LANG PROSESS: Alberto Contador fikk to års utestengelse i februar 2012, halvannet år etter den positive dopingprøven fra Tour de France i 2010. Foto: JAVIER SORIANO / Afp / NTB scanpix
LANG PROSESS: Alberto Contador fikk to års utestengelse i februar 2012, halvannet år etter den positive dopingprøven fra Tour de France i 2010. Foto: JAVIER SORIANO / Afp / NTB scanpixVis mer

Contador fikk spesial-behandling i dopingsak

Rapport: Sykkelforbundet fulgte ikke sine egne regler.

(procycling.no): Mandag ble den lenge omtalte rapporten fra Sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC) offentliggjort.

En av sakene som er gjennomgått er den positive dopingprøven til Alberto Contador og den påfølgende saksgangen mot den profilerte klatrespesialisten.

Rapporten fant uregelmessigheter i behandlingen av spanjolens positive dopingtest for klenbuterol under Tour de France i 2010. Likevel påpekes det at det ikke er funnet beviser for at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) forsøkte å dekke over testresultatet.

Ulik behandling av dopingtester fra touren det året skyldtes manglende kunnskaper, påpekes det, ifølge Cyclingnews.

Det er tidligere blitt hevdet at UCI holdt den positive prøven hemmelig inntil den tyske TV-kanalen ARD avslørte at Contador var dopingtatt. Først den 30. september, over to måneder etter datoen for den aktuelle dopingtesten, gikk UCI ut med detaljene rundt saken.

- Dårlig lederskap
CIRC-rapporten mener Contador fikk fordeler under saksgangen, og at UCI brøt med egne prosedyrer for oppfølging av positive dopingtester.

Det stilles blant annet spørsmålstegn ved hvorfor den daværende Astana-rytteren ble gjort oppmerksom på den positive prøven mens han befant seg i hjemlandet, over en måned etter den positive testen.

• Les mer: Ny rapport med knusende dom mot sykkeltopper

Rapporten mener Contador ikke hadde rett til å få spesialbehandling, selv om det ble funnet veldig lite klenbuterol i spanjolens prøve, og at han vant Tour de France i 2010. Dette trekkes fram av CIRC som et eksempel på UCIs «dårlige lederskap i krisesituasjoner».

- Etter CIRCs mening, skulle de samme reglene og prosedyrene blitt fulgt mot Alberto Contador som mot alle andre ryttere, uavhengig av rankingen og statusen hans, påpeker rapporten.

Ville droppe saken
Gjennomgangen av UCIs saksdokumenter fra 2010 viser at forbundets juridiske eksperter ikke var tilhengere av å opprette sak mot Contador bare på bakgrunn av det lille klenbuterol-funnet. Man var angivelig bekymret for at det var store sjanser for å mislykkes med en rettslig oppfølging av saken.

Ettersom forbundet hadde informert Verdens Antidopingbyrå (WADA), og tatt dem med i diskusjonene rundt testresultatet, mener CIRC det ikke er funnet bevis på et forsøk på å dekke over saken.

UCI kontaktet til slutt sykkelforbundet i Spania (RFEC) i november 2010, og ba om at et skulle åpnes en såkalt disiplinærsak mot Contador.

RFEC foreslo ett år utestengelse i januar 2011, men sykkelstjernen motsatte seg dette. I februar valgte RFEC å frikjenne Contador. Det førte til at UCI anket saken til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) måneden etter.

Med støtte fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) argumenterte UCI for to års utestengelse, noe som også ble resultatet etter ankebehandlingen. Contador mistet Tour de France-seieren fra 2010, i tillegg til triumfen fra Giro d'Italia i 2011 og øvrige resultater i fra perioden etter den positive prøven.

Ulike behandlingssteder
Contadors prøve fra 21. juli 2010, den andre hviledagen under Tour de France det året, ble sendt til et laboratorium i Köln.

Dopingprøver fra den nevnte datoen og 12. juli var de eneste fra alle de øvrige konkurransedagene som ikke ble sendt til analyse i sveitsiske Lausanne. Isteden havnet de i Tyskland. Dette åpnet for at prøvene kunne bli behandlet ulikt.

Ifølge CIRC skyldtes avgjørelsen at laboratoriet i Köln var bedre egnet til å analysere stoffene AICAR, insulin og klenbuterol. Rapporten beskriver det som uheldig at bare det tyske laboratoriet hadde kunnskapen til å påvise klenbuterolmengden i prøven.

Contador ble kontaktet av UCI via telefon den 24. august 2010, og ble innkalt til et møte to dager senere angående et uregelmessig funn i dopingprøven.

I forklaringen sin hevdet den spanske sykkelstjernen at klenbuterol-funnet måtte stamme fra forurenset kjøtt han hadde spist.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.