GOD START:  Storfavoritten Alberto Contador fikk en glimrende start på Giro d'Italia, og tjente tid på alle sine største utfordrere. Foto: EPA/LUCA ZENNARO
GOD START: Storfavoritten Alberto Contador fikk en glimrende start på Giro d'Italia, og tjente tid på alle sine største utfordrere. Foto: EPA/LUCA ZENNAROVis mer

Contador tok første stikk i Giro d'Italia

Tjente viktige sekunder på sine største rivaler.

(procycling.no): Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) ble den store vinneren blant sammenlagtkanonene på den første etappen av årets Giro d'Italia.

Laget hans kjørte inn til en andreplass på den 17 kilometer lange lagtempoen i Sanremo, og spanjolen tjente dermed tid på alle sine største konkurrenter.

Etappen ble derimot vunnet av Orica-GreenEdge, som slo Tinkoff-laget med syv sekunder.

Det australske laget var den store favoritten før dagens etappe, og syklet inn til seier med tiden 19:39.

- Vi kjørte veldig bra. Dette var et stort mål for oss. Alle kjørte bra og ga alt. Vi har fokusert mye på denne lagtempoen og har et sterkt og motivert lag, sier Brett Lancaster (Orica-GreenEdge) til Eurosport.

Simon Gerrans krysset målstreken først, og kan dermed ikle seg den rosa ledertrøyen på morgendagens etappe.

- Sanremo er et spesielt sted for meg. Det er en stor ære å få den rosa trøyen her, sier den tidligere Milano-Sanremo vinneren til Eurosport.

Les også: Hvem kan slå Contador i Giro d'Italia?

Aru åpnet sterkt
Astana, som ledes av stortalentet Fabio Aru, satte en tidlig bestenotering med tiden 19:39 og en snitthastighet på nesten 54 kilometer i timen.

Det holdt til en tredjeplass til slutt. Aru, som ble nummer tre sammenlagt i fjor, fikk dermed også en strålende start på rittet.

- Jeg er meget fornøyd med det laget har gjort idag. Det var veldig sterkt kjørt, sier Aru i et intervju vist på Eurosport.

- Vi har et flott lag her som virkelig kan gjøre noe bra, vi er utrolig sterk kollektivt, fortsetter han.

Italieneren har hatt en tung innledning til hjemmerittet, preget av sykdom og dopingbeskyldninger, så dagens prestasjon var nok et viktig lyspunkt for klatrespesialisten.

Stivnet mot slutten
De første som truet Astanas tidlige ledelse var Etixx, som lå to sekunder foran ved mellomtiden.

Den ledelsen klarte de akkurat ikke å beholde hele veien til mål, og laget til Rigoberto Uran stivnet litt mot slutten og kom til slutt inn seks sekunder bak Astana.

- En fin løype, og vi har et sterk lag, men vi visste det ville bli tøft å vinne idag. Men jeg synes vi gjorde en god etappe, og det er viktig for meg å få en god start, sier fjorårets andremann.

Les også: Fem nøkkeletapper i årets Giro d'Italia.

Dagens tapere
Team Sky kjørte ikke like bra og klarte kun en niendeplass. Richie Porte tapte dermed hele 20 sekunder til sin store rival, Contador.

Domenico Pozzovivo (AG2R) var en av dem som tapte mest tid idag blant sammenlagtfavorittene.

AG2R klarte kun 20:14, og den lille italieneren tapte dermed 41 sekunder til Contador.

2012-vinneren Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) fikk også en forferdelig start på rittet, og tapte nesten 50 sekunder til sine største rivaler.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no. 

 INNFRIDDE: Storfavoritten Orica-GreenEdge vant som ventet lagtempoen i Giro d'Italia. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
INNFRIDDE: Storfavoritten Orica-GreenEdge vant som ventet lagtempoen i Giro d'Italia. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM. Vis mer