STÅR FAST PÅ BIFF-FORKLARINGEN: Alberto Contador aner ikke om funnet av plastkjemikalier i hans dopingprøve, og er sikker på at en spansk biff står bak hans positive dopingprøve. Foto: AFP/BERNARD PAPON
STÅR FAST PÅ BIFF-FORKLARINGEN: Alberto Contador aner ikke om funnet av plastkjemikalier i hans dopingprøve, og er sikker på at en spansk biff står bak hans positive dopingprøve. Foto: AFP/BERNARD PAPONVis mer

Contador kan felles av plast-tester

Det mener WADA-direktør.

|||(Dagbladet): Først fortalte L'Equipe om kjemiske spor av plast i den clenbuterol-positive urinprøven til Alberto Contador.

Så meldte både New York Times og nyhetsbyrået AP om åtte ganger normal mengde av plastmykner funnet i testen spanjolene avla dagen før hviledagen under Tour de France.

Alt sammen er lab-lekkasjer, og ikke meddelt via offisielle kanaler til den 27-årige tour-vinneren.

- Vi har ikke fått noen beskjed om det påståtte funnet av plastpartikler i løpet av denne prosessen. Det er umulig for oss å si hvor dette kommer fra, sier Contador-talsmann Juan Vidarte.

Bevis som kan brukes De kjemiske sporene kan indikere bruk av blodposer, altså bloddoping. Den teorien ble også lansert da Contadors positive prøve ble kjent, at clenbuterolen stammet fra gammelt blod.

Testen som avslører spor av plast er ikke godkjent av det internasjonale antidopingbyrået WADA. Men WADA-direktør WADA David Howman sier i dag at det ikke gjør testen ubrukelig rettslig, dersom en sak går til voldgiftsretten for idrettssaker (CAS) i Sveits.

- Bevis fra testen, blant andre ting, kan bli brukt når det blir en sak, sier Howman ifølge Cyclingnews.

WADA-direktørens uttalelser er på linje med Peter Hemmerbachs, dopingjegeren ved Aker-laboratorimet i Oslo.

- Det er ikke nødvendig at Wada godkjenner alt, så lenge det holder vitenskaplig, sa Hemmersbach til Dagbladet nylig.

Han visste også om testen som sporer det kjemiske stoffet som henger igjen igjen i blod som har vært i poser.

- Man jobber med en metoder for å avsløre materiale som kan komme fra en plastpose hvor man oppbevarer blod. Det arbeidet kjenner jeg til, og jeg kjenner gruppene som jobber med det, sa Hemmersbach.

Den nye testen er utarbeidet ved et IOC-godkjent laboratorium i Barcelona, og er allerede i bruk innen matindustrien.

WADA-direktøren har også fått med seg at Contadors test inneholdt ørsmå mengder av clenbuterol, bare 0,00000000005 gram per milliliter.

- Det finnes ingen grense som gjør at det er for lite til å føre en sak. Dette stoffet er ikke slik at det er en terskel, sier Howman.

Contafor får støtte Contador har benektet all form for doping, og har fått støtte fra den nederlandsk professoren Douwe De Boer.

- Forurenset mat er vitenskaplig den mest sannsynlige forklaringen. Blodoverføringsteorien er minst sannsynlig, sier han til Marca.

Men til avisa AS sier en annen professor, spanske Jordi Degura, at spor av plast taler et klart språk.

- Det indikerer at det har forekommet blodoverføring. Blodposer inneholder et stoff som kalles plastmykner, og det forsvinner ikke fra blod som har vært lagret i dem, sier Segura som driver Barcelonas antidopinglaboratirum.

TROR TEST HOLDER: WADA-sjef David Howman er trygg på at ikke godkjente tester kan brukes juridisk.  Foto: Lise Åserud / Scanpix
TROR TEST HOLDER: WADA-sjef David Howman er trygg på at ikke godkjente tester kan brukes juridisk. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer