Comeback-kongene

Toni Nhlekos scoring fem minutter før slutt sendte Rosenborg ned i bunnstriden. For Viking var det nok en bekreftelse på at det går an å snu fotballkamper.

STAVANGER (Dagbladet): Ingen Tippeliga-lag har kommet tilbake så ofte etter å ha sluppet inn det første målet som Viking. Mot Rosenborg skjedde det for sjette gang.

-  Jeg trodde faktisk det var enda oftere, sier Egil Østenstad til Dagbladet.

-  Vi snakket faktisk om det før kampen. Vi ble enige om å score først. Og så slipper vi inn to. Det er tungt å komme tilbake hver gang. Men det vitner om mental styrke, mener veteranspissen, som i går scoret sitt 11. tippeligamål (delt førsteplass).

«Viking-blod»

-  Jeg er ikke overrasket. Jeg har sett dette laget komme tilbake før. Skal du si det på en litt morsom måte, kan du kalle det Viking-blod. Frode Hansen, Egil Østenstad og Brede Hangeland eksemplifiserer viljen som er i dette laget, skryter Viking-trener Roy Hodgson til Dagbladet.

Hjemmelaget slet kraftig i første omgang. RBK-midtbanen med Ørjan Berg i førersetet kneblet oppspillene til Viking-spissene, mens målfarlige Thorstein Helstad puttet to ganger.

-  De nektet oss rom og var gode på kontringene. Men vi var heldige som fikk utlikningen, mener Hodgson.

I pausen gjorde den rutinerte engelskmannen sjakktrekket som snudde kampen. Mer direkte spill og flere lange baller i bakrommet mot Toni Nhleko. Men Hodgson er lite lysten på å ta æren for at Viking kom tilbake.

 VIKING-HELT:  Toni Nhleko avgjorde for Viking i det 85. minutt. Scoringen kunne minne om offside, men det benekter målmaskinen selv. -  Sju scoringer på ti kamper er over mine egne forventninger, sier han. Foto: Erling Hægeland
VIKING-HELT: Toni Nhleko avgjorde for Viking i det 85. minutt. Scoringen kunne minne om offside, men det benekter målmaskinen selv. - Sju scoringer på ti kamper er over mine egne forventninger, sier han. Foto: Erling Hægeland Vis mer

-  Ja, vi endret i pausen. Men det tar ikke bort noen ting av den innsatsen spillerne gjorde. Vi var veldig gode i 2. omgang, sier Hodgson.

Ikke offside

Viking fikk sin fortjente utlikning et kvarter før slutt ved Allan Gaarde. Og fem minutter før slutt dukket Toni Nhleko opp igjen. 3- 2-målet, som kunne minne om offside, var hans sjuende på ti kamper.

-  Det var ikke offside, gliser Nhleko til Dagbladet.

-  Sju mål på ti kamper er over mine egne forventninger. Men jeg er glad for at jeg er her og kan hjelpe laget, sier mannen som var en flopp i Brann og Bergen.

Hentet fra USA

Trener Roy Hodgson smiler lurt når han blir spurt om Nhleko er sommerens kjøp i Tippeligaen.

-  Det kan jo ikke jeg si noe om. Det var jo jeg som kjøpte ham, sier briten, som hentet Nhleko fra USA.

Veteranen Egil Østenstad måtte først se Peter Kovacs forsvinne ut med langtidsskade. Og så ble Hannes Sigurdsson solgt til Stoke. Han er selvfølgelig imponert over den uortodokse kollegaen. Det er ikke ofte spisser er både lynraske og sterke som boksere.

-  Du vet ikke alltid helt hva som skjer med Toni. Men han er god, sier Østenstad.

FESTSCENER: Toni Nhleko (foran) og de andre Viking-spillerne slipper jubelen løs. Nå har Stavanger-guttene på ny meldt seg på i gullkampen.