Contador-dop får kalver til å vokse raskere

Norsk dopingjeger vil ikke avvise biff-teori.

SKYLDER PÅ BIFF: Med 10 nuller bak testresultatet mener dopingjegeren Peter Hemmersbach at Contadors teori ikke kan avvises uten videre. Foto: AFP / JOEL SAGET
SKYLDER PÅ BIFF: Med 10 nuller bak testresultatet mener dopingjegeren Peter Hemmersbach at Contadors teori ikke kan avvises uten videre. Foto: AFP / JOEL SAGETVis mer

|||(Dagbladet): Alberto Contador nekter all skyld etter at det anabole stoffet clenbuterol ble funnet i en dopingprøve han avla under Tour De France, 21. juli.

I morgentimene i dag blir tour-vinneren sitert på at han tror funnet skyldes kjøtt i en middag han spiste.

- Forgiftningen skyldes en biff fra Spania, sier Contador til Cope.es.

- Kan ikke avvises Dopingjeger Peter Hemmersback ved Aker-laboratoriet i Oslo ble kjent med saken via media i morges. Når han får lest pressemeldingen fra det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ønsker han ikke å være bastant om biff-teorien Contador lanserer.

Dermed støtter han den amerikanske dopingeksperten Don Catlins standpunkt: Det er ikke umulig at Contador kan ha spist på seg en positiv prøve.

- Dette må undersøkes, det kan ikke avvises. Du kan ikke slå fast en endelig konklusjon nå. Jeg ville også gjort dette, sier Hemmersbach til Dagbladet.

MÅ UNDERSØKES: Mengden av clenbuterol gjør at dopingjeger Peter Hemmersbach ikke ønsker å være bastant om Contadors positive prøver.  Foto: Berit Roald / Scanpix
MÅ UNDERSØKES: Mengden av clenbuterol gjør at dopingjeger Peter Hemmersbach ikke ønsker å være bastant om Contadors positive prøver. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Han forklarer at saken er veldig spesiell på grunn av at clenbuterol-mengden bare er på 0,000 000 000 05 gram per milliliter.

- Jo lavere konsentrasjonen er, jo mer må man diskutere og bringe på det rene at det ikke har kommet inn i kroppen verken på uaktsomt eller forsettlig vis.

Forbudt i 18 år Hemmersback presiserer at han uttaler seg på grunnlag av UCI-meldingen, og på grunn av historikk rundt clenbuterol fra 80- og 90-tallet.

- Stoffet ble satt på dopinglista for 18 år siden. Det ble på slutten av 80-tallet misbrukt i kalveoppdrett, for at kalvene skulle vokse raskere. Og så ble det oppdaget at idrettsfolk brukte det, blant annet ble Katrin Krabbe avslørt, sier Hemmersbach.

Også på den tida kom det forklaringer som pekte mot at inntak av kjøtt skulle gi utslag i tester.

- Man hadde en god del tilfeller hvor man undersøkte at et dyr hadde fått det i seg, og om det igjen kunne gi utslag i en urinprøve. Det er lenge siden, men når det er så små konsentrasjoner så forstår jeg at de vil se nærmere på saken. Man må se om sånne ting fortsatt kan forekomme, sier Hemmersbach.

Finnes ikke i kroppen Dopingjegeren beskriver clenbuterol som et stoff som jevnt over avsløres når det brukes.

- Det er ikke bare et astmamiddel, men også et anabolt stoff. Det er et stoff som ikke forekommer i kroppen, det må ha kommet inn. Våre laboratorier har mye erfaring med å identifisere stoffet, sier Hemmersbach.

Det bekrefter også professor Inggard Lereim, som i flere tiår har jobbet med antidoping.

- Hvis man tar det så henger det der i en test, det er et stoff som er avslørt en rekke ganger, sier Lerreim til Dagbladet.

Han stiller på generelt grunnlag spørsmålstegn ved mat-teorier.

- Sjansen er liten. Det er sånne klassiske forklaringer når noen er avslørt. Da kommer det spekulative forklaringer, sier Lerreim.

Avslørt i flere tiår Han har tidligere slaktet sykkelsportens antidopingarbeid og er ikke akkurat lamslått over Contadors prøver.

SPEKULATIVT: Inggar Lereim er vant til å høre kreative forklaringer på positive dopingprøver. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SPEKULATIVT: Inggar Lereim er vant til å høre kreative forklaringer på positive dopingprøver. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Sykkelsporten er blitt avslørt på sånne ting i flere tiår. Det er særdeles trist for sporten renommé, dette er et skudd i baugen. Det er trist for de mange ærlige syklister som dras inn i negative omtale, sier Lereim.

Han mener det var verst tenkelige mann som testet positivt.

- De fleste er sikkert ærlige, men når en så prolifert syklist som han tas, så skader det omdømmet. Jeg synes det er veldig trist, men er ikke overrasket. Disse sakene har kommet som perler på en snor.

TATT I 1992: Katrin Krabbe ble utestengt for bruk av clenbuterol. Foto: EPA
TATT I 1992: Katrin Krabbe ble utestengt for bruk av clenbuterol. Foto: EPA Vis mer