RIKERE: Dario Cologna, som her søker ly under Dagbladets paraply etter Lysebotn Opp, har møtt uvanlig mye motgang og nedbør det siste halvåret, men etter at Martin Johnsrud Sundby havnet under de mørke dopingskyene, drypper det 170 000 kroner på sveisteren.  Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
RIKERE: Dario Cologna, som her søker ly under Dagbladets paraply etter Lysebotn Opp, har møtt uvanlig mye motgang og nedbør det siste halvåret, men etter at Martin Johnsrud Sundby havnet under de mørke dopingskyene, drypper det 170 000 kroner på sveisteren.  Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbladetVis mer

Cologna om Sundby-dommen: - Northug er nok mer glad for det enn meg

Sveitseren tjener rundt 170 000 kroner på Martin Johnsrud Sundby-saken.

SANDNES (Dagbladet): Da Tour de Ski-kongen Dario Cologna så ut til å finne storformen og var den eneste som holdt følge med Martin Johnsrud Sundby i Val di Fiemme 9. januar, gikk han på en sjelden smell.

Årsaken var en leggskade. Like etter sto sveitseren av Tour de Ski. Resten av sesongen ble en fiasko. Cologna brøt blant annet femmila i Holmenkollen og sto over resten av sesongen.

- Det gjorde fryktelig vondt. Jeg er fortsatt ikke kvitt smertene helt, forteller Cologna til Dagbladet.

Det var skuffende for 30-åringen, som denne sesongen ønsker å slå tilbake og gjøre merittlista med tre OL-gull og tre triumfer i verdenscupen sammenlagt enda bedre.

Før sesongen er i gang, har det allerede skjedd. Cologna har gått fra tre til fire sammenlagtseirer i verdenscupen i løpet av sommeren.

NYE UTREGNINGER: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt 2014/15 foran Dario Cologna og Petter Northug. Etter at Sundbys navn er strøket fra listene, håver Cologna og Northug inn hundretusenvis av kroner.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NYE UTREGNINGER: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt 2014/15 foran Dario Cologna og Petter Northug. Etter at Sundbys navn er strøket fra listene, håver Cologna og Northug inn hundretusenvis av kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Bare Bjørn Dæhlie og Gunde Svan kan vise til flere krystallkuler enn sveitseren etter at Cologna overtok Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtseier fra 2014/15-sesongen etter at Røa-gutten ble felt i CAS.

- Det er spesielt

Cologna smiler først når Dagbladet nevner det for ham.

- Det er ikke mange som har vunnet fire sammenlagtseirer, så på en måte har jo sesongen allerede vært en suksess, sier Cologna spøkefullt til Dagbladet.

Så blir han mer alvorlig.

- Det er ikke på den måten du vil vinne verdenscupen sammenlagt. Det er en trist sak for Martin, men det er viktig å skille mellom denne saken og vanlige dopingsaker, synes jeg, forteller 30-åringen.

- For min del er det så klart jo stort å ha vunnet fire krystallkuler. Det er spesielt å gjøre det fire ganger, og det er spesielt å vinne den fjerde på den måten.

Håver inn på Sundby-dommen

Sundby mistet 1,1 millioner i premiepenger i kjølvannet av CAS-dommen, som medførte at Sundby mister Tour de Ski-seieren i 2014/15 til Petter Northug og verdenscupen sammenlagt til Cologna samme sesong.

Majoriteten av disse 1,1 millionene faller på Northug og Cologna.

IKKE GLAD: Petter Northug jubler ikke over sin første Tour de Ski-seier. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
IKKE GLAD: Petter Northug jubler ikke over sin første Tour de Ski-seier. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Det stemmer, men det betyr ikke så mye for meg. Petter blir nok mer glad for det enn meg, sier Cologna til Dagbladet.

- Hvorfor tror du det?

- Fordi han får mer penger, og fordi han vant Tour de Ski for første gang. Det var jo bare det han manglet på CV-en, svarer sveitseren.

Northug benekter imidlertid at han fikk noe glede av Tour de Ski-seieren han tok over fra Sundby.

- Nei, jeg regner ikke det som noen seier. Jeg jakter fortsatt min første Tour de Ski-seier, sa Northug forrige uke.

Så mye tjente de

Northug tjener 270 000 norske kroner bare på opprykket fra 2. til 1. plass i Tour de Ski i 2014/15, ifølge FIS-satsene. Det samme hoppet gjør han på jakstarten i Toblach, som gir Northug en ny verdenscupseier og ytterligere 9000 kroner for etappeseieren i Tour de Ski.

Også hoppet fra 3. til 2. plass i verdenscupen sammenlagt samme år gir mer penger i kassa, rundt 60 000 kroner. Totalt er det snakk om ca. 340 000 kroner ekstra, i tillegg til de 830 000 kronene trønderen allerede hadde innkassert i premiepenger denne sesongen.

MEDFØLELSE: De fleste langrennsløperne føler med Martin Johnsrud Sundby, med enkelte finske unntak. Foto: John Terje Pedersen
MEDFØLELSE: De fleste langrennsløperne føler med Martin Johnsrud Sundby, med enkelte finske unntak. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Cologna overtar seieren i verdenscupen sammenlagt fra Sundby i 2014/15-sesongen, som gir rundt 80 000 kroner ekstra, og rykker i tillegg opp fra 5. til 4. plass i Tour de Ski, som gir ytterligere 45 000 kroner.

Opprykket fra 3. til 2. plass på 15 kilometeren i Davos og fra 4 til 3. plass på fellesstarten i Val di Fiemme i Tour de Ski, gjør at totalsummen i etterbetaling blir på rundt 170 000 kroner.

- Det er ikke pengene som driver meg. Det er nok heller ikke det som er verst for Martin i denne saken, sier Cologna.

- Smertene er der fortsatt

Under Blinkfestivalen i Rogaland ble Cologna nr. 29 i langløpet i Ålgård og 30 på den 15 kilometer lange fellesstarten i Sandnes. Northug vant begge disse rennene.

Opp Lysebotn fikk Cologna en etterlengtet opptur med 5. plass da Matti Heikkinen vant foran Tarjei Bø, Simen Andreas Sveen og Aleksander Legkov. Like bak Cologna kom Johannes Thingnes Bø.

- Det går bedre med foten min nå enn i vinter. Smertene er der imidlertid fortsatt, og jeg er fortsatt et stykke unna mitt beste nivå. Jeg håper jeg blir helt bra snart og viser fram min beste side igjen til vinteren, forteller Cologna.

Sveitserens mål i VM i Lahti er et individuelt VM-gull om han blir helt skadefri i tide.