- Contador brøt med lagets strategi

Og nå innrømmer Lance interne utfordringer.

ISFRONT? For første gang innrømmer nå Lance Armstrong at det er en trykket stemning i Astana-leiren. Foto: REUTERS
ISFRONT? For første gang innrømmer nå Lance Armstrong at det er en trykket stemning i Astana-leiren. Foto: REUTERSVis mer

(Dagbladet.no) Etter ei drøy uke med tempoetapper, massespurter og tøffe stigninger er det i dag hviledag i Tour de France.

Samtidig kommer det for første gang fram at det ikke bare er vennskapelig internt i Astana-laget, tross sterk laginnsats i førsteuka.

Alberto Contador ligger på andreplass i sammendraget, seks sekunder bak overraskelsesmannen Rinaldo Nocentini (AG2R). Lance Armstrong er på tredjeplass (+0,08), Levi Leipheimer er på fjerde (+0,39) og Andreas Klöden er på sjette (+0,54).

Likevel er det en trykket stemning i Astana-bussen.

Passert av Contador
- Hvis jeg skal være ærlig, så er det litt trykket stemning her, sier Armstrong til tv-kanalen France-2.

Tidligere har Armstrong og lagkameratene - og ikke minst Astana-sjef Johan Bruyneel - avvist alle spørsmål om en intern maktkamp. Tour de France-direktør Christian Prudhomme sa før rittstart at han gjerne skulle vært ei flue på veggen i Astana-bussen, og de fluene som har klart å snike seg inn får kanskje litt underholdning nå.

Associated Press skriver nemlig at Contador gikk imot lagets strategi da han angrep i Andorra-fjellene på fredag. Spanjolen tok 21 sekunder på Armstrong, og er nå hakket foran amerikaneren sammenlagt.

OVERLEGNE: Astana-laget har vært det klart sterkeste så langt i Tour de France. Foto: REUTERS
OVERLEGNE: Astana-laget har vært det klart sterkeste så langt i Tour de France. Foto: REUTERS Vis mer

- Det som skjer i bussen, blir i bussen, sier Bruyneel til Associated Press.

Armstrong vil heller ikke så si mye om det som ble sagt etter fredagens etappe.

- Jeg vil ikke kommentere det. Vi er profesjonelle, og selv om det er noen sårede følelser kommer vi til å gjøre jobben vår, sier Lance.

Har overrasket
I forkant av Touren ble ikke Armstrong utpekt som en reell vinnerkandidat, men samtidig var det ingen som turte å utelukke mannen med sju gule trøyer.

Contador, som vant Tour de France i 2007, ble plukket ut av Bruyneel som lagets kaptein - men i intervjuene før Tour-starten var det tydelig at Armstrong hadde et lite håp om å gjøre noe med den interne rangeringen i laget. Han fortalte at det fort kan skje ting som gjør at lagkameratene må kjøre for en annen rytter enn spanjolen.

Som ham selv.

Og etter de første etappene lå Armstrong oppsiktsvekkende godt an. At en mann som gjør Tour-comeback etter fire år lå helt likt med daværende rittleder Fabion Cancellara, var overraskende.

PRØVER Å HOLDE ROEN: Astana-sjef Johan Bruyneel vil ikke si noe om hva som skjer i lagbussen. Foto: AP
PRØVER Å HOLDE ROEN: Astana-sjef Johan Bruyneel vil ikke si noe om hva som skjer i lagbussen. Foto: AP Vis mer

På fredagens etappe ble han derimot litt frakjørt.

Tre flate etapper
- Jeg kan ikke si at jeg med letthet kunne blitt med, for det var et imponerende rykk. Jeg kunne antageligvis hengt med, men jeg så det ikke komme og da hadde det ikke vært riktig av meg. Derfor ventet jeg på resten av gutta, som jeg hadde regnet med skulle hente det inn. Det gikk ikke, men sånn er syklingen, sier Armstrong.

I stedet er det nå Contador som har et lite forsprang blant rytterne som forventes å ligge i toppen også når Touren skal avgjøres.

- Contador er sterk og han er veldig ambisiøs, sier Lance.

I morgen er det duket for en 194,5 kilometer lang etappe fra Limoges til Issoudun, den første av tre relativt flate etapper på rad. Fredag starter klatringen igjen, og Armstrong tror spesielt søndagens etappe til sveitsiske Verbier blir tøff.

- Det kommer ikke til å skje noe særlig i toppen før Verbier. Da får vi se hvem som er sterkest.

FULL KONTROLL: Astana-laget er råsterkt og har kjørt mye i front den første uka, for å holde kontroll på hovedfeltet. Foto: AFP
FULL KONTROLL: Astana-laget er råsterkt og har kjørt mye i front den første uka, for å holde kontroll på hovedfeltet. Foto: AFP Vis mer