Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dario Colognas regelforslag

Cologna vil endre astmaregel:
- Vi snakker mye om de norske utøverne. Meningene er sterke

Dario Cologna (30) bruker selv astmamedisin. Nå vil han endre regelverket slik at færre kan gjøre det samme.

SKEPTISK: Dario Cologna klarer ikke å legge skjul på hva han synes om den norske medisinbruken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SKEPTISK: Dario Cologna klarer ikke å legge skjul på hva han synes om den norske medisinbruken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUUSAMO (Dagbladet): Temperaturen har sunket til 14 minusgrader. Vinteren er for alvoret kommet til Ruka i Kuusamo, hvor verdenscupåpningen i langrenn stakes i gang med morgendagens sprint.

På det internasjonale pressemøtet i regi av det internasjonale skiforundet (FIS), var imidlertid ikke stemningen helt som alle skulle ønske den var. Kikkan Randall og Jessica Diggins sprudlet riktignok med deres karakteristiske amerikanske energi og snakket bare varmt om de norske langrennsløperne overfor Dagbladet, men hos enkelte andre er tonen en annen.

Den franske langrennsstjerna Maurice Manificat, som gikk hardt ut mot Norges Skiforbund og Martin Johnsrud Sundby i et intervju med Dagbladet sommer, møtte aldri opp. Det gjorde imidlertid Dario Cologna, som var kongen i verdenscupen fram til Martin Johnsrud Sundby overtok stafettpinnen i 2013/14.

- Det er trist

Sammenlagttriumfen som Røa-gutten innkasserte sesongen etter, gikk imidlertid videre til Cologna etter den endelige Sundby-dommen.

HAR ASTMA: Dario Cologna mener regelverket bør endres. Foto:  EPA/GIAN EHRENZELLER
HAR ASTMA: Dario Cologna mener regelverket bør endres. Foto:  EPA/GIAN EHRENZELLER Vis mer

- Det er trist for sporten. Vi snakker mye om det internt i langrennsmiljøet. Vi snakker mye om de norske utøverne. Ryktet deres som den verdensledende langrennsnasjonen er svekket, forteller Cologna til Dagbladet.

- Hva går praten i? Hva sier dere om de norske utøverne?

- Jeg har min mening. Alle har det. Jeg har sterke meninger, men jeg vil ikke si mer enn jeg må. Det er ikke min jobb å dømme andre. Sundby-saken er over. Han har sonet. Johaug-dommen venter vi fortsatt på, minner sveitseren om.

Cologna: - Jeg bruker astmamedisin

Samtidig klarer ikke Cologna, som selv bruker astmamedisin, å holde sin mening helt skjult.

- Jeg bruker astmamedisin, men jeg har aldri brukt de mengdene som vi kjenner til i Martins sak. Det er veldig store mengder. Selvfølgelig var det ikke bra at dette ble gjort.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, måtte alle utøvere søke om medisinsk fritak for å kunne benytte seg av blant annet Ventoline inntil 1. januar 2012.

Etter denne regelendringen kan alle - også helt friske utøvere - bruke andre astmamedisiner uten diagnose og Ventoline opp til maksgrensa på 1600 mikrogram over 24 timer.

Med andre ord kan også utøvere uten astma bruke astmamedisin, innenfor de overnevnte restriksjonene.

Vil ha regelendring

Norges Skiforbund har - som ikke er uforenlig med regelverket - brukt astmamedisin forebyggende. Det har satt i gang en etisk debatt i langrennssporten.

Manificat synes den norske holdningen er latterlig. Cologna håper at den overnevnte regelen endres tilbake, for å unngå det han mener er en usunn utvikling.

- Fram til 2012 måtte man ha medisinsk fritak for å bruke astmamedisin. De med friske lunger måtte da klare seg uten, naturlig nok. Jeg mener det var bedre slik det var før, forteller Cologna.

Han er for en regelendring tilbake til regelen som gjaldt fram til 2012. Sveitseren er bekymret på vegne av sin egen idrett.

- Én ting er at ryktet til den norske leiren er svekket. Men det skader også hele sporten. Det liker jeg ikke. Men først og fremst er det det sportslige jeg har fokus på, sier 30-åringen.

Også der har Cologna en utfordring. Den sveitsiske Tour de Ski-kongen var på vei mot storformen og var den eneste som holdt følge med Martin Johnsrud Sundby i Val di Fiemme 9. januar, men så gikk han på en sjelden smell.

Marerittet er over

Årsaken var en leggskade. Like etter sto sveitseren av Tour de Ski. Resten av sesongen ble en fiasko. Cologna brøt blant annet femmila i Holmenkollen og sto over resten av sesongen.

- Det gjorde fryktelig vondt. Jeg er fortsatt ikke kvitt smertene helt, sa Cologna til Dagbladet i sommer.

Nå går det bedre for sveitseren.

- Jeg håper beina er bra. Jeg tenker ikke så mye på det og håper å gå raskt på ski fra første renn. Forrige sesong var ikke bra for meg. Målet mitt er å gjøre det bedre denne sesongen, forteller Cologna i dag.

Historiske Cologna

Forrige sesong var skuffende for 30-åringen, som denne sesongen ønsker å slå tilbake og gjøre merittlista med tre OL-gull og tre triumfer i verdenscupen sammenlagt enda bedre.

- Hvem frykter du mest denne sesongen?

- Jeg tror de samme navnene som var bra i fjor, kommer til å hevde seg seg høyt i fjor, blant annet mange av de norske gutta. Jeg vet ikke mer enn du gjør om styrkeforholdet. Det blir spennende å se, sier han.

Da Cologna overtok seieren i verdenscupen sammenlagt fra Sundby i 2014/15-sesongen, fikk han totalt 170 000 kroner i etterbetaling. Men det viktigste for sveitseren var å styrke sitt eget navn i historiebøkene ytterligere.

Bare Bjørn Dæhlie og Gunde Svan kan vise til flere krystallkuler enn sveitseren etter at Cologna overtok Sundbys sammenlagtseier fra 2014/15-sesongen. I morgen starter jakten på mer sveitsisk jubel for Dario Cologna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!