvey, og matcher Johannes Høsflot Klæbo på flata inne på stadion.

OM Krogh når fram dit, er et helt annet spørsmål. Det holdt i NM, der han først slapp Sundby på langspurten. Det var også det første tegnet på at finnmarkingen begynner å få kontroll i en vinter der han har slitt med teknikken i klassisk.

Med et norsk lag som allerede har to klare vinnerkandidater, går det an å sjanse på det optimale i minst ett av de siste valgene.

Det betyr Finn-Hågen Krogh til start på første OL-distanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!