UTESTENGT I TO ÅR: Alberto Contador er utstengt fra sykkelsporten i to år etter at CAS dømte han skyldig i doping. Han fratas blant annet seieren i Tour de France 2010, der han avla den positive prøven. Her feirer han på siste dag av rittet. 25. juli 2010. Foto: Joel Saget, AFP/Scanpix
UTESTENGT I TO ÅR: Alberto Contador er utstengt fra sykkelsporten i to år etter at CAS dømte han skyldig i doping. Han fratas blant annet seieren i Tour de France 2010, der han avla den positive prøven. Her feirer han på siste dag av rittet. 25. juli 2010. Foto: Joel Saget, AFP/ScanpixVis mer

Contador dømt til to års karantene

Fratas Tour- og Giro-titlene.

(Dagbladet): Idrettens voldgiftsrett (CAS) har utestengt den spanske syklisten Alberto Contador i to år for doping. I dommen som ble publisert på nettsiden til CAS i dag (.pfd-fil), heter det at Contador utestenges i to år fra 25. januar 2011.

Han får imidlertid trukket fra tiden der han var suspendert fra han avla den positive prøven fram til han ble dømt, og vil derfor kunne konkurrere igjen fra 5. august, skriver Cyclingnews.com.

Contador testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under Tour de France 2010, og ble idømt ett års karantene av det spanske sykkelforbundet 25. januar i fjor.

På tross av advarselen om mulig strengere straff dersom han anket, gjorde Contador nettopp det, og endte med å bli frikjent i februar i fjor.

Frikjennelsen ble igjen anket til CAS av Det internasjonals sykkelforbundet (UCI) og Verdens antidopingbyrå (WADA), og etter en rekke utsettelser kom dommen fra CAS i dag. Idrettens øverste rettsinstans tar anken til følge.

Utestengelsen fra den første dommen blir ikke bare opprettholdt, men skjerpet til å gjelde i to år.

- Næhei?

Slik er den spotane reaksjonen fra sykkelekspert Johan Kaggestad når Dagbladet gjør ham oppmerksom på CAS-dommen mot Contador.

- Du høres overrasket ut?

- Det har jo vært en helt håpløs prosess, det er halvannet år siden han testet positivt. Men det er en kjensgjerning at han hadde et forbudt stoff i kroppen da han vant Tour de France, og det må han ta konsekvensen av. Da har ikke CAS trodd på ham.

- Hvem har skylda for at prosessen har vært håpløs?

- Først vil jeg nevne det spanske forbundet, som ikke utestengte ham, men frikjente ham. At ankeprosessen har tatt så lang tid er vel en blanding av UCI og CAS. Vi sa det på lufta under sendingen i fjor sommer, at det er helt håpløst hvor lang tid det har tatt, sier Johan Kaggestad.

Mister Tour- og Giro-titler Dommen betyr blant annet at Contador fradømmes seieren i Tour de France i 2010. Andy Schleck blir dermed ny vinner.

Contador blir også fratatt resultatene fra fjorårssesongen da han deltok i konkurranser etter frikjennelsen til det spanske forbundet.

Det innebærer blant annet at han mister seieren fra Giro d'Italia i fjor, og Michele Scarponi tilkjennes i stedet seieren i det italienske storrittets 2011-utgave.

Contador har hele tiden bedyret at han må ha fått i seg det forbudte stoffet via en «forurenset» biff han spiste.

Alternative forklaringsteorier har vært at han enten fikk i seg stoffet via blodoverføring eller via et forurenset kosttilskudd. Det sistnevnte har forekommet tidligere - at godkjente tilskudd har inneholdt clenbuterol.

CAS skriver i dommen at de mener det er mer sannsynlig at han har fått i seg clenbuterol via et kosttilskudd enn via en blodoverføring eller forurenset mat.