- Contador burde gått fra Astana da Lance gjorde comeback

Mener Tour-ekspert.

FEILVURDERING: Ole Kristian Stoltenberg ville ha forlatt Astana om han var Alberto Contador (t.v.) da planene om Lance Armstrongs comeback ble kjent Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena
FEILVURDERING: Ole Kristian Stoltenberg ville ha forlatt Astana om han var Alberto Contador (t.v.) da planene om Lance Armstrongs comeback ble kjent Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe EnaVis mer

Følg lagtempoen i Touren direkte i livestudio fra klokka 14.30.

(Dagbladet.no): De fleste sykkeljournalister skulle nok gitt mye for å være flue på veggen i Astana-bussen under årets Tour de France, for å finne ut hva som egentlig foregår mellom lagkameratene Lance Armstrong og Alberto Contador.

Sportskanalen Eurosport har samarbeidet tett med Armstrong etter comebacket der lagets indre liv har blitt til tv i programmetet «Planet Armstrong», men eventuelle interne uoverensstemmelser har blitt tatt på kammerset uten tv-kameraenes nærvær.

Eurosport-kommentator Ole Kristian Stoltenberg sitter med et inntrykk av at alt ikke har vært fryd og gammen innad i det stjernespekkede, kasakhstanske laget.

- Det har nok pågått en maktkamp mellom Contador og Armstrong gjennom hele sesongen, mener Stoltenberg.

På bristepunktet
Gårsdagens etappe der Armstrong manøvrerte seg forbi egen lagkaptein i sammendraget, har ført til heftige spekulasjoner, særlig i spanske medier, om at forholdet mellom tidenes Tour-rytter og sykkelsportens nåværende etapperittkonge er helt på bristepunktet.

Stoltenberg mener  Contador burde ha begynt å se seg om etter en ny arbeidsgiver allerede da Armstrong offentliggjorde sine planer om å gjøre comeback for i fjor høst.

- Helt fra begynnelsen av har det vært tydelig at Armstrong mener alvor i comebacket. Hadde jeg vært Contador, så god som han er, ville jeg ha forlatt Astana-skuta i det comebackplanene ble gjort kjent, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Skylder på Bruyneel
Situasjonen har ikke blitt mindre komplisert av at laget ledes av Johan Bruyneel, sportsdirektøren bak samtlige av Lance Armstrongs sju Tour de France-triumfer. Etter Armstrongs comeback har belgieren måttet leve med den vanskelige balansegangen mellom hensynet til gammelt vennskap og å gjøre de riktige sportslige prioriteringene.

Ifølge Astana-rytter Benjamin Noval, har ikke Bruyneel vært i stand til å holde to store stjerner og sterke personligheter fornøyde. Contador ønsket å få med seg Noval i årets Tour, men ble ikke bønnhørt av lagledelsen.

EUROSPORT-EKSPERT: Ole Kristian Stoltenberg.Foto: Eurosport
EUROSPORT-EKSPERT: Ole Kristian Stoltenberg.Foto: Eurosport Vis mer

- De har ingen tillit til Alberto og respekterer ikke at han er lederen på laget. I tillegg har atmosfæren på laget vært skikkelig dårlig i år, og det skyldes ene og alene Johan Bruyneel, sa Noval til den spanske sportsavisa AS like før Tour-starten.

Den dårlige stemningen har ifølge Noval ført til fraksjoner innad i Astana.

Taktisk kupp

En forbløffet Contador havnet i ingenmannsland sammen med de andre sammenlagtfavorittene, mens Lance Armstrong kastet seg med på halen av et hurtiggående Team Columbia-tog sammen med hjelperytterne Haimar Zubeldia og Jaroslav Popovitsj.

Armstrong kommanderte til og med Zubeldia og Popovitsj til front av utbrytergruppa for at bruddet skulle gå hele veien inn til La Grande-Motte. Spørsmålet er om det var en lagtaktisk avgjørelse av Astana eller et småfrekt kuppforsøk fra Armstrong mot Contador.

- Jeg tror det var litt av begge deler. Astana får opp én mann til i sammendraget, ettersom ingen av de andre store sammenlagtfavorittene satt i bruddet. Samtidig førte det Lance forbi Contador, og dermed også i best posisjon til å overta den gule trøya etter dagens lagtempo. Når vi kommer til fjellene, har jeg mine tvil om at lagledelsen gir Contador frie tøyler til å støte på Armstrong. Jeg vil uansett ikke kritisere de taktiske disposisjonene til Astana da det alltid er greit å stjele tid på de andre i sammendraget, sier Stoltenberg.