Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antall gule kort ble avgjørende for Senegal

Colombia sendte Senegal ut og Japan videre

For første gang siden 1982 er ingen afrikanske lag videre fra gruppespillet.

JUBEL: Colombia jubler hemningsløst for scoring. Foto: Action Images / Carlos Garcia Rawlins
JUBEL: Colombia jubler hemningsløst for scoring. Foto: Action Images / Carlos Garcia Rawlins Vis mer
  • Colombia - Senegal 1-0 (0-0)

Det var en litt nervøs start på kampen, der begge lagene følte seg fram og fant ut av hverandre.

Colombia var den kanskje største forhåndsfavoritten i gruppe H, men hadde havnet på etterskudd med et sjokktap i åpningskampen.

De fulgte opp med en seier i kamp nummer to, men publikumsfavoritten fra VM i 2014 kunne likevel være avhengig av seier mot Senegal for å sikre avansement.

EKSTASE: Våre svenske naboer slo Mexico 3 - 0 under onsdagens VM-runde i fotball. Det var storslagen stemning da svenskene forstod at de er videre til neste runde. Video: Expressen Vis mer

Reddet av VAR

Etter en treg start på kampen, livnet det plutselig til. Det colombianske publikummet har stilt mannsterke i Russland, og etter 17 minutter gikk det et gisp gjennom den gulkledde delen av publikum.

Davinson Sánchez felte tilsynelatende Sadio Mané innen for 16-meteren, og dommeren pekte resolutt mot straffemerket. Han fikk derimot raskt en beskjed fra VAR-rommet, og jogget bort for å se på skjermen. Kort tid etter hadde han ombestemt seg, og Colombia slapp med skrekken.

Reprisene viste at Sanchez' takling var på ball.

- En fantastisk flott takling. Dette er grunnen til at man har VAR, sa TV2s kommentator, Jesper Mathisen. Gary Lineker var enig i den betraktningen.

- Godt jobbet av VAR og dommeren igjen. En korrekt avgjørelse. Det var ikke straffe, men en fantastisk takling av Davinson Sánchez.

Stjerna skadet

James Rodriquez ble toppscorer i forrige VM og er Colombias største stjerne. Fortvilelsen var derfor stor da han måtte stå over åpningskampen med skade. Mot Polen var han tilbake og dominerte totalt, og colombianerne fikk et etterlengtet løft.

Etter en halvtime mot Senegal var der imidlertid tilbake til fortvilelse. Rodriguez lå på bakken og slo i gresset. Stjerna var skadet og ruslet av banen med bøyd hode, og forsvant skuffet inn i garderobene.

Afrikas ære

Senegal kjempet for sin egen og Afrikas ære i kampen mot Colombia.

- Jeg tror og håper de kan klare det. De er det eneste afrikanske laget som er igjen, og vi håper på dem, sa BBC-ekspert, Didier Drogba fra Elfenbenskysten.

Og Senegal gjennomførte en svært solid kamp. «Løvene» slapp nesten ikke Colombia til en eneste sjanse, og desperasjonen økte hos søramerikanerne.

Ropte på straffe

Samtidig gikk Polen opp i ledelsen mot Japan, og det holdt seg var både Senegal og Colombia videre. Det er likevel svært risikabelt å satse på, og colombianerne begynte å skape større sjanser.

20 minutter før slutt ropte de etter straffespark. Luis Muriel ble felt av Senegals keeper, som var på ball først, men klipte ned vingen i samme bevegelse.

- Der har dommer fullt belegg for å dømme straffespark. Det hadde blitt frispark hundre av hundre ganger ute på banen. Det har ingenting å si om du treffer ballen først, om du fullfører taklingen på den måten, mente Mathisen.

Ringvirkninger

15 minuttet før slutt fikk endelig Colombia uttelling. Yerry Mina steg til værs på en corner, og stanget de i ledelsen.

Dette målet hadde langt større ringvirkninger enn bare å sende Colombia videre.

Japan og Senegal sto nå begge med fire poeng og 4-4 i målforskjell. Dermed måtte man begynne å telle opp antall gule kort. Der kom japanerne best ut, og til tross for tap for Polen, gikk asiatene videre til åttedelsfinalene.

- Dette er ikke Dana Cup, Dette er ikke Norway Cup. Dette fotball-VM, og Senegal kan ryker ut på gule kort, utbrøt en forbauset Mathisen.