Contador-stunt holdt på å felle Froome

- Det satte meg i fare.

(Dagbladet): Etter gårsdagens etterlengtede hviledag var det klart for 168 kilometer opp Mont Ventoux.

Dagens etappe startet med flere brudd og mye støting fra hovedfeltet, men disse ble kjørt inn igjen. Da rytterne hadde passert 30 kilometer fikk dagens brudd etablere seg, med hele 26 ryttere. Deriblant Phillipe Gilbert, Andreas Klöden og Rui Costa.

Action i hovedfeltet Alberto Condator sa i går at han kun var interessert i førsteplassen i Tour de France. Om han ble nummer to eller ti er likegyldig.

Det viste han på dagens etappe. Condator ga sammenlagtleder Chris Froome en hard tur opp den siste bakken. 

På tur og orden gikk Saxo-Bank til angrep på Sky. Condator forsøkte forgjeves å knappe inn på sammenlagtledelsen, men Sky-kapteinen hang på opp hele den tøffe stigninga, og alle trodde etappen var ferdig. Men:

Dramatisk I den siste nedkjøringen mistet Contador kontrollen over sykkelen i en sving. Sammenlagtkanonen gikk rett i bakken, og ble liggende midt i veien 7,5 kilometer før mål.

 JUBEL.  Etter å ha ofter seg for Valverde tidligere i Touren, fikk Rui Costa revansje i dag. Foto: peter Klaunzer / AP / NTB Scanpix
JUBEL. Etter å ha ofter seg for Valverde tidligere i Touren, fikk Rui Costa revansje i dag. Foto: peter Klaunzer / AP / NTB Scanpix Vis mer

Like bak kom Froome. Sky-kapteinen måtte kaste seg unna Contador, og greide så vidt å unngå et intimt møte med et epletre. Froome måtte av sykkelen, og de to mistet kontakten med hovedfeltet.

- Alberto Contador krasjet foran meg. Han kjørte litt for hardt ned bakken syns jeg. Han forsøkte å komme seg unna oss, og så krasjet han foran meg. Det satte meg i fare, sier Froome til letour.fr.

- Det var uforsiktig av ham å angripe der. Det er en beryktet bakke. Han presset grensene, og måtte nesten betale for det, sier Froome om episoden.

Uhell Mirakuløst nok gikk det bra med de to. Begge kom seg helskinnet til mål, uten å tape for mye til de andre sammenlagtkanonene. Etterpå viste Contador frem noen skrubbsår på det ene kneet og den ene albuen.

- Det var en trang sving. Jeg gjorde mitt beste for ikke å krasje. Det var ikke min intensjon å skade noen, sier Contador om hendelsen.

Sluttspurt Dagens etappe ble avsluttet med en knallhard stigning på 11,5 kilometer, før rytterne banket ned igjen like mange. I front var det Australske Adam Hansen og Rui Costa som var aggressive på dagens avslutning. Rui Costa var først over den siste stigningen.

 FALT I BAKKEN:  Alberto Contador ga Chris Froome en tøff avslutning på dagens etappe. Foto: NTB Scanpix.
FALT I BAKKEN: Alberto Contador ga Chris Froome en tøff avslutning på dagens etappe. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Portugiseren har vunnet Sveits rundt to år på rad. Fjellgeita hadde ingen problemer med å parkere utbryterne opp fjellet. Før nedkjøringen hadde han en ledelse på 50 sekunder.

- Han mistet et godt grep om en topplasseringen da han ble hentet ned på en tidligere etappe for å hjelpe sin kaptein Valverde, sier Johan Kaggestad til TV2.

Da ble Costa kommandert tilbake for å hjelpe til da Valverde punkterte.

Portugiseren skrek etter medisin, og med seieren i dag fikk han sitt plaster på såret. Portugiseren stormet inn til sin andre etappeseier i Tour de France. De siste kilometerne ble en parademarsj, og Moviestar-rytteren hadde god tid til å vinke til publikum og fotografer.

- Det betyr mye for meg å vinne denne etappen, sa Rui Costa etter etappen.

Rolige nordmenn
Ingen av nordmennene i feltet greide å utprege seg etter hviledagen.

Både Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug forholdt seg rolige i hovedfeltet på den kuperte etappen. Nordhaug fortalte TV 2 før start at han har startet på en antibiotikakur.

- Jeg har vært litt småsyk og har begynt på en antibiotikakur. Derfor er jeg usikker på hvordan jeg føler meg, sier Nordhaug til TV 2.

- Det er ikke store greier, men jeg har litt vondt i halsen og det sitter litt i brystet. Jeg tok kuren nå for at det ikke skal utvikle seg videre. Men jeg føler meg ok nå, sier han.

Han hadde det likevel ikke så ille i starten, og var irritert pås eg selv for at han ikke ble med bruddet.

- Jeg følte meg egentlig ganske bra i starten. Jeg forsøkte å komme meg opp til bruddet, men jeg klarte ikke å tette luka. Det stoppet helt opp etter det. Resten av etappen irriterte jeg meg over at jeg ikke kalrte det, det var snakk om ti meter sier Nordhaug til TV 2 etter etappen.